Τα φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες, είναι -ίσως- τα πιο παρεξηγημένα, αφού γύρω από αυτά επικρατεί ο μύθος ότι δεν βοηθούν την απώλεια βάρους. Όπως όλα τα φαγητά, έτσι και οι υδατάνθρακες, όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορούν να σου προσφέρουν αρκετά οφέλη, παρά να σου δημιουργήσουν προβλήματα. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσεις να τους ρίξεις «χ» και να τους μειώσεις στην καθημερινή διατροφή σου, θα πρέπει να μάθεις τι πραγματικά ισχύει και τι όχι…

Αρχικά, τι είναι οι υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την «μπαταρία» του σώματος… Είναι δηλαδή, η κύρια πηγή ενέργειας! Έτσι, η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή κατανάλωση τους είναι απαραίτητη.

Τι κάνουν;

Κύρια ιδιότητα τους, είναι να ελευθερώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Μια ουσία, που -όπως έχουμε ήδη αναφέρει- παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις;

Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να αποφεύγεις όλους τους υδατάνθρακες, αλλά τους υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού, όπως το άσπρο ψωμί, τα σνακ με ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα και λαχτάρα.

Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως για παράδειγμα το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προάγουν τον κορεσμό και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, σημαντικότερη ιδιότητα τους είναι ότι απελευθερώνουν αργά την ενέργεια, αποτρέποντας τις γρήγορες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κρατώντας την πείνα μακριά.

Πώς βοηθούν το σώμα στην απώλεια βάρους;

Για ένα άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος, πέρα από τη διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση κι αν ένα πράγμα έχουμε τονίσει σε αυτό το άρθρο, είναι ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για το σώμα. Οι υδατάνθρακες, λοιπόν, αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο, το οποίο είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γιατί πρέπει να καταναλώνονται πριν και μετά την άσκηση;

Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της απόδοσης, επιτρέποντάς σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, η αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου με υδατάνθρακες μετά την άσκηση υποστηρίζει την αποκατάσταση των μυών και βοηθά στην πρόληψη της κόπωσης, διασφαλίζοντας ότι είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνησή σας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ