Η πιο μαγική και λαμπερή εποχή του χρόνου είναι εδώ και σιγά-σιγά μικροί και μεγάλοι προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα.

Το εορταστικό τραπέζι είναι ίσως το highlight των γιορτών και αυτό που περιμένουν όλοι, καθώς τα πιο γευστικά πιάτα αλλά και λαχταριστά γλυκά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των γιορτών. Αναμνήσεις δημιουργούνται πάνω από τα πιο νόστιμα, χριστουγεννιάτικα φαγητά φέρνοντας τη ζεστασιά της εορταστικής περιόδου σε κάθε μπουκιά.

Με σύμμαχό σου το LURPAK®, μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σου. Τι καλύτερο από ένα κυρίως πιάτο που θα λιώνει στο στόμα και γλυκά που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο σου;

Το χριστουγεννιάτικο κυρίως πιάτο, που θα βρεθεί στο κέντρο του εορταστικού τραπεζιού δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από ένα εξαίσιο ψητό βοδινό με σάλτσα κράνμπερι και λαχανικά. Η σάλτσα με κανέλα δίνει μια διακριτική, χριστουγεννιάτικη γεύση στο τέλεια μαγειρεμένο βοδινό και τα καραμελωμένα λαχανικά με ρίζα με βούτηρο LURPAK®. Αυτές τις γιορτές, δημιουργήστε ένα πιάτο που θα τρελάνει τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας με τα υψηλής ποιότητας συστατικά.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

8 μερίδες

ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ

  • 2½κ. βοδινό παϊδάκι με κόκκαλο
  • 10 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 σκόρδο ολόκληρο
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • 10 καρότα, μεσαίου μεγέθους, περίπου 100 γρ. το καθένα
  • 8 γογγύλια (ραδίκια), περίπου 150-175 γρ. το καθένα
  • 6 παστινάκες, μεσαίου μεγέθους, περίπου 125 γρ. το καθένα
  • 6 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • 150γρ. LURPAK® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

  • 300γρ. κράνμπερι, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ολόκληρο ξυλάκι κανέλας
  • 4 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΒΟΔΙΝΟ

  1. Αφαιρέστε το βοδινό από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το βήμα 3 και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

tip: Ψήνοντας το βοδινό με κόκκαλο, ένα ψητό τριών κοκάλων (περίπου 3 κιλά) θα εξυπηρετήσει περίπου επτά με οκτώ άτομα. Υπολογίστε περίπου 400 γρ. ανά άτομο.

2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 225°C στον αέρα

3. Τρίψτε το βοδινό με αλάτι και πιπέρι

4. Πάρτε ένα κρύο ταψί ψησίματος και βάλτε στη μέση το δεντρολίβανο, κόψτε το σκόρδο στη μέση, με τη φλούδα, και τοποθετήστε το πάνω από το δεντρολίβανο. Τοποθετήστε το ψητό βοδινό πάνω στο δεντρολίβανο, με τα κόκαλα προς τα πάνω.

5. Τοποθετήστε τα στη μέση του φούρνου και ψήστε τα για 20 λεπτά, και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C στον αέρα. Ψήστε για 2 ώρες ακόμα για μέτριο ψήσιμο.

tip: Αν δεν έχετε θερμόμετρο κρέατος, ελέγξτε το βοδινό σας τρυπώντας το με ένα ξυλάκι για σουβλάκι ή ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι στη μέση του ψητού. Οι χυμοί θα πρέπει να είναι κόκκινοι για ελαφρώς ψημένο, ροζ για μέτρια ψημένο και διαυγείς για καλοψημένο.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  1. Ενώ το βοδινό είναι στο φούρνο, ετοιμάστε τα λαχανικά: πλύνετε τα καρότα, τα παστινάκια και τα γογγύλια με τη φλούδα τους και κόψτε τα σε φέτες περίπου 3-4 εκατοστών. Καθαρίστε τα κόκκινα κρεμμύδια και κόψτε το καθένα σε 6 φέτες.
  2. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά, το κόκκινο κρεμμύδι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετήστε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί 40 x 50 εκατοστά. Απλώστε τα ομοιόμορφα και τοποθετήστε μικρές κουταλιές βούτυρου από πάνω.
  3. Ψήστε στο φούρνο μαζί με το βοδινό για 30 λεπτά, γυρίστε το στα μισά του χρόνου.

ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

  1. Τοποθετήστε τα κράνμπερι, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα με ένα ξυλάκι κανέλας και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

tip: Για ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα κράνμπερι για να φτιάξετε τη σάλτσα. Απλά να θυμάστε ότι πρέπει να τα ενυδατώσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Μουλιάστε τα σε ζεστό νερό, χυμό πορτοκαλιού ή ακόμα και σε ένα αρωματισμένο λικέρ όπως το νερό με γεύση κρασί για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να φουσκώσουν. Αφού τα στραγγίξετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε όπως θα κάνατε με τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα κράνμπερι. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη ζάχαρη λόγω της πρόσθετης γλυκύτητας από τα αποξηραμένα φρούτα, γι’ αυτό θυμηθείτε να τα δοκιμάσετε.

2. Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε το άμυλο καλαμποκιού με 100ml κρύο νερό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το σιγά-σιγά στη σάλτσα κράνμπερι ενώ εξακολουθείτε να ανακατεύετε. Ζεστάνετε τη σάλτσα και αφήστε την να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά. Αν θέλετε τη σάλτσα πιο πηχτή, προσθέστε περισσότερο άμυλο καλαμποκιού μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφήστε τη σάλτσα στην άκρη για αργότερα, ξαναζεστάνετε την πριν το σερβίρισμα”.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ

  1. Όταν ψηθεί το βοδινό, βγάλτε το και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε.
  2. Καλύψτε το βοδινό με αλουμινόχαρτο ή πετσέτα κουζίνας. Αποφύγετε να το σκεπάσετε σφιχτά, καθώς το βοδινό θα ιδρώσει και θα χάσει υγρασία.
  3. Κόψτε το βοδινό με κόκαλο: Τοποθετήστε το βοδινό σε ένα σανίδι κοπής, με τα κόκαλα προς τα πάνω, γυρίστε το βοδινό κρέας έτσι ώστε τα κόκαλα να είναι σε μια γραμμή και να βλέπουν μακριά από εσάς. Κρατήστε το βοδινό σταθερό με ένα πιρούνι και, στη συνέχεια, χαλαρώστε τα κόκαλα κατά μήκος της πλευράς του βοδινού με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μόλις χαλαρώσουν τα κόκαλα, γυρίστε το και κόψτε το βοδινό κατά μήκος σε φέτες, πάχους 1 εκατοστού. Για πολύ χοντρές φέτες κόψτε 1-2 εκατοστά.

Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς τα απαραίτητα γλυκά.
Αν θέλεις να πρωτοτυπήσεις, μπορείς να φτιάξεις μπισκότα με τζίντζερ με ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Ζυμώστε και τυλίξτε τα μπισκότα με τζίντζερ και ακολούθως, φτιάξτε το βασιλικό γλάσο και τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού. Με γιορτινές γεύσεις και σύνθετο γλάσο, αυτά τα μπισκότα έχουν την πιο Χριστουγεννιάτικη διάθεση, μέσα και έξω. Καθώς τα ψήνετε, η μυρωδιά των μπαχαρικών θα γεμίσει την κουζίνα σας, σκορπίζοντας χαρά. Αυτά τα εύκολα μπισκότα με τζίντζερ έχουν τόσο νόστιμη γεύση όσο φαίνονται, γι’ αυτό πάρτε την πιο γιορτινή σας ποδιά, βγάλτε τα καλύτερα υλικά σας και ξεκινήστε να ψήνετε.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

60 μερίδες

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

  • 150γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 250γρ. χρυσό σιρόπι
  • 150γρ. LURPAK® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 κ.γ. αλεσμένη κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλα τριμμένο
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 μέτριο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 550γρ. αλεύρι απλό, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

  • 1 πορτοκάλι, βιολογικό
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 100ml νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΛΑΣΟ

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 500γρ. ζάχαρη άχνη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ

  1. Λιώστε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τη σόδα και ανακατέψτε καλά.

tip: Για το πιο γευστικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε φρέσκα, αλεσμένα μπαχαρικά υψηλής ποιότητας για να φτιάξετε μπισκότα με τζίντζερ. Τα μπαχαρικά χάνουν την ισχύ, το άρωμα και τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισθητή διαφορά στη γεύση. Μεγιστοποιήστε τη χαρά του ψησίματος και φτιάξτε μια μεγαλύτερη δόση ζύμης για μπισκότα με τζίντζερ και κρύψτε την επιπλέον στην κατάψυξη. Εύκολα διαθέσιμη για αυθόρμητες, ζεστές στιγμές ψησίματος – εύκολη και αποτελεσματική!

2. Αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι.

3. Ζυμώστε σε μια λεία ζύμη και χωρίστε τη σε δύο στρογγυλές μπάλες. Τυλίξτε σε μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για μία ώρα στο ψυγείο.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C (180°C στον αέρα).

5. Ανοίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 3-4 mm. Κόψτε στρογγυλά σχήματα με έναν στρογγυλό κόφτη μπισκότων 5 εκατοστών. Τοποθετήστε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης σε ένα ταψί με λαδόκολλα, μαζέψτε τη ζύμη που περίσσεψε και ανοίξτε την ξανά. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη.

6. Ψήστε για 10-12 λεπτά, αφήστε τα να κρυώσουν σε ταψί μέχρι να γίνουν τραγανά και μεταφέρετε τα σε σχάρα.

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

  1. Kόψτε τη φλούδα πορτοκαλιού και βάλτε την σε μια μικρή κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Αφήστε την να σιγοβράσει για 30 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο νερό αν η φλούδα στεγνώσει.
  3. Βγάλτε τη φλούδα από τη ζάχαρη, βάλτε την στην άκρη και αφήστε τη να κρυώσει.
  4. Κόψτε σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΛΑΣΟ

  1. Χτυπήστε τα ασπράδια ελαφρά με το σύρμα. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, λίγες κουταλιές της σούπας κάθε φορά, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το γλάσο να είναι λείο, γυαλιστερό και αρκετά παχύ ώστε να σχηματίζει σκληρές κορυφές όταν σηκώνετε το σύρμα.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ

  1. Τοποθετήστε το γλάσο σε ένα μεγάλο μπολ, βουτήξτε τα μπισκότα στη μέση και χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα για να ξύσετε το γλάσο από το πίσω μέρος και τις άκρες των μπισκότων. Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα.
  2. Τοποθετήστε τα μικρά κομματάκια ζαχαρωμένης φλούδας πορτοκαλιού πάνω στην άχνη ζάχαρη πριν σταθεροποιηθεί. Αφήστε τα μπισκότα να ξεκουραστούν για περίπου μία ώρα πριν τα σερβίρετε.
  3. Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο

Φυσικά, Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνεται. Το κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό τρελαίνει μικρούς και μεγάλους και βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των γιορτών.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 Μερίδες

  • 120γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
  • 300γρ. LURPAK® Βούτηρο Ανάλατο σε Αλουμινόφυλλο
  • 110γρ. ζάχαρη άχνη & επιπλέον για πασπάλισμα
  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας (σκόνη)
  • 25γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

  1. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C/140C στον αέρα / αέριο ένδειξη 4, για 8 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και αλέστε τα σε χοντρά κομμάτια με γουδοχέρι και γουδί ή συνθλίβοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
  2. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο LURPAK® και τη ζάχαρη άχνη σε γρήγορη ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο χτυπάτε τη ζύμη, τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες. Αυτό είναι το μυστικό για να φτιάξετε καλύτερους κουραμπιέδες. Μόλις τελειώσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα (για να μην καταπονηθεί το μίξερ) για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το θρυμματισμένο αμύγδαλο και το ρούμι και ανακατέψτε καλά.
  3. Πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλές μπάλες διαμέτρου 3 εκατοστών και ισιώστε τες ελαφρά με τον αντίχειρά σας.
  4. Τοποθετήστε πάνω στη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C/150C στον αέρα / αέριο ένδειξη 3 για 20-30 λεπτά.
  5. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, τοποθετήστε τους σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη.
  6. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά καλυμμένοι από όλες τις πλευρές και τοποθετήστε τους σε ένα δίσκο σερβιρίσματος με τη μορφή αύξουσας πυραμίδας. Πασπαλίστε κάθε στρώμα της πυραμίδας με ζάχαρη άχνη καθώς το χτίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ