Τσικνοπέμπτη: Αν το τσικνίσετε στο σπίτι, τότε πρέπει να ξέρετε τα βασικά βήματα!

Ένας καλός ψήστης έχει μυστικά; Φυσικά! Κι επειδή σήμερα Τσικνοπέμπτη πολλοί θα επιχειρήσουν να ψήσουν στο σπίτι, ο Άκης Πετρετζίκη δίνει τα βασικά μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

1. Υγραέριο ή κάρβουνο;

Οι απόψεις διίστανται μια και στο «παιχνίδι» μπαίνει η γεύση, η ευκολία και –φυσικά– το κόστος. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως το υγραέριο όντως προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία, μιας και είναι πιο «καθαρό» –τόσο για την ψησταριά και το σπίτι, όσο και για το περιβάλλον.

2. «Ποντάρετε» στη ζέστη

Ξεκίνησε το… ζέσταμα τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν από την ώρα που θέλεις να ξεκινήσεις να ψήνεις. Μια καλή φωτιά, «θωρακίζει» το φαγητό σου, το βοηθάει να συγκρατήσει την υγρασία του και το αποτρέπει από το να κολλήσει στη σχάρα.

3. Διάλεξτε τα (σωστά) κάρβουνα

Αν τελικά αποφασίσεις να ψήσεις με κάρβουνα, τότε, θα πρέπει να επιλέξεις τα «σωστά». Ποια είναι αυτά; Μα, φυσικά εκείνα τα οποία στη συσκευασία τους αναγράφουν πως είναι 100% φυσικό προϊόν, είναι άοσμα, δεν φλογίζουν και δεν καπνίζουν. Μπορεί η τιμή τους να είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά –πιστέψτε με– αξίζει τον κόπο.

4. Λαδώστε την ψησταριά σου

Αυτό, είναι ένα βήμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχάσετε. Εννοείται ότι πριν από το λάδωμα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα καλό καθάρισμα το οποίο θα απομακρύνει τυχόν σκόνες και υπολείμματα από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε την ψησταριά.

Τσικνοπέμπτη: Αν το τσικνίσετε στο σπίτι, τότε πρέπει να ξέρετε τα βασικά βήματα!
Τσικνοπέμπτη: Αν το τσικνίσετε στο σπίτι, τότε πρέπει να ξέρετε τα βασικά βήματα!

5. Πείτε «ναι» στο μαρινάρισμα

Το μαρινάρισμα προσφέρει πολλά περισσότερα στο φαγητό σου απ’ όσα νομίζετε. Εκτός από το να του χαρίζει επιπλέον γεύση, συμβάλει ταυτόχρονα και στην αναστολή του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμίνων – των βλαβερών χημικών ενώσεων, δηλαδή, που δημιουργούνται όταν η κρεατίνη (η οποία βρίσκεται ως επί το πλείστον στον μυϊκό ιστό του κρέατος) εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

6. Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες επιφάνειες κοπής για το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Επίσης, όσο μαρινάρετε το κρέας, φροντίστε να βρίσκεται στο ψυγείο, ενώ, κατά τη διάρκεια του ψησίματος ποτέ μη «βρέχετε» το κρέας με το μείγμα στο οποίο το έχετε μαρινάρει όσο ήταν ωμό. Φτιάξτε πάντα καινούριο, διαφορετικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο, φροντίστε πρώτα να το βράσετε.

7. Επιτρέψτε στο κρέας να… ξεκουραστεί

Αφού ολοκληρώσετε το ψήσιμο, αφήστε τα κρέατα να «ξεκουραστούν» σε μία καθαρή πιατέλα. 10΄ είναι αρκετά για να μπορέσουν οι χυμοί να αναδιανεμηθούν ομοιόμορφα στο κρέας.

Τσικνοπέμπτη: Αν το τσικνίσετε στο σπίτι, τότε πρέπει να ξέρετε τα βασικά βήματα!

Extra tips

  • Δε βάζουμε ποτέ τα ψητά μας στη φωτιά, αν προηγουμένως δεν έχει «καθίσει» κι αν τα κάρβουνα δεν έχουν πάρει σταχτί χρώμα στο πάνω μέρος τους.
  • Φροντίζουμε να αφήσουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά τα πολύ μεγάλα κομμάτια κρέατος. Έτσι, θα σιγοψηθούν χωρίς να καούν (επειδή θα χρειαστούν περισσότερη ώρα, καλό θα ήταν να τα βάλουμε στη σχάρα από νωρίς…).
  • Θέλουμε να προσθέσουμε μπαχαρικά; Το κάνουμε αφού ψηθούν τα κρέατά μας και όχι κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτσι, αποφεύγουμε το κάψιμό τους και την πικρή γεύση τους η οποία θα περάσει στο κρέας μας…
  • Ψήνουμε μπιφτέκια; Προνοούμε και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας (η λαβίδα μπορεί να τα διαλύσει…).
  • Δε χρησιμοποιούμε τη σχάρα για τα λαχανικά μας. Η χόβολη μπορεί να κάνει εξίσου καλή (ίσως και καλύτερη) δουλειά. Τα τυλίγουμε, λοιπόν, με λίγο αλουμινόχαρτο και τα «βυθίζουμε» στη στάχτη.

Πηγή: akispetretzikis

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ