Υλικά:

1 κιλό πατάτες

10-11 φύλλα κρούστας για πίτες

150 γρ. νηστίσιμο τυρί, τριμμένο

1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

⅓ ματσάκι άνηθο

12 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και τις πατάτες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Αφήνουμε 5 λεπτά να φύγουν οι υδρατμοί και να κρυώσουν ελαφρώς. (Ζυγίζουμε τις βρασμένες πατάτες καθώς θα χρειαστούμε 750 γρ. για τη γέμιση.)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ ή με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το τυρί, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον προσθέτουμε και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.

Ραντίζουμε το φύλλο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε από πάνω ένα ακόμα φύλλο και ραντίζουμε με ακόμα ½ κ.σ. ελαιόλαδο.

Απλώνουμε το ⅙ από τη γέμιση σε 2 δόσεις κατά μήκος της πλευράς που έχουμε απέναντί μας αφήνοντας κενό στη μέση και στις άκρες. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)

Τυλίγουμε τις 2 άκρες (δεξιά και αριστερά) προς τα μέσα και ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό από τη μεριά της γέμισης προς το μέρος μας.

Διπλώνουμε στη μέση το ρολό για να δημιουργήσουμε ένα «πέταλο» και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας με ½ κ.σ. ελαιόλαδο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 5 πίτες φροντίζοντας να ακουμπάνε μεταξύ τους για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στην πάνω σχάρα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ