Του Πολύκαρπου Θωμά

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου,  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, σε ηλικία 81 ετών. Ο Μακαριώτατος έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και υποβλήθηκε σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες στην Κύπρο και το εξωτερικό. 


Η χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Πώς, όμως, θα οδηγηθούμε στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο; Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αμέσως μετά τη χηρεία (δηλαδή την κένωση) του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο πρώτος τη τάξει από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, αναλαμβάνει την προσωρινή διοίκησή του, ως Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου (Εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Πάφου). Σε περίπτωση που ο πρώτος τη τάξει δεν μπορεί ή αρνείται να αναλάβει, χρέη Τοποτηρητή ανατίθενται στον επόμενο εν ενεργεία Μητροπολίτη.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εκλογής στον Αρχιεπισκοπικό θώκο;

Όπως καθορίζεται στο άρθρο 20, δικαίωμα εκλογής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο έχουν όλοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου κι όσοι πληρούν όλα τα προσόντα προς αρχιερατεία (άρθρο 30). Δηλαδή:

  • Είναι άγαμοι κληρικοί (πρεσβύτεροι ή διάκονοι)
  • Έχουν πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής
  • Έχουν δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του κληρικού ή του μοναχού
  • Έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους
  • Αφήνεται, ωστόσο, στη διακριτική ευχέρεια της Ιεράς Συνόδου, σε ιδιαζόντως εξαιρετικές περιπτώσεις, η αποδοχή εγνωσμένου κύρους και ήθους κληρικού, ο οποίος δεν διαθέτει πτυχίο Θεολογίας.

Διαδικασία εκλογής
Η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου διεξάγεται σε δύο στάδια:

Κατάρτιση του τριπροσώπου με καθολική ψηφοφορία
Εκλογή Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο
Πρώτο στάδιο
Στο πρώτο στάδιο, ψηφίζουν σε καθολική μυστική ψηφοφορία όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, 18 ετών και άνω, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για τουλάχιστον έναν χρόνο κι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο που εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει έναν υποψήφιο, αναγράφοντας σε λευκό χαρτί το όνομα της προτίμησής του (δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια). Σε περίπτωση αδυναμίας, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει να βοηθήσει, αναγράφοντας στο ψηφοδέλτιο το όνομα που του υποδεικνύεται από τον ψηφοφόρο. Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον Τοποτηρητή.

Δεύτερο στάδιο
Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, περνούν οι τρεις υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους (τριπρόσωπο).

Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή. Ρόλος της η επικύρωση των αποτελεσμάτων κι η ανάδειξη του διαδόχου του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μεταξύ των τριών προσώπων που πλειοψήφησαν. Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται στο Μεγάλο Συνοδικό κι εκλέγει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου γίνεται εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Πηγή: Alphanews.live

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ