Υλικά:

1/2 κιλό γαρίδες, Νο 2 κατεψυγμένες

1 κύβο λαχανικών

750 ml νερό

αλάτι

πιπέρι

1 κρεμμύδι

50 ml ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 πρέζα μπούκοβο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

20 ml ούζο

2 ντομάτες, ώριμες

250 γρ. λιγκουίνι

50 γρ. βούτυρο, ή μαργαρίνη

4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Αποψύχουμε τις γαρίδες.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.

Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ. Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μια κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός.

Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.

Ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30” την κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με το ούζο.

Όταν εξατμιστεί το ούζο, κόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.

Ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά.

Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει αλλά υπάρχει ακόμα λίγη υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη -αν θέλουμε η συνταγή να γίνει νηστίσιμη- και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού και την παρμεζάνα -αν θέλουμε.

Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ