Υλικά:

1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο

1 κιλό αλεύρι (όσο αλεύρι ”ζητήσει”)

100 γραμμ. ζάχαρη

2 κρόκους αυγών

1 ποτ. αλισίβα (σταχτόνερο)

1/2 ποτ. του κρασιού κονιάκ

1/2 κιλό αμύγδαλα

1/3 κουταλάκι κανέλα

λίγο ανθόνερο

αρκετή ζάχαρη άχνη , για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, αραδιάζουμε τα αμύγδαλα πάνω της και τα ψήνουμε στους 160° C, στις αντιστάσεις, για 7 – 8 λεπτά, ή στον αέρα, για 6 – 7 λεπτά

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανούμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί

Xτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει (όσο περισσότερο το χτυπάμε , τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες).

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, την αλισίβα, το κονιάκ την κανέλα και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, ενώ δουλεύουμε τη ζύμη.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη, ελαφρώς κολλώδης, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.

Τέλος, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες(στρογγυλούς και σε μακρόστενους λοξούς) και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° – 170° C, για 25 με 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα και στον αέρα τώρα, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Θα τους δούμε να ροδίζουν και να σκάνε από πάνω. Τότε είναι έτοιμοι.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Για να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο , τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο!

Σε όσους δεν αρέσει το ανθόνερο,ωραίο άρωμα δίνει και η βανίλια!

Κοσκινίζουμε μέρος από την άχνη πάνω σε ένα ταψί, να δημιουργηθεί μία λευκή στρώση.

Εκεί πάνω τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.

Λίγα μυστικά ακόμα:

-Σημαντικό να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο!

-Συνήθως από το αλεύρι μου περισσεύει περίπου 1 χούφτα, αλλά δεν είναι και απόλυτο. Κοιτάξτε να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.(Οπότε όσο αλεύρι ”ζητήσει” το μείγμα)!

-Tο αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρη απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Ομως, μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

-Oι κουραμπιέδες ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο, γιατί αν δεν ψηθούν καλά θα κολλάνε!

-Επίσης, καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο φούρνο, χωρίς προσθήκη βουτύρου.

-Αντί για ανθόνερο μπορούμε να προσθέσουμε 1 φασόλι βανίλιας στη ζύμη.

-Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθούν όταν είναι κρύοι, γιατί, αν είναι ζεστοί, η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.

-Πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία, νοτίζουν και χάνουν την τραγανή υφή τους.

-Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει γύρω στους 60-65 κουραμπιέδες

Καλή επιτυχία …και καλοφάγωτους!

Πηγή: constantinoupoli

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ