Καλή εβδομάδα να έχουμε. Εύχομαι να σας βρίσκω όλους πολύ καλά-όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες βέβαια. Σήμερα θα σας γράψω για ένα θέμα το οποίο συζητούν οι περισσότερες γυναικοπαρεές. Ένα θέμα που συζήτησα και εγώ πολλάκις  στην δική μου παρέα. Το ερώτημα που αιωρείται είναι αν θα τολμούσαμε το botox και πότε καταλαμβαίνει κανείς ότι το «χρειάζεται».

Το ζήτησα και το συζήτησα φυσικά με τον δερματολόγο μου τον Στέλιο Αγγελίδη και καταλήξαμε στο ότι το θέμα του botox όσο κι απενοχοποιημένο κι αν έχει γίνει, υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι που χρειάζονται τις αλήθειες τους. Οπότε φτιάξαμε μια σειρά «μύθων» στο θέμα , βάλαμε και τις αλήθειες από κάτω, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν οι όποιες απορίες μπορεί να έχουμε.

Εξ’αφορμής του θέματος αυτού να σας πω ότι θα ανεβάζω συχνά γυναικεία θέματα κι αν θέλετε να ρωτήσω ειδικούς για κάτι συγκεκριμένο μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου και να μου προτείνετε θέματα που σας ενδιαφέρουν.

 

Μύθοι και αλήθειες για το botox 

ΑΛΗΘΕΙΑ: το botox προέρχεται από την αλλαντική τοξίνη, η δράση της οποίας είναι υπεύθυνη για την αλλαντίαση, μια σοβαρή νόσο που αποκτά κανείς από την κατανάλωση μη σωστά διατηρημένων κονσερβών και αλλαντικών. Είναι όμως μεγάλος ΜΥΘΟΣ ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α που περιέχεται στο botox με τη μορφή της κεκαθαρμένης τοξίνης είναι βλαπτική και επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 11 χρόνια χρήσης του botox στην κοσμητική ιατρική μαρτυρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το botox είναι ελάχιστες και μόνο παροδικές, με πιο συχνές την ήπια κεφαλαλγία και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο μετά την εφαρμογή που υποχωρούν σύντομα και μειώνονται μετά από επαναλαμβανόμενες εφαρμογές της ουσίας στο πρόσωπο.

 

ΜΥΘΟΣ: Το botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botox μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές αυτού να απαλύνουν.Όταν η ουσία ενίεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα.Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.

 

ΜΥΘΟΣ: Μετά από πολλές εφαρμογές η αποτελεσματικότητα ή η διάρκεια του botox μειώνεται.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς.Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

 

ΜΥΘΟΣ: Αν κάποιος αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά.

 

ΜΥΘΟΣ: Η ανάγκη για την θεραπεία με botox καθορίζεται από την ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών.Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox.Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδων και διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια.Η προληπτική εφαρμογή του μπότοξ στις ηλικίες 20-30 κερδίζει συνεχώς έδαφος.

 

ΜΥΘΟΣ: Το botox αποτελεί τη μαγική λύση που θα εξαφανίσει τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος το botox πέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες.Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος.Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διαδικασία εφαρμογής του Botox στην αισθητική Δερματολογία είναι αρκετά απλή, σύντομη και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις καθημερινές του δραστηριότητες.Βέβαια αυτό ισχύει όταν η εφαρμογή γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή πλαστικό Χειρουργό και σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο, καθώς πρόκειται για μια καθαρά ιατρική θεραπεία.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botox είναι εξαιρετικά ευαίσθητη ουσία στις υψηλές θερμοκρασίες.Το αποτέλεσμά του μειώνεται σε μη σωστή συντήρηση, μη σωστή διάλυση του φαρμάκου, καθώς και παραμονή αυτού διαλυμένο για αρκετό διάστημα πριν τη χρήση του.Είναι απαραίτητη η επιλογή ιατρείου και κλινικών με εμπειρία στην εφαρμογή πολλών θεραπειών που μπορούν να πιστοποιήσουν την γνησιότητα του φαρμάκου.Μεγάλη σημασία έχει και η τήρηση κάποιων απλών οδηγιών από μέρους τους ασθενούς (π.χ. αποφυγή άσκησης και τριψίματος της περιοχής για τρία εικοσιτετράωρα), ώστε η διάρκεια δράσης και το αποτέλεσμα του botox να είναι βέλτιστα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο.Επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό.Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση – αραίωσή του όχι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας.Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

 

O δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης απάντησε και σε γενικότερες ερωτήσεις σχετικά με το botox

Όλες οι ρυτίδες του προσώπου είναι ίδιες;

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:Τις στατικές ρυτίδες και τις δυναμικές ρυτίδες.Οι στατικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές ρυτίδες είναι αυτές που δημιουργούνται όταν το πρόσωπο εκφράζεται. Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές.Η λειτουργία του botox συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες.

Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους.

Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της υπεριδρωσίας καθώς και του πονοκεφάλου.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη θεραπεία με botox οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία.

1.Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία.Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.Προτού προχωρήσετε στη θεραπεία ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει το πρόσωπό σας και τις ανάγκες του.Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό.Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

 

2.Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox;

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες.

Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου.

 

Επίσης την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.Γι’ αυτό και η προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης για πολλά χρόνια.

 

3.Θα διατηρήσω την εκφραστικότητά μου;

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας.Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός καθώς η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα τη σταδιακή τους λείανση.Έτσι μετά από μερικούς μήνες το δέρμα είναι ανανεωμένο και πολύ πιο φρέσκο από ότι πριν τη θεραπεία.

 

4.Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με botox;

 Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συνήθως μετά τη θεραπεία δημιουργούνται μικρές και παροδικές εκχυμώσεις που προέρχονται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας τα οποία χάνονται μέσα σε 10 λεπτά. Επίσης από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Σε περίπτωση κακής χρήσης του φαρμάκου από το γιατρό μπορεί να προκληθούν ασυμμετρίες στο πρόσωπο ή βλεφαρόπτωση.Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δερματολόγο ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στη συγκεκριμένη τεχνική.

 

5.Τι θα γίνει αν αποφασίσει κάποιος να μην ξανακάνει botox;

Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την πλήρη κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται σταδιακά στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

 

6.Πόσες φορές μπορώ να κάνω botox;

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες ο αριθμός των θεραπειών με botox για ένα άτομο δεν είναι συγκεκριμένος και ούτε υπάρχει περιορισμός.Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο.Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και περιορίζονται κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%) που έχουν αναπτύξει αντισώματα στη δραστική ουσία του φαρμάκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δράσει στο πρόσωπό τους.

 

7.Πονάει η θεραπεία;

 Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη αν γίνει από έμπειρο γιατρό. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία.Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγμιαίο τσίμπημα και η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

 

8.Πότε δεν πρέπει να κάνει κάποιος botox;

 Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις και η θεραπεία μπορεί να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή (laser, χημικό peeling κτλ).Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες.Επίσης για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο γαλουχίας.

 

9.Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας έρχονται σταδιακά (το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες), διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά.Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μια και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα ή ψύξη Zimmer.

 

10.Πρέπει μετά τη θεραπεία να μείνει κάποιος στο σπίτι;

 Όχι. Μετά τη θεραπεία, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι αχνά ερυθήματα (κοκκινίλες) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου από τα τσιμπήματα της βελόνας για 10-15 λεπτά.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την έξοδο από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί.Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν λοιπόν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

11.Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, οι ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία με botox είναι τα άτομα που: • Θέλουν να κάνει μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία • Επιθυμούν τα αποτελέσματα να είναι σταδιακά ώστε τίποτα να μην «προδώσει» τη θεραπεία •Επιθυμούν μια ήπια βελτίωση των ρυτίδων του και μια πιο δροσερή όψη • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα • Κατανοούν τους περιορισμούς της θεραπείας για τις πρώτες ώρες • Δεν επιθυμούν ριζική αλλαγή στο πρόσωπό τους Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

 

12.Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Η ονομασία botox είναι εμπορική ονομασία συγκεκριμένου προϊόντος και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Botulinum Toxin.Παρά το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η θεραπεία έτσι, η ουσία που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα είναι η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α και υπάρχουν και άλλες εμπορικές ονομασίες της ίδιας ουσίας.Τα σκευάσματα που υπάρχουν είναι εγκεκριμένα από τους επίσημους οργανισμούς πολλών κρατών.

 

Επισημάνσεις: • Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε • Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών • Σεβαστείτε τους περιορισμούς της θεραπείας που θα σας δοθούν από το γιατρό σας • Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει επέμβαση στην περιοχή που κάνετε botox.

 

Για οποιεσδήποτε απορίες, ερωτήσεις, διευκρινήσεις, μπορείτε να μου στείλετε στο s.stylianou@alphacyprus.com.cy ή στο Instagram μου @st3ls , ή στο Instagram του hello!, το  hello_cyprus.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ