Δημιουργός και άτυπος αρχηγός της Κόκκινης Ομάδας, δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλό του, ούτε τη στιγμή που αποχώρησε από το παιχνίδι, σοκάροντας τηλεθεατές και συμπαίκτες. Ο Γιώργος Κοψιδάς, από την Ελλάδα πλέον, παραδέχεται πως, παρά την πείνα, έφυγε από τον Άγιο Δομίνικο πολύ χορτάτος.

Από τη Νιόβη Καραπιπέρη

 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε βγαίνοντας από το «Survivor»;

Έτρωγα σαν να μην υπήρχε αύριο. Ήταν σοκαριστικό αυτό που συνέβαινε. Ενώ το στομάχι, μετά από τόσους μήνες με τόσο λίγη τροφή είχε συρρικνωθεί, έτρωγα τόσο που νόμιζα ότι θα σκάσω, ενώ το μυαλό μου έλεγε «φάε κι άλλο».

 

Ήταν πιο δύσκολο για εσάς λόγω και της διατροφής που κάνετε;

Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν έτρωγα το ψάρι. Κατά τα άλλα, στα έπαθλα φαγητού, υπήρχε πάντα η vegan επιλογή. Το δύσκολο ήταν ότι ήμουν ο πιο σωματώδης παίκτης και έπρεπε να τρώω την ίδια ποσότητα από τις προμήθειες με όλους τους υπόλοιπους. Κάποια κορίτσια, για παράδειγμα, ήταν 50 κιλά κι εγώ ήμουν 2 μέτρα και 103 κιλά όταν μπήκα στο παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, τρώγαμε την ίδια ποσότητα φαγητού. Όμως, έτσι ήταν το παιχνίδι, ήξερα πού πήγαινα.

Όλα αυτά τα θυμάστε με νοσταλγία πλέον ή και με κάποια πίκρα;

Όχι, δεν έχω καμία πίκρα. Έφυγα πολύ χορτάτος από το παιχνίδι. Μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες τα έζησα όλα· βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ ή από την πολλή πείνα ή από το πολύ φαγητό –τα τελευταία μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού–, βράδια στη φωτιά που έμενα ξάγρυπνος επειδή χάσαμε ένα παιχνίδι στον τελευταίο πόντο, στην τελευταία βολή, και άλλα που δεν με έπαιρνε ο ύπνος από την πολλή χαρά για το παιχνίδι που κερδίσαμε. Πήρα πολλή αναγνώριση, υπήρξα ο καλύτερος παίκτης των Διασήμων, δημιούργησα την Kόκκινη Oμάδα, είχα τις περισσότερες νίκες και στην Κόκκινη Ομάδα μέχρι που έφυγα· γέλασα, έκλαψα, πόνεσα, συγκινήθηκα, έμαθα πολλά… Μόνο ωραίες αναμνήσεις έχω. Και ως άνθρωπος πάντα κρατάω τα θετικά και όχι εκείνα που με στεναχωρούν και μου ρίχνουν την ενέργεια.

Έτσι καταφέρατε να κρατήσετε τη σκέψη σας καθαρή στο παιχνίδι;

Ήταν κάτι που το είχα σκεφτεί από πριν. Επειδή είμαι ένας αρκετά μοναχικός άνθρωπος και απολαμβάνω πολύ τη μοναχικότητά μου, το πιο δύσκολο κομμάτι που είχα να διαχειριστώ ήταν ότι εκεί έπρεπε συμβιώνω 24 ώρες το 24ωρο με άλλους 10 ανθρώπους τους οποίους δεν είχα επιλέξει. Ό,τι και αν συμβεί εκεί, με τον άλλο κοιμάσαι στο ένα μέτρο. Επιπλέον, με την πείνα και τις κακουχίες, τα πάντα μεγεθύνονται, το μυαλό δεν λειτουργεί καθαρά. Δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος αν δεν είναι εκεί.

Survivor Κοψιδάς

Στις αρχές βγαίνατε προτεινόμενος. Γιατί;

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί και δεν πήρα ποτέ μια πειστική απάντηση. Έκανα πολλή αυτοκριτική και από την πρώτη φορά κιόλας έκατσα να αναλογιστώ γιατί συνέβη αυτό. Τη δεύτερη φορά που βγήκα υποψήφιος, έκανα δυο μέρες να κοιμηθώ. Μάζεψα λοιπόν τα παιδιά και τους ρώτησα αν έκανα κάτι λάθος ή αν είχα αδικήσει κάποιον. Οι απαντήσεις που πήρα ήταν αστείες, καμία δεν ήταν ικανοποιητική. Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα πως όλο αυτό γινόταν για άλλους λόγους, ζήλιας, ανταγωνισμού ή εμπάθειας. Εγώ ψήφιζα πάντα με αγωνιστικά κριτήρια, για το καλό της ομάδας. Και αποχώρησα γι’ αυτό! Ήμουν ο μόνος παίκτης που αυτoπροτάθηκε ως υποψήφιος για να φτιάξει το κλίμα της ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι, όταν ψηφίζονται, κοιτούν πώς να σώσουν τον εαυτό τους.

Αυτό, όμως, τελικά σας οδήγησε στην έξοδο, τη στιγμή που άλλοι παίκτες, με δυνατή στρατηγική, παραμένουν μέσα. Σκεφτήκατε ότι ίσως κάτι έπρεπε να είχατε κάνει διαφορετικά;

Μπήκα στο παιχνίδι με πάρα πολλή αθωότητα. Από την παραγωγή μού ζητήθηκε να είμαι ο εαυτός μου, κι αυτό ακριβώς έκανα. Ήμουν από την αρχή μέχρι το τέλος αληθινός, έλεγα τα ίδια ακριβώς πράγματα μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι ήταν λάθος γιατί τελικά εγώ αποχώρησα από το παιχνίδι. Όσες φορές κι αν μου δινόταν η ευκαιρία, όμως, θα συμπεριφερόμουν με τον ίδιο πάλι τρόπο, γιατί επέλεξα να λειτουργώ με τη διαίσθηση και το ένστικτό μου. Επίσης, για μένα η νίκη στο «Survivor» δεν ήταν ο ύψιστος στόχος. Πήγα εκεί για να παίξω, να το ευχαριστηθώ, να δω τα όρια και τις αντοχές μου και να περάσω καλά. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου στρατηγική, συμμετείχα στο παιχνίδι με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, τιμιότητα και δικαιοσύνη. Οπότε, έφυγα με πολύ ψηλά το κεφάλι και περήφανος. Δεν έχω κανένα απωθημένο.

Στη ζωή σας λειτουργείτε εξίσου αρχηγικά όπως σας είδαμε να κάνετε στο παιχνίδι;

Δεν το επιδίωξα να είμαι αρχηγός. Στο παιχνίδι, όταν μιλούν για αρχηγό, εννοούν εκείνον που κατευθύνει τα πράγματα και τις ψηφοφορίες επηρεάζοντας τους παίκτες. Όμως, αρχηγός είναι κάποιος που έχει μεγάλη υπευθυνότητα και προσπαθεί να κρατάει την ομάδα συγκεντρωμένη, ενωμένη και αγαπημένη. Είναι αυτός που, σε μια κρίσιμη φάση, μπορεί να πάρει την ευθύνη γιατί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Έχει μεγάλη σημασία σε ένα τόσο ανταγωνιστικό παιχνίδι το ποιος διαθέτει την κατάλληλη ψυχολογία να παίξει τον τελευταίο πόντο και να αναλάβει το βάρος της ήττας.. Εγώ δεν το επέλεξα. Τα παιδιά με εκτιμούσαν, με σέβονταν, μου ζητούσαν να τα συμβουλεύω και μου συμπεριφέρονταν σαν να είμαι αρχηγός. Κι αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το ότι κατηγορούμαι ότι κατεύθυνα ψηφοφορίες. Είναι αστείο. Όλοι εκεί μέσα ήταν ενήλικες με κριτική σκέψη. Κανείς δεν χρειαζόταν κάποιον να του πει πώς να ψηφίσει και πώς να συμπεριφερθεί. Αυτοί που ήταν δυνατοί αγωνιστικά ψήφιζαν πάντα με αγωνιστικά κριτήρια. Οι αδύναμοι ήταν αυτοί που αναζητούσαν δικαιολογίες.

Όταν φτιάξατε την Κόκκινη Ομάδα, ποιο ήταν το κριτήριό σας;

Επέλεξα παιδιά που πίστευα ότι είναι δυνατοί αγωνιστικά, αλλά πάνω απ’ όλα παιδιά που αισθανόμουν ότι θα είχαμε μια καλή συμβίωση, χωρίς τσακωμούς και εντάσεις. Και για το μεγαλύτερο διάστημα που ήμουν στο «Survivor» –πλην της τελευταίας εβδομάδας– το είχαμε πετύχει αυτό. Οπότε, δεν μετάνιωσα για τις επιλογές μου. Σίγουρα στην πορεία κάποιοι ενδεχομένως να βγάζουν ένα άλλο προφίλ, αλλά σε ένα τόσο σκληρό παιχνίδι μπορεί να συμβούν τα πάντα.

Ο Τζέιμς πώς ήταν ως αντίπαλος αρχηγός;

Τον Τζέιμς τον εκτιμώ πάρα πολύ. Είμαι 46 ετών και αυτός 23, έχει τα μισά μου χρόνια. Παρά την ηλικία του, όμως, είναι εξαιρετικά ευφυής, ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν περάσει από το «Survivor». Αισθάνομαι ότι με σέβεται πολύ. Ειδικά την τελευταία μέρα είπε εξαιρετικά λόγια για εμένα στο συμβούλιο.

Βλέποντας το παιχνίδι απέξω, έχετε αλλάξει γνώμη για κάποιον παίκτη;

Ο Τριαντάφυλλος και ο Παππάς με απογοητεύουν εδώ και μήνες, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Σάκης, είχε ένα προφίλ που εκτιμούσα πάρα πολύ, αλλά τελευταία με στεναχωρεί με τον τρόπο που λειτουργεί και με όλα αυτά που λέει.

Ποιον θέλετε να δείτε νικητή;

Θα ήθελα να κερδίσει ο Ηλίας, ο Κόρο, η Καρολίνα, ίσως και ο Ασημακόπουλος, οι οποίοι έχουν και τη δυναμική να φτάσουν ψηλά. Και τον Παύλο αγαπώ πολύ, αλλά δεν ξέρω πόσο μακριά θα πάει. Επίσης, ο Σάκης και ο Τζέιμς έχουν πολλές πιθανότητες να πάνε στον τελικό.

Από εδώ και πέρα τι σχέδια έχετε; Πώς θα αξιοποιήσετε αυτή την εμπειρία;

Χαίρομαι γιατί έχω ακούσει ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να γίνονται πολλά πράγματα, και τηλεοπτικά και κινηματογραφικά. Εύχομαι η εμπειρία και η αναγνωρισιμότητα που μου έφερε το παιχνίδι να με βοηθήσει στη δουλειά μου, γιατί αυτός είναι ο στόχος μου, να μου φέρει καλύτερες προτάσεις και καλύτερους ρόλους. Ήδη έχω κάποια πρότζεκτ που είχαν παγώσει λόγω καραντίνας και τα οποία τώρα είναι σε φάση επανενεργοποίησης. Ήταν μια ταινία μεγάλου μήκους αμερικανικής παραγωγής στο εξωτερικό και μια σειρά, πάλι αμερικανική, επίσης στο εξωτερικό. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και τα τελευταία χρόνια πηγαίνω προς τα εκεί, έχοντας ήδη παίξει σε κάποιες παραγωγές. Ευελπιστώ να έχω ωραίες προτάσεις και εδώ στην Ελλάδα, τόσο για το θέατρο όσο και για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Αυτή είναι η δουλειά μου, τη λατρεύω και εύχομαι το παιχνίδι να μου φέρει ωραία δώρα σε αυτό τον τομέα!

 

«Ο Τριαντάφυλλος έλεγε ψέματα κοιτώντας μας στα μάτια»

 

Η κούραση από τους καβγάδες της τελευταίας εβδομάδας ήταν ένας λόγος για τα όσα είπατε κατά την αποχώρησή σας από το παιχνίδι;

Από το κοινό έχω ζητήσει επανειλημμένως συγγνώμη –και θα το ξανακάνω– για το αν παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενα μου ή αν δεν τοποθετήθηκα ξεκάθαρα. Δεν στόχευα όμως στο κοινό. Αυτό που είπα είχε να κάνει καθαρά με εμένα και τον Τριαντάφυλλο. Είπα ότι εγώ, με τη στάση που έχω δείξει μέσα στο παιχνίδι, πρεσβεύω κάποιες συγκεκριμένες αξίες. Ήμουν αληθινός, τίμιος, ειλικρινής, ενωτικός και ακέραιος, ενώ από τον Τριαντάφυλλο, ειδικά τον τελευταίο καιρό, είδα άλλα πράγματα. Ήταν διαρκώς στο κουτσομπολιό, στην ίντριγκα, τη λασπολογία, δημιουργούσε εντάσεις και το χειρότερο ήταν ότι έλεγε ψέματα κοιτώντας μας στα μάτια, όταν όλοι γνωρίζαμε την αλήθεια. Απλά δεν είχε καταγραφεί στις κάμερες. Και το κοινό επέλεξε να βλέπει αυτό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ