Η Βίκυ Χατζηβασιλείου φώτισε τα πιο προσωπικά κομμάτια της διαδρομής της μέσα από αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Βίτσα. Η απώλεια του πατέρα της που την οδήγησε στην αυτογνωσία, η δύναμη που ενεργοποίησε μέσα της από τα παιδικά της χρόνια, η αγάπη και ο φόβος, το καλό και το κακό, οι αδικίες, ο πόλεμος, ο Θεός, τα μικρά και μεγάλα θαύματα που έχει βιώσει, αλλά και η επιλογή της να ζει συνειδητά το τώρα στην ολότητά του, είναι μερικά από τα ζητήματα που ανέλυσε διεξοδικά η Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Κυκλοφορεί το βιβλίο σου «Άλλαξε ζωή & σώμα σε 42 ημέρες». Η εικόνα που έχουμε για σένα είναι μιας αψεγάδιαστης γυναίκας. Αλήθεια, χρειάστηκε ποτέ να κάνεις εσύ πράξη τον τίτλο του βιβλίου σου;
Εννοείται ότι χρειάστηκε! Όταν ήμουν 15 χρονών και είχα πάει σε μια κατασκήνωση με τους προσκόπους, έφυγα από εκεί συν 10 κιλά. Από την αγωνία μου αν θα έφτανε το φαγητό για όλους, μάλλον έτρωγα παραπάνω απ’ όσο έπρεπε! Κάθε μέρα τρώγαμε φρέσκο βούτυρο με μαρμελάδες, μπισκότα κ.ο.κ. Όλο αυτό ήταν πολύ ωραία μαθητεία για μένα όσον αφορά το ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρο και επιλογές.
Είναι εντυπωσιακό το ότι το αντιλήφθηκες αυτό στην εφηβεία.
Ναι, διότι τα λιποκύτταρα που δημιουργούνται στην εφηβεία δεν φεύγουν, απλώς αυξομειώνονται. Θεωρώ γενικά πως μέσα από κάθε δυσκολία μπορείς να βρεις μια διδαχή, αρκεί να είσαι συνειδητός και να ξέρεις ότι όλα για κάποιο λόγο έρχονται στη ζωή. Βέβαια, αυτήν τη σοφία την κατέκτησα με την αυτογνωσία, με την οποία ασχολούμαι πολύ τα τελευταία χρόνια και μέσω των σπουδών μου στο coaching, που ολοκλήρωσα με άριστα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Ποια δυσκολία στη ζωή σου σου έδωσε το πιο δυνατό μάθημα;
Η πιο μεγάλη δυσκολία –για την οποία δεν πήρα απάντηση– ήταν η απώλεια του πατέρα μου. Ωστόσο έγινε η αφορμή να ασχοληθώ με την αυτογνωσία, που είχε φωτεινό περιεχόμενο χωρίς όμως να πάρω τη φωτεινή απάντηση. Το περιεχόμενο αυτό ήταν σπουδαίο για μένα, αλλιώς δεν θα είχα οδηγηθεί στην αυτογνωσία. Η απώλεια του πατέρα μου, που είχε τόσο σκοτάδι, ήταν ο λόγος που μπήκα βαθιά σε αυτό το κομμάτι.
Μετά την απώλεια του πατέρα σου είπες «πρέπει να ζω το σήμερα»;
Αναθεώρησα πολλά. Αυτό όμως που ανέφερες το έκανα πάντα. Πάντα ζούσα και χαιρόμουν το σήμερα και έβαζα ενέργεια στην κάθε στιγμή. Επίσης, μια μεγάλη διδαχή για μένα ήταν και η περίοδος μετά τη διακοπή της εκπομπής μου «Πάμε πακέτο», που έγινε άκομψα και απότομα από το κανάλι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν σκεφτούμε πόσο αγώνα κάνουν σήμερα κάποιες εκπομπές για να επιτύχουν 8 και 9% τηλεθέαση και πόσο τις υποστηρίζουν τα κανάλια τη στιγμή που εμείς κλείσαμε την τελευταία σεζόν με 25%.

Αυτό λοιπόν μου έμαθε ότι μπορώ να είμαι πολύ δημιουργική και έξω από το χώρο της τηλεόρασης και ότι δεν χρειάζομαι την καθολική δημόσια αποδοχή για να αποδεχθώ τελικά τον εαυτό μου. Αυτό το μάθημα σίγουρα δεν θα το είχα διδαχθεί αν συνέχιζα να κάνω τηλεόραση. Είμαι ευγνώμων λοιπόν για όλο αυτό που συνέβη. Μάλιστα, τώρα που κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη, είμαι σε ένα τουρνουά beach volley, και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.
Όχι απλώς δεν επέτρεψες στον εαυτό σου να βαλτώσει μετά τη διακοπή της εκπομπής σου, αλλά επέλεξες να μπεις ξανά στο πανεπιστήμιο και να πάρεις ένα πτυχίο life coaching. Τι θέλεις να κατακτήσεις από εδώ και πέρα έχοντας και αυτήν τη γνώση στη φαρέτρα σου;
Θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο συντεταγμένα και μέσα από την κατοχή του συγκεκριμένου πτυχίου όλα αυτά που κάνουν εμένα καλύτερο άνθρωπο και δημιουργούν τη βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μου. Υπάρχουν πάρα πολλοί coachers στην Ελλάδα, αλλά αυτοί που έχουν το συγκεκριμένο πτυχίο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Δεν θα επιθυμούσα ποτέ να κάνω κάτι για το οποίο δεν θα είχα το επιστημονικό άλλοθι.

Να υποθέσω ότι σύντομα θα ξεκινήσεις μια σειρά σεμιναρίων;
Ακριβώς! Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσω μια σειρά σεμιναρίων που έχουν στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα, να συνδεθούν με τη δύναμη μέσα τους και να έχουν περισσότερη επιτυχία στα θέλω τους, ό,τι κι αν αφορούν αυτά –σχέσεις, επαγγελματικά, κοινωνική αποδοχή– για να κατακτήσουν την ωραιότερη εκδοχή του εαυτού τους και καλύτερο επίπεδο ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βολευτεί στη μετριότητα και δεν είναι ευτυχισμένοι με τις ζωές που έχουν τελικά. Πόσες μέτριες ζωές βλέπουμε γύρω μας από ανθρώπους με πολλές δυνατότητες! Απλώς, δεν έχουν πιστέψει σε αυτές τις δυνατότητες και δεν έχουν συνδεθεί με τη δύναμη μέσα τους για να επιτύχουν αποτελέσματα στη ζωή – το θέμα είναι να θέλουν αποτελέσματα.
Εσύ πότε συνδέθηκες με τη δύναμη μέσα σου;
Τώρα που το σκέφτομαι μέσα από το πρίσμα της γνώσης και του χρόνου, ήμουν πολύ μικρή όταν συνέβη. Νομίζω ότι φοιτούσα στη δευτέρα δημοτικού.
Πώς κατάλαβες τώρα ότι αυτό σου συνέβη τότε;
Ήμουν ένα παιδί που δεν αγάπησε ποτέ τα μαθηματικά. Θυμάμαι ότι ήρθε ο επιθεωρητής να ελέγξει τη δασκάλα μας και άρχισε να κάνει κάποιες ερωτήσεις στην αριθμητική. Εγώ λοιπόν θεώρησα υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη δασκάλα μου. Εκείνη τη στιγμή συνδέθηκα με τη δύναμη μέσα μου. Ένιωσα τέτοια εμπιστοσύνη στον εαυτό μου που άρχισα να απαντώ στις ερωτήσεις. Ανακαλώντας εκείνη την ανάμνηση, συγκινούμαι.
Εννοείς ότι όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο, βρίσκουμε τη δύναμη ακόμα και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια για να τον βοηθήσουμε;
Δύο είναι τα βασικά συναισθήματα που μας οδηγούν στις πράξεις ή τις παραλείψεις: η αγάπη και ο φόβος. Ό,τι δεν είναι αγάπη είναι φόβος. Η αγάπη μάς κινητοποιεί, μας δυναμώνει, μας δίνει φτερά – και δεν αναφέρομαι μόνο στην αγάπη για πρόσωπα. Αναφέρομαι στην αγάπη για τη στιγμή, για την επιλογή, στην αγάπη για τη δυνατότητά μας, στην αγάπη για αυτό που μπορούμε κάθε φορά να κάνουμε. Ο φόβος είναι ό,τι πιο ανασταλτικό και τοξικό μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος.
Φοβήθηκες ποτέ για κάτι στη ζωή σου;
Μόνο για την υγεία των οικείων μου. Θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν όλα τα άλλα και έχω τη δύναμη να τα διαχειριστώ. Δεν ξέρω όμως αν έχω τη δύναμη να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις σε ό,τι αφορά την υγεία των δικών μου ανθρώπων. Το παλεύω. Αντίστοιχες εμπειρίες έχω και με τα παιδιά και με τους γονείς μου.
Θυμάμαι ότι όταν οι γιατροί σού είπαν πως υπήρχε περίπτωση ο μεγάλος σου γιος να χάσει μέρος της όρασής του, έκανες οτιδήποτε για να μη συμβεί.
Δεν το πίστεψα ποτέ και έπεισα και τον ίδιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Το παιδί μου από εκείνο το μάτι βλέπει 9/10, ενώ οι γιατροί μού έλεγαν ότι η όρασή του θα έφτανε μέχρι 3. Το παιδάκι μου τότε ήταν 7 χρονών και ποιον θα πίστευε; Τη μαμά του, που ήταν ο κόσμος του όλος και του έλεγε την αλήθεια! Κι επειδή πίστεψε, τα κατάφερε. Είναι η πίστη που τα κάνει όλα. Έχουμε τεράστια δύναμη μέσα μας, ακόμα και αυτοΐασης. Απλώς, οι πεποιθήσεις που δημιουργούνται από την παιδική μας ηλικία μάς μπλοκάρουν και δεν μας αφήνουν να συνδεθούμε με αυτήν τη δύναμη.
Ποια δώρα έφεραν οι γιοι σου, Χρήστος και Ορφέας, στη ζωή σου;
Από μόνοι τους είναι δώρα. Τα παιδιά έρχονται στη ζωή μας ως δάσκαλοι. Έχω μάθει πολλά από εκείνα.
Σήμερα τι σε διδάσκουν;
Ο καθένας μού δίνει το δικό του μάθημα. Ο μεγάλος, ο Χρήστος, μου διδάσκει την πραότητα καθώς εγώ είμαι λίγο νευρική. Ο δε μικρός, ο Ορφέας, τη σοφή προσέγγιση των δύσκολων καταστάσεων στη ζωή. Έχει απίστευτη ισορροπία.
Την περίοδο, για παράδειγμα, που έζησες αυτή την ανατροπή στα επαγγελματικά σου, τι σου είπε ο Ορφέας;
Ήταν πολύ καλό αυτό που μου είπε: «Μαμά, το ότι δεν είσαι εσύ στην τηλεόραση είναι πρόβλημα της τηλεόρασης και όχι δικό σου». Ο μεγάλος μού δήλωσε ότι δεν θα ξαναβρεθεί εκπομπή σαν το «Πακέτο».
Τις αδικίες πώς τις διαχειρίζεσαι;
Είναι κι αυτές σκηνικό της ζωής. Τις βιώνω με ηρεμία. Ειδικά στο χώρο της τηλεόρασης σίγουρα δεν υπάρχει δικαιοσύνη.
Και πώς διαχειρίζεσαι τον πόλεμο που μπορεί να δέχεσαι;
Θεωρώ ότι αυτοί που κηρύσσουν τον πόλεμο πρέπει να έχουν μεγάλη στενοχώρια στην ψυχούλα τους για να κάνουν κάτι τέτοιο. Τους οικτίρω απλώς γιατί όταν κάποιος έχει αρνητικά συναισθήματα, ο ίδιος βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ο άλλος δεν τα βιώνει. Θα έλεγα λοιπόν ότι λυπάμαι όσους έχουν αρνητικά συναισθήματα.
Έρχομαι και στην τηλεοπτική σεζόν, που κλείνει με πολλές ανατροπές. Η Φαίη Σκορδά, για παράδειγμα, φεύγει από τον ΑΝΤ1.
Αν είναι επιλογή της και είναι καλά με αυτήν, εγώ θα συνταχθώ με τη Φαίη, η οποία είναι ένα κορίτσι που αγαπώ πολύ. Έχει εξελιχθεί πολύ ως τηλεοπτική περσόνα όλα αυτά τα χρόνια. Αν όμως δεν είναι δική της επιλογή και είναι αναγκασμένη να το κάνει, τότε θα πω ξανά ότι υπάρχει αδικία στην τηλεόραση.
Υπήρξε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα τη φετινή σεζόν το οποίο παρακολούθησες με ενδιαφέρον;
Είχα αρχίσει να παρακολουθώ τις «Άγριες Μέλισσες» από την πρώτη σεζόν. Τα βράδια που γυρνούσα στο σπίτι την ώρα που ξεκινούσε το σίριαλ, με χαλάρωνε. Το έβλεπα, χωρίς όμως να έχω ραντεβού και να τον κυνηγάω. Ήταν μια όμορφη συνήθεια και λυπάμαι που δεν θα συνεχιστεί για ακόμα μία σεζόν.
Σε κάποια συνέντευξή σου είπες ότι με την υπόθεση της Πισπιρίγκου αναστήθηκαν καριέρες ανθρώπων της τηλεόρασης.
Δεν θα κατονομάσω πρόσωπα, αλλά κι εσύ κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό έχει συμβεί.
Τελικά, όλα είναι νούμερα στην τηλεόραση;
Είναι όλα νούμερα, με όποιο κόστος.
Πιστεύεις στον Θεό;
Εννοείται! Πιστεύω ότι ο Θεός είναι μέσα σε κάθε άνθρωπο. Είμαστε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν. Ο καθένας έχει τον Θεό μέσα του και διαθέτει άπειρες δυνατότητες, απλώς δεν τις ξέρει. Επιμένω σε αυτό.
Είναι και ο Διάβολος μέσα στους ανθρώπους;
Υπάρχει δυαδικότητα. Είναι όλα μέσα μας, και το καλό και το κακό, και το φωτεινό και το σκοτεινό. Εμείς επιλέγουμε πού θα στραφούμε.
Είσαι μια εντυπωσιακή γυναίκα, λατρεύεις τον αθλητισμό, φροντίζεις την εικόνα σου, μοιάζει να μην έχεις ηλικία. Θα δώσεις κάποια tips στους αναγνώστες μας για το πώς μπορούν να κρατήσουν σε αρμονία το σώμα τους;
Πρώτον, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, πρέπει να συγκεντρωθούν όλα μας τα γεύματα μέσα σε ένα δεκάωρο. Αν αρχίσουμε να τρώμε στις 10 το πρωί, πρέπει να σταματήσουμε στις 8 το βράδυ. Αυτό γίνεται διότι, δίνοντας συνεχώς τροφή στον οργανισμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτός ξεχνά τη διαδικασία της καύσης του λίπους. Επομένως, για να θυμηθεί τον εν λόγω μηχανισμό, πρέπει να τον αφήσουμε λίγες ώρες χωρίς πρόσληψη τροφής, προκειμένου να μπει στη διαδικασία να κάψει λίπος. Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε ενζυματική διατροφή, να προσλαμβάνουμε δηλαδή τροφές με συγκεκριμένα ένζυμα, όπως ξινολάχανο, ακτινίδιο και πολλές άλλες.

Χωρίς τα ένζυμα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία λειτουργία στον οργανισμό, ό,τι κι αν αφορά αυτό. Κι επειδή γεννιόμαστε με συγκεκριμένο αριθμό ενζύμων, τα οποία φθίνουν με τα χρόνια και όσο εμείς καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, χρειάζεται να τα αναπληρώνουμε από τη διατροφή μας. Όλα αυτά τα γράφω αναλυτικά και με συνταγές στο βιβλίο. Τρίτον, να προτιμάμε τροφές από τους πάγκους της λαϊκής και όχι από τα ράφια του σουπερμάρκετ, όπου είναι επεξεργασμένες. Τέταρτον, να πίνουμε πολύ νερό –το λένε όλοι, το επαναλαμβάνω κι εγώ–, αλλά όχι μετά το φαγητό γιατί το νερό συμμετέχει και το ίδιο ως ουσία στις μεταβολικές λειτουργίες. Χωρίς νερό, δεν απομακρύνονται από τον οργανισμό ούτε οι τοξίνες του αλλά ούτε και οι καρκινογόνες ουσίες.
Πόσα κιλά είσαι;
Είμαι 55 κιλά. Έχω πάρει δύο κιλά από πέρυσι – μάλλον έφταιξε η καραντίνα.
Εξαιρετικά fit! Σε αυτό βοηθά και ο αθλητισμός;
Φυσικά! Στο βιβλίο προτείνουμε καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Για μένα, το περπάτημα είναι κορυφαία άσκηση – είναι αταξική, είναι εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας. Εντάξει, εγώ κάνω πιο ακραία πράγματα! Παίρνω μέρος στο τουρνουά beach volley!
Ακούγεσαι ευτυχισμένη που συμμετέχεις.
Είμαι, ανεξάρτητα από το ότι παίζω με ένα χέρι αφού ο δεξιός ώμος μου είναι πολλαπλά τραυματισμένος και, εδώ και έξι χρόνια, δεν αποκαθίσταται. Κάνω φυσικοθεραπείες, αλλά μετά παίζω και γίνεται χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, εγώ συνεχίζω να παίζω.
Έχεις κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή σου;
Εκτός από την περίοδο μετά την κατασκήνωση, έχω κάνει μετά τη γέννηση των παιδιών μου. Υπήρξε ωστόσο και μια εποχή κατά την οποία είχα εμμονή με την υγιεινή διατροφή και το είχα παρακάνει.
Δηλαδή;
Είχα πάει στα 49 κιλά. Ήταν ένα λάθος, μια υπερβολή. Μέτρον άριστον – τα είχαν πει όλα σωστά οι αρχαίοι, ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν αυτογνωσία. Ηράκλειτος, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Επίκουρος, Επίκτητος, όλοι κορυφαίοι δάσκαλοι!
Απ’ ό,τι γνωρίζω, τον ερχόμενο χειμώνα θα κάνεις βιβλίο το podcast «Πάμε αλλιώς».
Πράγματι, το σκέφτομαι.
Πρόκειται ουσιαστικά για ιστορίες που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.
Αυτό ακριβώς!
Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου από εδώ και πέρα.
Δεν κάνω ποτέ όνειρα διότι θεωρώ μεγάλο λάθος το να περιμένω το αύριο να έρθει για να είμαι καλά. Είμαι πολύ καλά στο τώρα. Ονειρεύομαι μόνο την παρούσα στιγμή, τη ζω, τη βιώνω. Το μέλλον είναι μια αυταπάτη. Δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ. Αφήνω τη ζωή να μου κάνει εκπλήξεις.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ