Το πρωινό και το βραδινό είναι τα δύο πιο βασικά γεύματα της ημέρας, με τους διατροφολόγους να τονίζουν ότι δεν πρέπει να παραλείπονται σε καμία περίπτωση. Συγκεκριμένα, το βραδινό θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Έσι, σου μαζέψαμε μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές για ελαφριά βραδινά γεύματα.

Ζυμαρικά με τόνο, κάππαρη και πορτοκάλι

Υλικά:

500 γρ. λαζανάκι
320 γρ. τόνο, καπνιστό, σε κονσέρβα
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
40 γρ. κάππαρη
50 γρ. σταφίδες
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
αλάτι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Χοντροκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το λάδι από τις κονσέρβες σε κρύο τηγάνι και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε την κάππαρη, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιών, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιών και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον τόνο, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε 2 φορές νερό από τα ζυμαρικά με μια βαθιά κουτάλα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φιλέτα πορτοκαλιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αβοκάντο τοστ με καπνιστό τόνο

Υλικά:

2 κρεμμύδια
200 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
200 γρ. νερό
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
8-10 κόκκους πιπεριού
1 πρέζα αλάτι
160 γρ. τόνο, καπνιστό, σε κονσέρβα
2 αβοκάντο
χυμό λάιμ, από ½ λάιμ
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
⅓ ντομάτα
2 ραπανάκια
2 φέτες ψωμί, προζυμένιο

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα αβοκάντα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη σάρκα τους και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό lime και λιώνουμε τα αβοκάντα με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Κόβουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια κρατώντας μόνο το κομμάτι με τη φλούδα και αφήνοντας στην άκρη το πολύ ζουμερό κομμάτι με τα σπόρια. Κόβουμε τα ραπανάκια σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε πάνω τις φέτες ψωμιού. Ψήνουμε το ψωμί και από τις δύο πλευρές για 1-2 λεπτά συνολικά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις φέτες ψωμιού σε ένα πιάτο. Απλώνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα με το αβοκάντο σε κάθε φέτα και προσθέτουμε από πάνω την ντομάτα και τα ραπανάκια. Μοιράζουμε τον τόνο στις 2 φέτες ψωμιού. Προσθέτουμε τις φέτες lime, τον κόλιανδρο και τις πίκλες κρεμμυδιού, και σερβίρουμε.

Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες στον φούρνο

Υλικά:

1.400 γρ. μπριζόλες χοιρινές, με κόκκαλο (4 μπριζόλες)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κιλό πατάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. Hellmann’s μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. ρίγανη
2 σκ. σκόρδο
φέτες λεμόνι, από 1 λεμόνι
3 κλ. θυμάρι
3 κλ. δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες στην επιφάνεια εργασίας, και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά τους το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε δόσεις στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και αφήνουμε τις μπριζόλες στην άκρη. Στύβουμε το λεμόνι σε ένα ορθογώνιο ταψί 28×32 εκ., πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη και τις σκελίδες σκόρδου. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις βάζουμε στο ταψί, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να μαριναριστούν καλά οι πατάτες. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το λεμόνι σε φέτες, και βάζουμε 2 φέτες πάνω από μια μπριζόλα. Προσθέτουμε 1 κλ. θυμάρι και 1 κλ. δεντρολίβανο και καλύπτουμε με άλλη μια μπριζόλα. Τοποθετούμε και στη δεύτερη μπριζόλα τις φέτες λεμονιού, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, καλύπτουμε με άλλη μια μπριζόλα, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις μπριζόλες. Δένουμε τις μπριζόλες με σπάγκο και τις μεταφέρουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και το μεταφέρουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για 1,5 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 30-45 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και κόβουμε τον σπάγκο από τις μπριζόλες. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες και τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι και πίτες. Σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ