Σεξουαλική υγεία και ευεξία…

Αλήθεια, πόσο ενημερωμένοι είμαστε γι’ αυτό; Για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και πως μπορούμε να τα επιλύσουμε.

Θέματα ακράτειας, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, κολπικής χαλάρωσης και ξηρότητας ή ευαισθησίας, μπορούν να επιλυθούν εύκολα και ανώδυνα, οπόταν γιατί να το αμελείς;

Η Δρ. Κατερίνα Παττίχη μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο HELLO! Cyprus μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά μ’ αυτό και μας ενημέρωσε για πρακτικές που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε πολλοί από εμάς και όμως, βελτιώνουν κατά πολύ τη σεξουαλική μας ζωή.

Η ιδιοκτήτρια της κλινικής “Ananeosis” στην οποία χρησιμοποιεί αρκετές επιτυχημένες μεθόδους, μας έδωσε μια σφαιρική εικόνα για το τι πραγματεύεται η κάθε θεραπεία και σε ποιον απευθύνεται.

Πέραν απ’ αυτό, μας έδωσε μερικές συμβουλές, για το πως να προσπαθήσει το άτομο να το χειριστεί πρώτα από μόνο του, προτού απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, στην ακόλουθη συνέντευξη:

H κλινική Ananeosis δεν στοχεύει μόνο στην ανανέωση δέρματος, προσώπου και σώματος, αλλά και στη βελτίωση της σεξουαλικής μας υγείας και ευεξίας. Τι εννοούμε με τον όρο «σεξουαλική υγεία και ευεξία» και ποια είναι τα τρία κύρια προβλήματα σεξουαλικής υγείας και ευεξίας που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση για θεραπεία κοντά σας;

Όπως περιγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι συνδεδεμένη με το γενικότερο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία, αλλά και το δικαίωμα στην επιλογή και την πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης και φροντίδας υγείας. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής ευεξίας που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Ακριβώς γι’αυτό, η σεξουαλική υγεία είναι θεμελιώδης για τη σωματική και συναισθηματική υγεία και ευεξία των ατόμων, των ζευγαριών και των οικογενειών, καθώς και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων και των χωρών. Με λίγα λόγια, η σεξουαλική υγεία αποτελεί βασική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, που επηρεάζει τα άτομα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα κύρια προβλήματα σεξουαλικής υγείας και ευεξίας που αντιμετωπίζουμε στην κλινική μας είναι η ακράτεια ούρων σε γυναίκες και άντρες, η κολπική χαλάρωση στις γυναίκες, και η στυτική δυσλειτουργία στους άντρες.

Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια για την κολπική χαλάρωση, την κολπική σύσφιξη και αναζωογόνηση, και την ακράτεια ούρων.

Η κολπική χαλάρωση απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, τις σεξουαλικές σχέσεις και την αυτοεκτίμηση

μιας γυναίκας. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, το κάπνισμα, η κληρονομική προδιάθεση ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, κτλ..

Η κολπική αναζωογόνηση και σύσφιξη περιλαμβάνει όλες τις θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τόσο των αισθητικών όσο και των λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούνται από την κολπική χαλάρωση.

Ακράτεια είναι η ανεπιθύμητη και ακούσια απώλεια ούρων ή κοπράνων. Η ακράτεια ούρων επηρεάζει ανθρώπους κάθε καταγωγής αλλά δεν είναι φυσιολογική σε κανένα φύλο και καμία ηλικία. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί, και σε πολλές περιπτώσεις να θεραπευτεί. Υπάρχουν τέσσερεις τύποι ακράτειας ούρων και οφείλονται σε διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες:

· Η ακράτεια από προσπάθεια (ακούσια απώλεια μικρής ποσότητας ούρων όταν βήχουμε, γελάμε, φτερνιζόμαστε ή γυμναζόμαστε) – συχνά λόγο φυσιολογικών αλλαγών των μυών της πυελικής περιοχής.

· Η επιτακτική ακράτεια (ακούσια απώλεια ούρων πριν προλάβουμε να φτάσουμε στην τουαλέτα) – συχνά λόγο επιπλοκής κάποιων υποκείμενων ασθενειών (π.χ. νόσος του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ.), σακχαρώδης διαβήτη, και ουρολοίμωξη.

· Η ακράτεια από υπερπλήρωση (χρόνια ακούσια απώλεια ούρων, όπου η κύστη δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ εντελώς, με αποτέλεσμα να χάνονται ούρα) – συχνά λόγο νευρολογικών παθήσεων ή λόγω καλοήθους υπερπλασίας προστάτη στους άνδρες.

· Η ακράτεια μικτού τύπου (απώλεια ούρων από προσπάθεια με την επιτακτική).

Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από εκείνα που δεν πάσχουν από την πάθηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, EAU21 τον Ιούλιο του 2021.

Αυτά το θέματα παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική αισθητική κοινότητα καθώς οι γυναίκες (και οι άντρες) αναζητούν λύσεις και θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση.

Πολλοί άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη λόγω καρκίνου στο όργανο αυτό, αντιμετωπίζουν μετά από την επέμβαση προβλήματα ακράτειας και στύσης.

Στην κλινική μας έχουμε μια ποικιλία επιλογών για την αντιμετώπιση της κολπικής χαλάρωσης, της ακράτειας ούρων και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Είναι κάτι διαδεδομένο στη Κύπρο ή οι Κύπριοι δεν “ξοδεύουν” τόσο σε αυτό το κομμάτι όσο στην εξωτερική τους εμφάνιση;

Στην Κύπρο η θεραπείες αυτές δεν είναι τόσο διαδεδομένες αφού υπάρχουν ακόμα πολλά ταμπού γύρω από αυτά τα θέματα. Πολλές γυναίκες καθώς και άντρες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημα στον/στην γιατρό τους, λόγω ντροπής αλλά κυρίως λόγω εσφαλμένης άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Προσπαθούμε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις θεραπείες που προσφέρονται για να μπορέσει να αναζητήσει τη σωστή βοήθεια, και να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση αυτών των ατόμων που υποφέρουν σιωπηλά.

Πότε αντιλαμβάνεται κάποιος πως το σεξουαλικό θέμα που αντιμετωπίζει πρέπει να λυθεί με θεραπεία;

Το πρώτο βήμα είναι πάντα η αποδοχή του προβλήματος. Δεν πρέπει να προσποιείται ο ασθενής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή να αναβάλλει την αντιμετώπιση του.

Αφού αποδεχτούμε το πρόβλημα, πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από γιατρό. Λόγο της λεπτότητας και των ταμπού γύρω από αυτά τα θέματα, είναι σημαντικό να βρούμε ένα/μία γιατρό στον/στην οποίο/οποία μπορούμε να εκμυστηρευτούμε το πρόβλημα μας.

Όπως όλοι οι ιστοί του σώματος, το δέρμα και οι μύες του κόλπου μας αποδυναμώνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους με την ηλικία. Η γήρανση στην κολπική περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα για τις γυναίκες που διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή και επηρεάζουν τις οικείες σχέσεις τους. Τα σημάδια γήρανσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

· Πόνος ή δυσφορία (κάψιμο ή κνησμός)

· Μειωμένη λίπανση

· Απώλεια σεξουαλικής λειτουργίας

· Κολπική χαλάρωση ή ατροφία

· Μειωμένη επιθυμία και διέγερση

· Αδυναμία οργασμού ή μειωμένου οργασμού

· Ακράτεια ούρων

Πολλοί άντρες υποφέρουν από ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία λόγο υπερπλασίας του προστάτη ή μετά από ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου, επηρεάζοντας έτσι τη σεξουαλική τους ζωή, και συχνά κατ’ επέκταση τη σεξουαλική ζωή των συντρόφων τους.

Δυστυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία αντρών και γυναικών ντρέπεται να απευθυνθεί σε γιατρό για να συζητήσει αυτά τα θέματα.

Το μηχάνημα Viveve που έχετε στη κλινική σας, χρησιμοποιείται σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως και προσφέρει θεραπείες σε θέματα ακράτειας, σεξουαλικής λειτουργίας, κολπικής αναζωογόνησης, κολπικής χαλάρωσης και ξηρότητας ή ευαισθησίας. Μιλήστε μας για τα αποτελέσματα, τη διαδικασία, αλλά και το τι πραγματεύεται.

Οι γυναίκες παγκοσμίως απαιτούν όλο και περισσότερες μη χειρουργικές θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ασφαλών και αποτελεσματικών τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Η θεραπεία με το Viveve είναι μια κλινικά-αποδεδειγμένη ασφαλής μη-χειρουργική θεραπεία για την κολπική χαλάρωση και την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων λόγο προσπάθειας. Είναι σχεδιασμένη για τη βελτίωση της γυναικείας υγείας, ευεξίας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής. Χρησιμοποιείται σε πάνω από 70 χώρες ανά το παγκόσμιο.

Το μηχάνημα χρησιμοποιεί ελαφριά κύματα ραδιοσυχνοτήτων, δημιουργώντας την ιδανική θερμότητα για τη σωστή χρονική διάρκεια. Η διπλή λειτουργεία του Viveve (integrated contact cooling) ρίχνει την εξωτερική θερμοκρασία προστατεύοντας έτσι την επιφάνεια του κόλπου, ενώ παράλληλα θερμαίνει το βαθύτερο ιστό, προκαλώντας τη παραγωγή φυσικού, υγιούς κολλαγόνου και ενδυναμώνοντας έτσι την κολπική περιοχή, με αποτέλεσμα να μειωθεί η να περιοριστεί η ακράτεια ούρων λόγο προσπάθειας και η κολπική χαλάρωση.

Το Viveve έχει αποδειχθεί κλινικά ότι:

 

· Βελτιώνει την κολπική χαλάρωση

· Αυξάνει την κολπική λίπανση

· Βελτιώνει την ακράτειας ούρων λόγο προσπάθειας

· Αυξάνει την διέγερση και τον οργασμό

 

Το Viveve έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές πολλών χωρών στον κόσμο, και έχει ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βελτιώνοντας την σωματική και ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Η θεραπεία γίνεται μια φορά ή πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Η θεραπεία με το Viveve είναι μία άνετη, ασφαλή, και διακριτική θεραπεία που εφαρμόζεται με μία συνεδρία στο ιατρείο μας που διαρκεί 30-45 λεπτά. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται να φανούν μέχρι τους τρείς μήνες, αφού το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για την παραγωγή νέου υγιούς κολλαγόνου, και διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1-5 χρόνια).

Είναι κάτι επώδυνο;

Η θεραπεία με το Viveve είναι πολύ άνετη και σχεδόν ανώδυνη.

Όσον αφορά το μηχάνημα TESLAChair το οποίο αναφέραμε και την προηγούμενη φορά, τι προσφέρει όσον αφορά την σεξουαλική υγεία;

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με TESLAFormer / TESLAChair είναι κατάλληλη για ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων και για ταχύτερη αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση στην ουρογεννητική περιοχή ή μετά τον τοκετό. Είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιακή διάσταση μετά την εγκυμοσύνη (Diastasis recti). Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια μετά από ριζική προστατεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, χρόνια φλεγμονή του προστάτη και χρόνιο πόνο στην πυελική περιοχή και την οσφυϊκή μοίρα.

Πως δουλεύει αυτό το μηχάνημα;

Το TESLAFormer / TESLAChair χρησιμοποιεί λειτουργική μαγνητική διέγερση για τη σύσπαση των μυών, επιτυγχάνοντας 50.000 συσπάσεις σε μια συνεδρία 30 λεπτών. Λειτουργεί παράγοντας ένα μαγνητικό πεδίο έως τριών Tesla που ενεργοποιεί τους κινητικούς νευρώνες των μυών του πυελικού εδάφους. Οι πυελικοί μύες συστέλλονται και χαλαρώνουν με κάθε μαγνητικό παλμό, επομένως οι μύες του πυελικού εδάφους δυναμώνουν και τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων μειώνονται. Στις γυναίκες οι συστολές που επιτυγχάνονται με το TESLAFormer / TESLAChair είναι αδύνατο να επιτευχθούν με τις ασκήσεις Kegels.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν τα ρούχα.

Ποιες άλλες πρακτικές έχετε κατά νου να “φέρετε” στην κλινική, όσον αφορά αυτό το κομμάτι, δηλαδή της σεξουαλικής υγείας;

Προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό και ευελπιστώ πως σύντομα θα μπορώ να προσφέρω ακόμη περισσότερη εκλογή στους ασθενείς μου.

Αυτό που ακούμε ότι χρησιμοποιείται πολλάκις στην Αμερική, η θεραπεία “O-Shot”, περί τίνος πρόκειται και πως βοηθά;

Το Orgasm “O” Shot, είναι μια μη-χειρουργική θεραπεία που αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση και να αναζωογονεί τον κόλπο. Οι ασθενείς αναφέρουν ισχυρότερους και συχνότερους οργασμούς, αυξημένη φυσική λίπανση του κόλπου και μεγαλύτερη διέγερση μετά την θεραπεία.

Για τη θεραπεία αυτή χρησιμοποιώ υψηλής ποιότητας αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (platelet-rich plasma, PRP) που παράγεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Το PRP περιέχει αναγεννητικούς κυτταρικούς αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι, όταν εγχέονται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόλπου, ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα για να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να δημιουργήσουν υγιή ανάπτυξη ιστών, καθώς και να βελτιώσουν την αιμαγγείωση της ευαίσθητης περιοχής.

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο ασφαλές είναι;

Η διαδικασία «O-Shot» ξεκινά με μια απλή λήψη αίματος από την ασθενή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη τεχνική, εξάγω από το αίμα το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα και το εγχείω στην περιοχή κοντά στην κλειτορίδα και τον άνω κόλπο. Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα. Δεν έχουν αναφερθεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές παγκοσμίως με τη χρήση PRP με το «O-Shot».

 Τι συμβουλές θα δίνατε στους αναγνώστες μας, ώστε να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή;

Το σεξ είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όμως όλα τα ζευγάρια έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κάποιο θέμα στην σεξουαλική τους ζωή.

 

Τα πιο συχνά προβλήματα είναι:

· Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας

· Το σεξ έχει γίνει βαρετό, μετατράπηκε σε ρουτίνα και γίνεται πλέον μηχανικά

· Δεν μένει χρόνος για σεξ

· Υπάρχει οργανικός ή ιατρικός λόγος (ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία κτλ.)

 

Ορισμένες απλές συμβουλές που συχνά μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση των πρώτων τριών λόγων είναι:

 

· Μιλήστε μαζί με το σύντροφο σας

· Βελτιώστε τη σωματική σας υγεία

· Βελτιώστε τη διατροφή σας

· Σταματήστε το κάπνισμα

· Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης

· Δοκιμάστε νέα μέρη και νέες στάσεις

· Βελτιώστε τη συναισθηματική σας σύνδεση (emotional connection)

· Παίξτε στριπ πόκερ ή άλλα παιχνίδια

· Υποδυθείτε ρόλους

· Δοκιμάστε ψυχοθεραπεία

 

Όταν όμως υπάρχει οργανικός ή ιατρικός λόγος, πρέπει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην ντρέπεστε να παραδεχθείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αρχίσετε να το λύνετε. Εκτός από φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν τώρα μη-χειρουργικές γρήγορες και ανώδυνες θεραπείες, που μπορούν να βοηθήσουν. Μην υποφέρετε σιωπηλά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 25347347 / 99806868 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.drpattichis.com / www.ananeosis.com.cy για ένα ραντεβού με τη γιατρό μας Δρ. Κατερίνα Παττίχη MBBS BSc MSc PhD PgCert FIBMS με εξειδίκευση στην Αισθητική Ιατρική και Γεροντολογία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ