Η λαγάνα είναι το πιο σαρακοστιανό, γευστικό ψωμί για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ο Γιώργος Τσούλης μας δίνει την απόλυτη συνταγή που εκτός από εύκολη είναι και πολύ νόστιμη.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. σκληρό αλεύρι

350 ml. νερό, χλιαρό

5 γρ. ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

Σουσάμι, για το πασπάλισμα της λαγάνας

Για την ταραμοσαλάτα:

40 γρ. λευκό ταραμά

½ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

Χυμό από ½ λεμόνι

300 ml ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.

Παράλληλα αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και μόλις φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι.

Με ένα κουτάλι την ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί λίγο.
Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 7 με 8 λεπτά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1,5 ώρα.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου διαμέτρου 35Χ30 εκ. και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε στο ταψί τη ζύμη και με τα χέρια μας της δίνουμε ορθογώνιο σχήμα.
Με τα δάχτυλα μας πιέζουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης ώστε να κάνουμε μικρές λακουβίτσες.
Με το πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της με ελαιόλαδο και τέλος πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η λαγάνα.
Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.

Extra Bonus η Εκτέλεση για την ταραμοσαλάτα: Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το χυμό λεμόνι και ξεκινάμε το χτύπημα ρίχνοντας σιγά σιγά το ηλιέλαιο (σαν να φτιάχνουμε μαγιονέζα). Μόλις αφρατέψει το μείγμα, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ