Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, μητέρα του σημερινού βασιλιά της χώρας πρίγκιπα Φελίπε αγαπά όσο τίποτα άλλο να επιστρέφει στην πατρίδα της.  Η τελευταία της επίσκεψη ωστόσο είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς η βασίλισσα  επισκέφθηκε μαζί με την αδελφή της τα αλλοτινά βασιλικά ανάκτορα και σημερινό Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ενώ λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα 82 της χρόνια η αλλοτινή πριγκίπισσα της Ελλάδας, διατηρεί πάντα τον τίτλο της βασίλισσας, αν και το θρόνο έχει πλέον ο γιος της, βασιλιάς Φελίπε.

Ενώ ο σύζυγός της Χουάν Κάρλος αναγκάστηκε να φύγει εξόριστος από την Ισπανία στη σκιά ερωτικών και οικονομικών σκανδάλων, η σύζυγός του βασίλισσα Σοφία έμεινε ανεπηρέαστη από τα δραματικά γεγονότα. Ευτυχισμένη μητέρα και γιαγιά παραμένει στα ανάκτορα της Θαρθουέλα στη Μαδρίτη όπως πάντα, απολαμβάνοντας την εκτίμηση της πλειοψηφίας των Ισπανών χάρη στην αξιοπρέπεια με την οποία ασκεί τα καθήκοντά της εδώ και δεκαετίες. Σε αντίθεση με τον σύζυγο της, δεν αναμίχθηκε ποτέ σε κάποιο σκάνδαλο, ούτε είχε κάποια σχέση με τα οικονομικές ατασθαλίες του Χουάν Κάρλος που σφράγισαν τη μοίρα του…

 

Mε τους γονείς της, βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη και τα αδέλφια της Κωνσταντίνο και Ειρήνη στο Τατόι το 1950.

 

H πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Νοεμβρίου του 1938, πρωτότοκη κόρη του ζεύγους του διαδόχου πρίγκιπα Παύλου και της Φρειδερίκης. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν επεισοδιακά καθώς η οικογένεια της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα στα χρόνια του πολέμου για την Νότια Αφρική και να επιστρέψει μόνο μετά τη λήξη του με τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Β, να φέρνει στο θρόνο τον πατέρα της βασιλιά Παύλο.

Στα εφηβικά της χρόνια η μέλλουσα βασίλισσα της Ισπανίας εργάστηκε για μεγάλο διάστημα ως τροφός στο  Κέντρο Βρεφών  «Η Μητέρα», μια εμπειρία που την όπλισε με πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.

 

Με την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη που μένει εδώ και πολλά χρόνια μαζί της στα ανάκτορα της Θαρθουέλα, στην Αθήνα το 1961.

 

Η πρώτη συνάντηση με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας ήρθε όταν και οι δύο νέοι ήταν προσκεκλημένοι στο γάμο του Αντόνιο των Βουρβώνων με την Ελίζαμπεθ ντε Βούρτεμπεργκ το 1958. Το ειδύλλιό τους ξεκίνησε ωστόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όταν η οικογένεια του Χουάν Κάρλος είχε προσκληθεί σε δείπνο στο γιοτ της Φρειδερίκης και του Παύλου για να γιορτάσουν τη νίκη του Κωνσταντίνου στην ιστιοπλοΐα. Η Σοφία διηγείται πώς έβαλε τον Χουάν Κάρλος να ξυρίσει ένα μικρό μουστάκι που είχε αφήσει τότε και δεν της άρεσε καθόλου.

Το 1961, ο Χουάν Κάρλος είχε αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και είχε εγκατασταθεί στο ανάκτορο της Θαρθουέλα στην Ισπανία. Παρά τις σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της μοναρχίας, ο στρατηγός Φράνκο, ηγέτης της χώρας έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο, επέλεξε τελικά για διάδοχό του στην εξουσία τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον πατέρα του.

Η Φρειδερίκη, διαβλέποντας τις εξελίξεις και μη χάνοντας χρόνο, κάλεσε στο τέλος της ίδιας χρονιάς την οικογένεια του Χουαν Κάρλος στο Μον Ρεπό. Λίγο αργότερα, ο Χουάν Κάρλος, σε ένα γεύμα στο Beau Rivage στη Λωζάνη πέταξε στη Σοφία ένα πακετάκι με ένα δαχτυλίδι, λέγοντάς της “Σόφη, πιάσ’ το!”. Ήταν η πρόταση γάμου…

 

Παρά τις αντιδράσεις για το ύψος της προίκας της νύφης, οι γάμοι του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας τελέστηκαν στις 14 Μαΐου 1962 στην Αθήνα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, με βασιλικές άμαξες, λουλούδια και εξέχοντες προσκεκλημένους.

 

Πλήθος κόσμου, που υπολογίστηκε σε 600 χιλιάδες άτομα -παρά τις αντιδράσεις για το ύψος της προίκας της πριγκίπισσας- είχε κατακλύσει από τα ξημερώματα τους δρόμους της πόλης. Λόγω των διαφορετικών δογμάτων των μελλόνυμφων έγιναν δύο τελετές: ένα καθολικό μυστήριο στον Ναό του Αγίου Διονυσίου και ένα ορθόδοξο στη Μητρόπολη των Αθηνών.

Οι δύο ναοί είχαν στολιστεί με 80.000 τριαντάφυλλα. Στους γάμους παρέστησαν τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες και βασιλομήτορες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες και 22 δούκες και δούκισσες, τιτλούχοι που προερχόντουσαν από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα.

«Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο” έγραψε αργότερα η βασίλισσα Φρειδερίκη. “Τη μακριά ουρά κρατούσαν 8 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ, η πριγκίπισσα Άννα Μαρία και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ».

 

Με την πρώτη της κόρη, πριγκίπισσα Ελένα, το 1964.

 

Για το γάμο της με τον Ισπανό πρίγκιπα, η Σοφία ασπάστηκε τον καθολικισμό και άφησε την Ελλάδα που τόσο αγαπούσε για να μετακομίσει μόνιμα στην Ισπανία, όπου ο στρατηγός Φράνκο όρισε ως διάδοχό του τον Χουάν Κάρλος. To ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τις πριγκίπισσες Ελένα και Χριστίνα και τον πρίγκιπα Φελίπε, σημερινό βασιλιά της Ισπανίας.

 

Δύο μέρες μετά το θάνατο του Φράνκο, το 1975, ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας και η Σοφία βασίλισσα. Η χώρα είχε ξανά βασιλιά για πρώτη φορά μετά το 1931. Ενώ όμως αναμενόταν ο Χουάν Κάρλος να συνεχίσει την πολιτική του δικτάτορα Φράνκο, εκείνος οδήγησε τη χώρα στη δημοκρατία.
Ο Χουάν Κάρλος εξελίχθηκε σε μεταρρυθμιστή βασιλιά, ενώ η Σοφία, με διακριτική παρουσία και φιλανθρωπική δράση, απέκτησε γρήγορα υψηλή δημοτικότητα.

 

 

Οικογενειακά μυστικά: Χουάν Κάρλος και Σοφία της Ισπανίας με τα παιδιά τους Φελίπε, σημερινό βασιλιά της χώρας, Ελένα και Χριστίνα στο τέλος της δεκαετίας του 70.

 

 

 

Η αλήθεια ωστόσο πίσω από τα χαμόγελα στις επίσημες φωτογραφίες και εμφανίσεις ήταν λίγο διαφορετική: Όπως θα αποκάλυπταν τα ρεπορτάζ και οι βιογράφοι χρόνια αργότερα, το ζευγάρι είχε χωρίσει από κλίνης από το 1976. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Χουάν Κάρλος είχε μια σειρά από ερωμένες, ανάμεσα στις οποίες διάσημες ηθοποιοί και Ευρωπαίες αριστοκράτισσές. Οι φήμες τον ήθελαν να φλερτάρει μέχρι και με την πριγκίπισσα της Ουαλίας.

 

Οι βασιλείς της Ισπανίας με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1990.

 

Ένα ταξίδι για σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα το 2012 είχε ωστόσο ως αποτέλεσμα, τον τραυματισμό του Χουάν Κάρλος, αρχή μιας σειράς επώδυνων περιπετειών υγείας, σηματοδοτώντας και την αρχή του τέλους της βασιλείας του καθώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους Ισπανούς. Το κόστος του ταξιδιού, την εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της χώρας, προκάλεσε σάλο, όπως και η αποκάλυψη για τη συνοδό του βασιλέα, που δεν ήταν η βασίλισσα Σοφία, αλλά η φημολογούμενη ερωμένη του Κορίνα Βιτγκενστάιν.

Ο Χουάν Κάρλος ζήτησε δημόσια συγνώμη, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να τον συγχωρέσουν οι υπήκοοί του. Την ίδια στιγμή που η μοναρχία κλυδωνιζόταν και από το σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων με πρωταγωνιστή τον σύζυγο της πριγκίπισσας Χριστίνας, ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από το θρόνο, παραχωρώντας τον στο γιο του Φελίπε.

Μετά το ατύχημα στην Αφρική η βασίλισσα Σοφία είχε επισκεφθεί τον Χουάν Κάρλος στο νοσοκομείο και έφυγε χωρίς να πει κουβέντα για τις ατασθαλίες του συζύγου της στις κάμερες.

Το ίδιο έπραξε και μερικά χρόνια αργότερα έπειτα από ένα δημόσιο διαπληκτισμό με την νύφη της βασίλισσα Λετίσια όταν η Σοφία θέλησε να φωτογραφηθεί με τις εγγονές της. Το επεισόδιο αποκάλυψε στο παγκόσμιο κοινό την ένταση ανάμεσα στις δύο βασίλισσες. Aπό τα πρώτα χρόνια του γάμου της με τον Φελίπε υπήρχαν φήμες ότι η Λετίσια δεν είναι ακριβώς πλασμένη για το ρόλο της βασίλισσας και πως υπήρχαν σκιές στις σχέσεις της με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η Σοφία δεν μίλησε ποτέ για το περιστατικό, αντίθετα έσπευσε να φωτογραφηθεί με την νύφη της τις επόμενες μέρες σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση, που είναι άλλωστε και η πάγια τακτική της και μια από τις ξεχωριστές ικανότητες που διαθέτει. Παρά τις οικογενειακές δυσκολίες, ουδέποτε παραπονέθηκε δημόσια, αντίθετα αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα με ηρεμία, αξιοπρέπεια και πραγματισμό.

 

Μαζί με τον Χουάν Κάρλος και τις εγγονές τους Σοφία και Λεονόρ.

 

Σε διάφορες βιογραφίες, η βασίλισσα Σοφία περιγράφεται ως μοναχική και πληγωμένη από τις διαρκείς εξωσυζυγικές περιπέτειες του βασιλιά, που, σε συνδυασμό με τα άλλα σκάνδαλα, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από το θρόνο και πλέον να ζει εξόριστος, μακριά από τη Ισπανία.
Στην πραγματικότητα η βασίλισσα Σοφία κάθε άλλο παρά δυστυχής είναι. Απολαμβάνει την αγάπη των 8 εγγονών που έχει αποκτήσει από τα τρία της παιδιά και είναι μια ιδιαίτερα στοργική γιαγιά.

 

Στην Ακρόπολη το 2011.

 

 

Στο μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Παύλου το 2014 στο Τατόι, μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη, τον πρίγκιπα Παύλο, τον Φελίπε και τη Λετίσια της Ισπανίας, και τις πριγκίπισσες Θεοδώρα, Μαρία Ολυμπία και Τατιάνα μεταξύ άλλων.

 

 

Με τον γιο της, σημερινό βασιλιά Φελίπε και τη σύζυγό του Λετίσια. Ακόμη και μετά την παραίτηση του συζύγου της από το θρόνο, η Σοφία διατηρεί πάντα τον τίτλο της βασίλισσας…Σε αντίθεση με τον σύζυγο της, δεν αναμίχθηκε ποτέ σε κάποιο σκάνδαλο, ούτε είχε κάποια σχέση με τα οικονομικές ατασθαλίες του Χουάν Κάρλος που σφράγισαν τη μοίρα του.

 

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες χαρές της βασίλισσας είναι τα ταξίδια της στην Ελλάδα. Μετά την επίσκεψή της, το 1998, την πρώτη μετά το 1984, και την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή της, οι επισκέψεις της στην χώρα που υπεραγαπά, ήταν συνεχείς, επίσημες και ανεπίσημες.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Σοφία έχει ταξιδέψει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ως επί το πλείστον incognito, έχοντας συχνά συντροφιά την αδελφή της, Ειρήνη, ή και τον εξάδελφό της, πρίγκιπα Μιχαήλ και η πρόσφατη επίσκεψή της δείχνει ότι η αγαπημένη της δραστηριότητα θα συνεχιστεί μετά την πανδημία που την κρατούσε μακριά από τη χώρα.

 

Photo:Getty Images/ideal Image

Διαβάστε επίσης:

Royal Jewelry: Tα κοσμήματα της βασίλισσας Σοφίας | Hello Magazine

Συνέβη στο Τατόι #ElenasDiary | Hello Magazine

Βασίλισσα Όλγα: Η περιπετειώδης ζωή της δεύτερης βασίλισσας της Ελλάδας | Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ