Με τρεις διαφορετικές δράσεις που άρχισαν ήδη να δημοσιεύονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανακοίνωσε πως ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για το κοινό την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020.

Σε συνεργασία με την Alpha Square και με σκηνοθεσία του Ανδρέα Αραούζου, ο διάσημος πίνακας του Oudry ‘Comédiens Italiens dans un Jardin / Italian Comedians in a Garden’ από τη Συλλογή του Παρισιού, ζωντανεύει και όλοι οι χαρακτήρες απαντούν στο κάλεσμα της τέχνης, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ξανα-επισκεφθούν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.  Πρόκειται για μια ζωντανή αναπαράσταση της σκηνής, όπου οι χαρακτήρες της Comedia de lArte προσκαλούν τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας να ενδώσουν στα καινούρια δεδομένα που προσφέρει η νοοτροπία της Ροκοκό.

Το εισαγωγικό φιλμάκι ακολουθεί ένα δεύτερο όπου και πάλι οι χαρακτήρες του πίνακα ζωντανεύουν και επεξηγούν στους επισκέπτες πώς εφαρμόζονται τα νέα μέτρα προστασίας έναντι του Covid-19 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο μουσείο. Το προωθητικό φιλμάκι θα μπορούσε να θεωρηθεί αλληγορικό αφού το κοινό καλείται επίσης να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς όμως η τέχνη και ο πολιτισμός να εγκαταλείπουν την καθημερινότητά μας.

 

Και οι δύο αυτές διαδράσεις γυρίστηκαν εν μέσω lockdown ενώ για την τρίτη διάδραση, φίλοι, συνεργάτες, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κυπριακής κοινωνίας κλήθηκαν να επιλέξουν από τις συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης «τον πίνακα που αγάπησαν» και να μιλήσουν για αυτόν. Ανάμεσα τους, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος του Ιδρύματος Λεβέντη Φωτεινή Παπαδοπούλου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Δημήτρης Λοττίδης, βουλευτές και απλοί πολίτες, βρέθηκαν στην Πινακοθήκη. Με γενικό τίτλο ‘A. G. Leventis Gallery / love this painting – Ο πίνακας που αγάπησα’, τα σύντομα φιλμάκια άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν και να προβάλλονται στο διαδίκτυο, στο κανάλι της Πινακοθήκης στο Yουtube και σε άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο τηλεοπτικός σταθμός Άλφα Κύπρου είναι επίσης χορηγός επικοινωνίας της συγκεκριμένης δράσης και τα φιλμάκια προβάλλονται ήδη από τον Αύγουστο του 2020.

Ταυτόχρονα, η Λεβέντειος Πινακοθήκη επιλέγει να κρατήσει επαφή με το κοινό και διαδικτυακά μέσα από διάφορα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα, μεταξύ αυτών εκπαιδευτικά προγράμματα (τόσο διαδικτυακά όσο και στις αίθουσες της Πινακοθήκης), διαδικτυακές εκθέσεις και άλλες δράσεις.

Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας & Λεβεντείου Πινακοθήκης για την παραχώρηση χορηγίας και τους συνεργάτες μας Alpha Square, Caretta Films, The Coffee Films και Appios Communications.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ