Μια πορτοκαλόπιτα που λατρεύουν ακόμη και όσοι δεν κάνουν «απιστίες» στην σοκολάτα! Και το καλύτερο; Η συνταγή του Γιάννη Καλιάνου, δεν χρειάζεται μίξερ!

Υλικά:

Για το σιρόπι:

500 γρ ζάχαρη

350 ml νερό

Φλούδα πορτοκαλιού

100 ml χυμό πορτοκαλιού

1 γεμάτη κ.σ μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την ζύμη:

1 συσκευασία Φρέσκα Φύλλα κρούστας

100 γρ ηλιέλαιο

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

200 ml γάλα

300 γρ γιαούρτι στραγγιστό

200 ml χυμό πορτοκαλιού

1 φακ. baking powder (20 γρ)

1-2 βανιλίνες

Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια (αναλόγως το πόση ένταση θέλετε)

Ταψί : Ενα κλασσικο ταψι 32*25 εκ περίπου

Συνταγή: Τόσο ζουμερή όσο δεν φαντάζεστε!
Συνταγή: Τόσο ζουμερή όσο δεν φαντάζεστε!

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Ξεκινάμε με το σιρόπι γιατί θέλουμε να είναι κρύο. Οπότε το κάνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεκινήσουμε την ζύμη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.Δεν ξανά ανακεύουμε από αυτό το σημείο και έπειτα. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το σιρόπι.

Με το που πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Αν το Μαξιμουμ σας είναι το 9 τότε το βάζετε στο 4 και το αφήνετε να βράσει για περίπου 8 λεπτά.

Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Για τα ξεραμένα φύλλα:

Το να ξεραθούν καλά τα φύλλα είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για μια πετυχημένη πορτοκαλόπιτα.

Ανοίγουμε μια συσκευασία φρέσκα φύλλα κρούστας Ζύμη Ψαχνών και κόβουμε τα φύλλα στα δύο.

Τυλίγουμε σε δυο ρολά και κόβουμε στρογγυλές φέτες πάχους 2 εκ. Έπειτα κόβουμε και αυτά σε μικρότερα κομμάτια και τα απλώνουμε όλα σε ένα ή δυο ταψιά. Δεν τα θέλουμε στήβα. Τα θέλουμε απλωτά ώστε να ξεραθούν εύκολα.

Βάζουμε στους 100-110 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20-25 λεπτά να ξεραθούν. Στον μισό χρόνο τα ανακατεύουμε λίγο με ένα πιρούνι ώστε να έρθουν τα κάτω πάνω και να ξεραθούν εξίσου καλά.

Αφού τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Συνταγή: Η πιο ζουμερή και αφράτη πορτοκαλόπιτα 
Συνταγή: Η πιο ζουμερή και αφράτη πορτοκαλόπιτα 

Για την πορτοκαλόπιτα:

Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα να προθερμανθεί. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, τον χυμό, την ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να έχουμε ένα μείγμα και ρίχνουμε το baking powder. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ξεραμένο φύλλο και με τα χέρια μας το πιέζουμε ελαφρά να σπάσει σε μικρά κομμάτια, σαν χυλόπιτες.

Προσθέτουμε το μείγμα αυγών που έχουμε φτιάξει και με μια κουτάλα ανακατεύουμε παρα πολύ καλά να ”πιούν” τα φύλλα το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32*25 εκ. περίπου και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Επειδή σίγουρα θα έχουν μπλεχτεί κάποια κομμάτια φύλλου μεταξύ τους και θα είναι ανόμοια μέσα στο ταψί παίρνουμε δύο πιρούνια και αρχίζουμε να τα ξεχωρίζουμε ώστε να βλέπουμε πως παντού υπάρχει φύλλο. Δεν θελουμε σε άλλα σημεία να είναι μόνο μείγμα και σε άλλα μεγάλες μπάλες φύλλου με μείγμα.

Βάζουμε στον φούρνο στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει ομοιόμορφα.

Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο την τρυπάμε κατευθείαν με μια οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια και κυρίως περιμετρικά που είναι πιο ξεροψημένη.

Κατευθείαν με μια βαθιά κουτάλα σιροπιάζουμε την ζεστή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά σε δύο με τρεις δόσεις.

Αφήνουμε να το πιεί και να κρυώσει εντελώς η πορτοκαλόπιτα και έπειτα κόβουμε και απολαμβάνουμε.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ