Από το 1952 οπότε και ανέβηκε στο θρόνο,  η βασίλισσα Ελισάβετ βλέπει τον κόσμο γύρω της να αλλάζει, κράτη να διαλύονται και να σχηματίζονται, ηγέτες και καθεστώτα να εναλλάσσονται, ενώ ο βρετανικός θρόνος παραμένει ακλόνητος ακόμη και απέναντι σε κυριολεκτικά θανάσιμες επιθέσεις.

Κατά την άνευ προηγουμένου μακρά διάρκεια της βασιλείας της, η 95χρονη σήμερα βασίλισσα Ελισάβετ έχει πράγματι βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις αντιμέτωπη με απόπειρες ενάντια στην ίδια της τη ζωή. Όλες απέτυχαν. Κάθε φορά έχει σωθεί χάρη στην ασφάλεια της, την καλή της τύχη και ίσως το σημαντικότερο, από την ίδια την ατσάλινη θέλησή της…

Αν και κάποιες απόπειρες συνέβησαν μπροστά στις κάμερες, άλλες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δεκαετίες αφ’ ότου συνέβησαν, καθώς είχαν κρατηθεί μυστικές για λόγους ασφάλειας.

Όπως για παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη της Ελισάβετ στην Αυστραλία το 1970, όταν ένας κορμός δέντρου τοποθετήθηκε στις ράγες από όπου θα περνούσε το τρένο που μετέφερε τη βασίλισσα, προκειμένου αυτό να εκτροχιαστεί.

Στις 29 Απριλίου 1970, η βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ταξίδευαν σιδηροδρομικώς από το Σίδνεϊ  περνώντας από τα Γαλάζια Όρη, στη Νέα Νότια Ουαλία όταν το τρένο χτύπησε πάνω σε ένα κορμό δέντρου. Ευτυχώς για το βασιλικό ζεύγος ο οδηγός του τρένου, Albert Rowley εντόπισε το εμπόδιο εγκαίρως και τράβηξε τα φρένα την κατάλληλη στιγμή.

Δεδομένου ότι οι ράγες είχαν ελεγχθεί μία ώρα πριν από το περιστατικό, ήταν βέβαιο ότι ο κορμός είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από αγνώστους που είχαν χρονομετρήσει πότε ακριβώς θα περνούσε το τρένο. Αν η αμαξοστοιχία έπεφτε πάνω στον κορμό με όλη της την ταχύτητα είναι πιθανό να είχε εκτροχιαστεί και να είχε πέσει σε γκρεμό, όπως εξήγησαν ειδικοί στην εφημερίδα The Telegraph.

Τα περιστατικό έγινε γνωστό μόλις το 2009 όταν ένας συνταξιούχος αστυνομικός μίλησε για τα όσα συνέβησαν, σπάζοντας τη σιωπή δεκαετιών. Αν και τα ανάκτορα δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο Rowley  είχε τιμηθεί το 1974 με παράσημο ως αναγνώριση των υπηρεσιών του.

Κάθε Ιούνιο οι ετήσιοι εορτασμοί του Trooping the Colour για τα γενέθλια της βασίλισσας είναι μία από τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις στο Λονδίνο με χιλιάδες στρατιώτες και έφιππους να παρελαύνουν στους δρόμους αλλά και επιδείξεις με στρατιωτικά αεροπλάνα της RAF.

Στην παρέλαση συμμετέχουν έφιππα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ μέχρι το 1986 η βασίλισσα επιθεωρούσε τα στρατεύματα επίσης έφιππη.

Στην τελετή της 13ης Ιουνίου του 1981, ο 17χρονος Marcus Sarjeant πυροβόλησε έξι φορές εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ με κενές βολές ενώ εκείνη περνούσε έφιππή από το Mall. Στο άκουσμα των πυροβολισμών το άλογο της βασίλισσας, η δεκαεννέα ετών Burmese αναστατώθηκε και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να αφηνιάσει.

Η βασίλισσα όμως με αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, παρ’ ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι οι βολές ήταν άσφαιρες, κατάφερε να ηρεμήσει το άλογο και συνέχισε απτόητη την πορεία της ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί έριχναν στο έδαφος τον σκοπευτή.

Ο Sarjeant, ο οποίος είχε εμμονή με τις δολοφονίες του John F. Kennedy και του John Lennon, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης βάσει του νόμου περί προδοσίας του 1842, ο οποίος δεν είχε τεθεί σε ισχύ από το 1966.

Βγήκε από τη φυλακή τον Οκτώβριο του 1984. Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο πρίγκιπας Κάρολος είπε το 2016 ότι η μητέρα του «έχει έναν θαυμάσιο τρόπο με τα άλογα»,  συμπληρώνοντας: «Είναι φτιαγμένη από δυνατό υλικό».

Δείτε το βίντεο με την επίθεση και τα σχόλια του πρίγκιπα Καρόλου:

βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δέχθηκε πυροβολισμούς από το τουφέκι ενός 17χρονου.

Λίγους μήνες αργότερα, ένας άλλος 17χρονος πυροβόλησε τη βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στη Νέα Ζηλανδία. Στις 14 Οκτωβρίου 1981, η βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας με τον πρίγκιπα Φίλιππο, όταν ο 17χρονος John Lewis κρυμμένος στον πέμπτο όροφο ενός κτηρίου σημάδεψε με ένα τουφέκι το βασιλικό ζεύγος, καθώς έβγαιναν από μια Rolls-Royce.

Ευτυχώς για τη βασίλισσα, ο Lewis αστόχησε. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, το όπλο του δεν μπορούσε να πυροβολήσει μέχρι τόσο μακριά και ο ίδιος δεν βρισκόταν σε φυσική κατάσταση που να του επιτρέπει να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.  Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αρχικά απέκρυψε το περιστατικό από την ασφάλεια της Ελισάβετ αποδίδοντας τον θόρυβο σε κροτίδες. Το περιστατικό βγήκε τελικά στη δημοσιότητα το 2018.

Ο John Lewis αυτοκτόνησε στη φυλακή σε ηλικία 33 ετών.  Λίγο νωρίτερα είχε εξομολογηθεί σε συγκρατούμενο του σχετικά με την επίθεση στη βασίλισσα: «Διάολε…μου ξέφυγε!». Όπως η ομότιτλή της στην σκακιέρα, η βασίλισσα Ελισάβετ κατατροπώνει όλα τα πιόνια που κινούνται εναντίον της…

Photo: Getty Images/Ideal Image

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στην κρεβατοκάμαρα της Ελισάβετ! Η χειρότερη παραβίαση του «άβατου» του Buckingham & ο άγνωστος άνδρας που ξάφνιασε την βασίλισσα (hellomagazine.com)

Βασίλισσα Ελισάβετ vs Μάργκαρετ Θάτσερ: O μυστικός πόλεμος του Buckingham (hellomagazine.com)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ