Πάσχα χωρίς φλαούνες δεν γίνεται και σου έχουμε την πιο ωραία συνταγή για το παραδοσιακό έδεσμα, από τον σεφ Γιώργο Ερωτοκρίτου.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 4 κουταλιές Μαγιά
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό Νερό
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό Γάλα
  • 1 κουταλάκι Αλάτι
  • 2 κουταλάκια Μαχλέπι (αλεσμένο)
  • 2 κουταλάκια Μαστίχα (αλεσμένη)
  • 4 κουταλιές Ζάχαρη
  • 2 κιλά Αλεύρι Ζυμωτό 
  • 1 1/3 φλιτζάνι Ηλιέλαιο
  • 10 Αβγά (ελαφρώς χτυπημένα)

Για τη γέμιση (φουκός)

  • 2 κιλά παραδοσιακό Τυρί για φλαούνες (τριμμένο 24 ώρες πριν)
  • 2-3 Χαλούμια (τριμμένα 24 ώρες πριν )
  • 3 κουταλάκια Μαστίχα (αλεσμένη )
  • 3 κουταλιές Ζάχαρη
  • 7½ κουταλάκια Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 δέσμη φρέσκο Δυόσμο
  • 23 Αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
  • 5 κουταλιές Αλεύρι φαρίνα 

Για επικάλυψη

  • 4 Αβγά (ελαφρώς χτυπημένα )
  • 1 πακέτο Σησάμι

Eκτέλεση:

Σ’ ένα μπολ βάζετε τη μαγιά και προσθέτετε το χλιαρό νερό. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Μετά, προσθέτετε σιγά -σιγά το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζετε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε μ’ ένα σύρμα .

Με τα δάχτυλα σας ανοίγετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε το ηλιέλαιο. Τρίβετε με τις παλάμες σας το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.

Στη συνέχεια, διαδοχικά, προσθέτετε σιγά – σιγά το γάλα με τη μαγιά και τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά.

Ξεκινήστε να ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια σας.

Μετά την πλάθετε σε μπάλα, την αλείφετε με λίγο λάδι, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί και το χαλούμι που έχετε τρίψει από την προηγούμενη μέρα.

Μετά παίρνετε τον δυόσμο, κόβετε τα φύλλα του, τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε στο μπολ με τα τυριά.

Προσθέτετε στο τυρί τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγη-λίγη ποσότητα από τα χτυπημένα αβγά και συνεχίζετε να ζυμώνετε.

Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη η γέμιση, πρέπει να φτιάχνετε με αυτήν ένα μεγάλο μπαλάκι, που να μη «σπάζει».

Μετά σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.

Ακολούθως, παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε μπόλικο νερό. Ρίχνετε μέσα το σησάμι , το βράζετε για 2-3 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μεταφέρετε το σησάμι σε ένα πλατύ δίσκο με πετσέτα.

Βάζετε αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψί του φούρνου και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παίρνετε λίγη ζύμη και την πλάθετε σ’ ένα μεγάλο μπαστουνάκι.

Κόβετε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό φύλλο (διαμέτρου 12 εκ. περίπου) σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.

Μετά, βάζετε στο κέντρο τους μια μέτρια μπάλα από τη γέμιση και διπλώνετε τις πλευρές προς τα μέσα, χωρίς να καλύψετε τη γέμιση. Φτιάχνετε τρίγωνες ή τετράγωνες φλαούνες και πιέζετε με πιρούνι τις γωνιές.

Στη συνέχεια πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το βρασμένο σησάμι.

Τοποθετείτε τις φλαούνες στο ταψί, αφήνοντας 4 εκ. μεταξύ τους, και τις αλείφετε μ΄ένα πινέλο με τα χτυπημένα αβγά.

Τέλος, ψήνετε τις φλαούνες στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Πηγή: www.giorgoserotokritou.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ