H pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί πόσο το pilates βοηθά καταλυτικά στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Καθημερινά ο οργανισμός εκτίθεται σε εκατομμύρια παθογόνους μικροοργανισμούς και στην προσπάθεια του να τους αντιμετωπίσει χτίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τί είναι το ανοσοποιητικό σύστημα? Είναι το μέρος του οργανισμού μας που έχει την ευθύνη για την καταπολέμηση των επιβλαβών μικροοργανισμών, των οποίων η παρουσία μας προκαλεί αρρώστιες. Η φυσική μας λοιπόν άμυνα ουσιαστικά «επιτίθεται» στους επιβλαβείς μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα μας με σκοπό την εξουδετέρωση τους και τη διατήρηση της καλής μας υγείας, μας αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Μαραγιάννη, πιστοποιημένη καθηγήτρια pilates.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως το ανοσοποιητικό μας μπερδεύεται και επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό τον οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει. Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές ως αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται για παθογόνες καταστάσεις που δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός μας καθώς το ανοσοποιητικό μας επιτίθεται σε κάποιο από τα όργανα μας. Οι λόγοι που προκαλούν αυτή τη σύγχυση παρά τις μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστοί. Πολλές φορές οι επιστήμονες τις αποδίδουν σε κληρονομικότητα, είτε σε λανθασμένη ενέργεια των πρωτεϊνών του DNA μας ή ακόμα και στο άγχος. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πάσχοντες θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο υποφέρουν και να μάθουν να ζουν με αυτό καθώς δεν υπάρχει θεραπεία που να τα απαλείφει, παρά μόνο η κατάλληλη για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά αγωγή που μπορεί να απαλύνει τις ενοχλήσεις.

Όπως είναι φυσικό, η διάγνωση ενός ασθενούς με αυτοάνοσο νόσημα πέρα από την επώδυνη σωματικά κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του. Κανείς δεν θέλει να είναι άρρωστος, πόσο δε μάλλον να μαθαίνει ότι έχει κάτι από το οποίο δεν θα μπορέσει ποτέ να αναρρώσει πλήρως.. Και δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι η κακή ψυχολογία μπορεί να κάνει ένα τέτοιο αρνητικό γεγονός ακόμα πιο ψυχοφθόρο. ΤΙ μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση? Αρχικά, ακολουθούμε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού χωρίς να παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο. Στη συνέχεια, ξεκινάμε να δουλεύουμε για τη συνειδητοποίηση του νέου δεδομένου και τη βελτίωση της υγείας αλλά και της ψυχολογίας μας. Η γυμναστική μπορεί να φανεί αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή!

Μία από τις πιο κατάλληλες μεθόδους εκγύμνασης είναι το Pilates. Το Pilates ως αναερόβια μορφή άσκησης αποτελεί ασφαλή μέθοδο ακόμα και για τις πιο ιδιαίτερες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας. Με ειδικό ασκησιολόγιο και παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του ασθενούς, τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική. Καταφέρνει να γυμνάσει το σώμα χωρίς να καταπονεί τους μύες και τις αρθρώσεις. Επίσης, καταφέρνει να είναι αποτελεσματική μέθοδος χωρίς να ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Pilates και αυτοάνοσα νοσήματα

Το Pilates είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης. Ανήκει στην κατηγορία των ασκήσεων που ως στόχο έχουν την ενδυνάμωση των μυών, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη ρύθμιση της αναπνοής και την απόκτηση ευλυγισίας. Εστιάζει στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της πυέλου και της ωμοπλάτης. Παράλληλα, βοηθάει στην ισορροπία, την αύξηση της κινητικότητας, τον συντονισμό του σώματος και του πνεύματος. Οι 8 βασικές αρχές του είναι η αναπνοή, το κέντρο, η ροή, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η αυτοσυγκέντρωση, η μυϊκή συναρμογή και η συμμετρική ανάπτυξη των μυών. Το σώμα γυμνάζεται συμμετρικά διότι δεν απομονώνονται οι μυϊκές μονάδες.

Πέρα όμως από την φυσική κατάσταση, η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της χαράς και αυτό σημαίνει ότι θωρακίζει την ψυχική μας κατάσταση και καταλαγιάζει το στρες που μας διακατέχει καθημερινά.

Για τους παραπάνω λόγους και ακόμη άλλους τόσους, συνιστώ ανεπιφύλακτα, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, να εντάξουν στην καθημερινότητά τους το pilates και να το κάνουν τρόπο ζωής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ