Τριχόπτωση…

Πολλούς μας ταλαιπωρεί ήδη, άλλους μας αγχώνει ότι μπορεί να μας ταλαιπωρήσει στο μέλλον.

Πέραν από την εμφύτευση που είναι κάτι γνώριμο πλέον στις μέρες μας, αλλά απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν πραγματικό πρόβλημα, ποιες άλλες θεραπείες μαλλιών υπάρχουν που μπορεί να αντιμετωπίσουν πιο ήπια προβλήματα και που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να περιορίσουν την τριχόπτωση;

Να είστε σίγουροι… πως υπάρχουν πολλές, όπως μαθαίνουμε και από την Δρ. Κατερίνα Παττίχη, ιδιοκτήτρια κλινικής για Ιατρική Αισθητική στη Λεμεσό.

Η ίδια παραχώρησε συνέντευξη στο HELLO! Cyprus και μας έλυσε όλες τις απορίες γύρω από το εν λόγω ζήτημα, αποκαλύπτοντας πολλά που δεν γνωρίζαμε μέχρι στιγμής… όπως για παράδειγμα, ποιες θεραπείες υπάρχουν και προτείνει και στους πελάτες της, για βελτίωση και ενδυνάμωση τρίχας.

Mας ενημέρωσε για το τι τεχνικές υπάρχουν, τι πραγματεύονται, για τα αποτελέσματα τους, για τις τιμές, τις διαδικασίες, τι πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά και ποιοι πρέπει να κατευθυνθούν προς τέτοια μονοπάτια, ώστε να προλάβουν την τριχόπτωση.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, στην ακόλουθη συνέντευξη:

Καίριο ζήτημα την σήμερον ημέρα για άντρες και γυναίκες είναι τα μαλλιά τους. Για πρόληψη για αποφυγή τριχόπτωσης, για ανάλυση τρίχας, αλλά και ενδυνάμωση μαλλιών. Δρ. Παττίχη, εξηγήστε μας λίγο για την τριχόπτωση και για τις θεραπείες έχετε στην κλινική σας.

Κατ’ αρχάς όταν λέμε αλωπεκία ή τριχόπτωση αναφερόμαστε στην έλλειψη ή αραίωση των τριχών της κεφαλής ή του σώματος. Τα ενήλικα άτομα έχουν περίπου 150000 με 20000 τρίχες στο κεφάλι, και χάνουν γύρω στις 70 τρίχες την ημέρα, οι οποίες όμως αντικαθίστανται με νέες. Κάθε τρίχα έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από τρεις φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, η οποία καθορίζει τη φυσιολογική τριχόπτωση. Όταν πέφτουν περισσότερες τρίχες απ’ ότι αντικαθίστανται, τότε έχουμε μια παθολογική κατάσταση.

Οι αλωπεκίες διαχωρίζονται σε ουλωτικές, όπου λόγο καταστροφή των θυλακίων οι τρίχες δεν αναγεννιούνται, και σε μη ουλωτικές, όπου οι τρίχες μπορούν να αναγεννηθούν. Στην κλινική μας ασχολούμαστε με μη ουλωτικές παθήσεις. Αυτές μπορεί ναι είναι ανδρογενετική ή γυροειδής τριχόπτωση, ή μπορεί να προκληθούν από φάρμακα, χημικές ουσίες, βαριές λοιμώξεις, έλλειψη βιταμινών (π.χ. Α, Ε, παντοθενικού, νικοτιναμιδίου), και έλλειψη σιδήρου, φερριτίνης ή φυλλικού οξέος. Το στρες, οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. εγκυμοσύνη, τοκετός, εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμός), και η κληρονομικότητα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Η απώλεια μαλλιών οδηγεί συχνά σε ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με το πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας. Στην ANANEOSIS προσφέρουμε προηγμένες θεραπείες για μείωση της τριχόπτωσης και θρέψη του τριχωτού της κεφαλής. Το επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό μας, η πολύχρονη πείρα και εξειδίκευση μας προσφέρονται για τα καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς μας. Οι μέθοδοι και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες κλινικές και νοσοκομεία του εξωτερικού.

Οι 3 καλύτερες ανώδυνες πρακτικές στην Ιατρική Αισθητική για ανανεωμένο σώμα, πρόσωπο και δέρμα

Ας τα πάρουμε από την αρχή, τι πραγματεύεται η κάθε θεραπεία και ποιες μπορούμε να συνδυάσουμε για καλύτερα αποτελέσματα;

Παρέχουμε μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες τριχόπτωσης καθώς και εξειδικευμένες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Όλες οι θεραπείες που προσφέρουμε είναι εξατομικευμένες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό.

  • Αυτόλογη θεραπεία με PRP

Το PRP (Platelet Rich Plasma ή Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και εγχύεται πίσω στις περιοχές που χρειάζονται με την μέθοδο της μεσοθεραπείας (με ή χωρίς βελόνες). Θα αναλύσω περισσότερο αυτή τη μέθοδο πιο κάτω.

Φυγόκεντροι (μέση και δεξιά) για ετοιμασία PRP και αναλυτής αίματος για ποσοτικό προσδιορισμό αιμοπεταλίων (αριστερά)

  • Αυτόλογη ή ετερόλογη μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες Jetop® με Jetpeel®

Το JETPEEL® χρησιμοποιεί τεχνολογία jet stream για γρήγορη, μη επεμβατική διαδερμική no-needles μεσοθεραπεία για την έγχυση ειδικών κοκτέιλ ή PRP προς αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και θρέψη του τριχωτού της κεφαλής.

Μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες Jetop® με Jetpeel®

Αποτελέσματα θεραπείας Jetop® με Jetpeel®

  • Αυτόλογη ή ετερόλογη μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες με MesoSkin™

To MesoSkinTM χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής έντασης και μικροτσίπ για να «ανοίξει» τα κύτταρα του δέρματος δημιουργώντας διόδους που επιτρέπουν την άμεση απορρόφηση του προϊόντος στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι πόροι αυτοί παραμένουν ανοιχτοί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα για να «κλειδώσουν» και πάλι μετά το τέλος της θεραπείας. Με το MesoSkinTM επιτυγχάνεται μέχρι και 95% διείσδυση μέσα στο κύτταρο PRP ή ορών που περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε μια ποικιλία αυξητικών παραγόντων, καθώς και κοκτέιλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης της τρίχας των μαλλιών.

Μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες με MesoSkin™

Αποτελέσματα θεραπείας με MesoSkin™

  • Ενεργοτριχογένεση με laser helmet Theradome

Συνδυάζουμε επίσης τις θεραπείες μας με ένα από τα πιο ισχυρά και τεχνολογικά προηγμένα χαμηλής ενεργειακής στάθμης κράνη ανάπτυξης τριχών, το Theradome, το οποίο αναπτύχθηκε από πρώην επιστήμονα της NASA Αμερικής. Το κράνος λέιζερ Theradome αξιοποιεί τη φωτοθεραπεία με λέιζερ (επίσης γνωστή ως θεραπεία φωτός με λέιζερ χαμηλού επιπέδου) για να διεγείρει τα αδύναμα θυλάκια των τριχών, παρέχοντάς τους στοχευμένη ενέργεια λέιζερ, η οποία βελτιώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση που απαιτείται για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Ενεργοτριχογένεση με laser helmet Theradome

  • Θεραπεία με ενδοφλέβιους ορούς (IVNT)

Ο συχνά πολυάσχολος τρόπος ζωής μας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι παρά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών από το στόμα. Το στρες αυτό μπορεί ακόμα να οδηγήσει στην τριχόπτωση. Οι ενδοφλέβιες εγχύσεις μας παρέχουν απευθείας στο αίμα τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε περισσότερο για την θρέψη και επισκευή των μαλλιών.

Θεραπεία με ενδοφλέβιους ορούς (IVNT)

Πως επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία;

Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται μετά από τη λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής, ψηφιακή τριχοσκόπηση και αξιολόγηση, και διαγνωστικών εξετάσεων αν κριθούν αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον/την ασθενή, τις ανάγκες του/της και τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει.

Ψηφιακή τριχοσκόπηση και αξιολόγηση

Μιλήσατε πιο πριν για το PRP. Τι είναι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma, PRP);

Το PRP (Platelet Rich Plasma ή Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Τα αιμοπετάλια αποτελούν ένα από τα τρία κυτταρικά στοιχεία του αίματος (τα άλλα είναι τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια). Περιέχουν πολύτιμες ουσίες (αυξητικούς παράγοντες) που όταν απελευθερωθούν και ενεργοποιηθούν, βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην τοπική αναγέννηση των μαλλιών.

Τα αιμοπετάλια αποτελούν ένα από τα τρία κυτταρικά στοιχεία του αίματος και όταν ενεργοποιηθούν βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην τοπική αναγέννηση των μαλλιών.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε στην εν λόγω θεραπεία;

Αφού ληφθεί λίγο αίμα από τον/τη ασθενή τοποθετείται σε μια φυγόκεντρο (μια μηχανή που περιστρέφεται με υψηλή ταχύτητα) για να διαχωρίσει τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων αίματος και να παραχθεί το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Ενώ το αίμα επεξεργάζεται, η περιοχή όπου θα γίνει η θεραπεία καθαρίζεται και διασφαλίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί το PRP. Ακολούθως ενεργοποιούνται τα αιμοπετάλια και τοποθετούνται στα σημεία που χρειάζονται. Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 45-60 λεπτά και αυξάνει τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και τους αυξητικούς παράγοντες στο σημείο της θεραπείας.

Διαδικασία θεραπείας με PRP

Τι μπορεί να μας προσφέρει η αναγεννητική ιατρική;

Η αναγεννητική ιατρική είναι ένας ειδικός, νέος τομέας της ιατρικής επιστήμης που αποσκοπεί στη θεραπεία της καταστροφής των ιστών λόγω παθήσεων και γήρατος. Θεωρείται δε ο πλέον αναπτυσσόμενος τομέας της ιατρικής του μέλλοντος.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της αναγεννητικής μας θεραπείας με PRP είναι ότι είναι αυτόλογη, δηλαδή χρησιμοποιούμε τους αυξητικούς παράγοντες του ίδιου του ασθενούς από το αίμα του, και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας.

Εάν ένας πελάτης έρθει και σας πει για πρόληψη; Τι θα του προτείνατε;

Για την πρόληψη συμβουλεύω τους ασθενείς μου να ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να λαμβάνουν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αν είναι ανάγκη. Επίσης συστήνω να αποφεύγουν να ταλαιπωρούν τα μαλλιά τους με προϊόντα περιποίησης μαλλιών που εξασθενούν την τρίχα και προκαλούν τριχόπτωση, να κάνουν προσεκτικό και απαλό λούσιμο με καλής ποιότητας σαμπουάν και προσεκτικό και απαλό βούρτσισμα, και να αποφεύγουν το πιστολάκι με καυτό αέρα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουν την έκθεση των μαλλιών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε έντονο ήλιο). Δεν πρέπει επίσης να υποτιμούν τον αρκετό και σωστό ύπνο, για τη σωστή συντήρηση και θρέψη των μαλλιών από τον ίδιο τον οργανισμό.

Όσον αφορά την ενδυνάμωση και ενίσχυση ποιότητας και πυκνότητας μαλλιών, τι θα του προτείνατε;

Μετά από ιατρική αξιολόγηση, και αναλόγως του προβλήματος, προτείνω μια ή ένα συνδυασμό από τις θεραπείες μας:

· Μεσοθεραπείες με ή χωρίς βελόνες με PRP και αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες ή εξειδικευμένα κοκτέιλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών

· Τοπική θεραπεία με κράνος laser (όπως αναφέρεται πιο πάνω)

· Ενδοφλέβια θεραπεία με εξειδικευμένους ορούς

 

Άλλες θεραπείες για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης συμπεριλαμβάνουν:

 

· Ειδικά σαμπουάν

· Συστηματική θεραπεία με βιταμίνες

· Τοπική θεραπεία με μινοξιδίλη

· Συστηματική θεραπεία (φιναστερίδη, δουταστερίδη)

· Χειρουργική διόρθωση με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων και άλλες τεχνικές

· Τεχνικές camouflage

· Περούκες από συνθετική ή φυσική τρίχα

 

Έχει πάντα τα αποτελέσματα που επιθυμούμε ή μπορεί να αποτύχει;

Το κύριο όφελος των θεραπειών μας είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να δουν μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας της τρίχας των μαλλιών και μείωση της τριχόπτωσης. Στην ιατρική όμως τα πράγματα δεν είναι άσπρα-μαύρα, και πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να μην πετύχει μια θεραπεία. Είμαστε ειλικρινής με τους ασθενείς μας και δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις για «μαγικά» αποτελέσματα.

Πότε αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα;

Οι θεραπείες αυτές δεν μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα αφού εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η αναγέννηση της τρίχας και των ιστών, κάτι που εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του ατόμου που λαμβάνει τη θεραπεία. Συνήθως όμως μπορούμε να δούμε αποτελέσματα μετά από λίγους μήνες.

Αναγέννηση τρίχας

Οι θεραπείες πρέπει να συνδυάζονται και από ενέργειες του πελάτη, τις οποίες θα ακολουθεί σπίτι του, για βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα;

Ναι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης, συμβουλεύουμε τον/την ασθενή για την κατάλληλη αποθεραπεία καθώς και τη συνεχιζόμενη στο σπίτι θεραπεία.

Εάν κάποιος έχει πραγματικό πρόβλημα και οδηγείται προς μεγάλο ποσοστό τριχόπτωσης, η εν λόγω θεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει ή απευθύνεται περισσότερο σε πιο ήπιες καταστάσεις;

Όταν τα τριχοθυλάκια είναι ακόμα ζωντανά, η εν λόγο θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν αφού μπορούμε να τα διεγείρουμε ούτως ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο την πυκνότητα των τριχών της κεφαλής. Γι’ αυτό και κάνουμε την τριχοσκόπηση, για να δούμε αν τα τριχοθυλάκια είναι ακόμα ζωντανά. Οι θεραπείες μας ωφελούν επίσης στην ενδυνάμωση όλων των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι τιμές διαφοροποιούνται με βάση την πυκνότητα και την ποιότητας της τρίχας που έχουμε;

Ναι, η τιμή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των θεραπειών που χρειάζονται για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με μια ανάλυση τρίχας, με την τεχνική σας της τριχοσκόπησης “TrichoScience Pro” μπορούμε να καταλάβουμε τι ελλείψεις έχει η τρίχα και αν οδεύουμε προς τριχόπτωση;

Η τριχοσκόπηση είναι μια διαγνωστική, μη επεμβατική μέθοδος για τη διάγνωση της τριχόπτωσης και άλλων παθήσεων των τριχών και του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Χρησιμοποιώντας το ψηφιακό δερματοσκόπιο γίνεται έλεγχος και απεικόνιση της περιοχής για σωστή διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας καθώς και για παρακολούθηση της πορείας και εξέλιξης της πάθησης κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

Χρησιμοποιώντας το ειδικό ψηφιακό μας βιντεοτριχοσκόπιο λαμβάνουμε εικόνες από όλες τις πλευρές του τριχωτού της κεφαλής. Με τη βοήθεια ενός υπερ-εξελιγμένου λογισμικού προγράμματος, που αυτοματοποιεί τις μετρήσεις, μπορούμε να εξακριβώσουμε την κατάσταση των τριχοθυλακίων, των τριχών, και του τριχωτού της κεφαλής καθώς και το μέγεθος του προβλήματος.

Αποτελέσματα αναγέννησης τρίχας μετά από θεραπεία στο ιατρείο μας

 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 25347347 / 99806868 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.drpattichis.com / www.ananeosis.com.cy για ένα ραντεβού με τη γιατρό μας Δρ. Κατερίνα Παττίχη MBBS BSc MSc PhD PgCert FIBMS με εξειδίκευση στην Αισθητική Ιατρική και Γεροντολογία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ