Ευδιάθετη, χαλαρή, χαμογελαστή, φιλόξενη. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό μετά την πρώτη συνάντηση που είχαμε με την Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη στο Προεδρικό πριν την «καραντίνα» και στο σπίτι της στη Λεμεσό, λίγες ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ακολούθησε το hello.cy στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα των celebrities

Μας υποδέχθηκε η ίδια στο σπίτι της στην Γερμασόγεια και σε ένα διάλειμμα από το βεβαρυμένο πρόγραμμά της, συζητήσαμε για τον ρόλο της, ως Πρώτη Κυρία, τον Νίκο Αναστασιάδη, την «καραντίνα» που βίωσε, την εθελοντική της δράση αλλά και για τα εγγόνια της. Στον κήπο της, λίγο πιο δίπλα από τις αγαπημένες της γαρδένιες και ενώ ως γνήσια Κύπρια νοικοκυρά μας είχε κεράσει όλα τα καλούδια, η Πρώτη Κυρία φωτογραφίζεται στο φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Κυπριανού για το HELLO! Cyprus και μας μιλά από καρδιάς για την πολιτική και την οικογένειά της. Τί απαντά σε όσους λένε ότι τα έχει όλα αλλά και ποιο είναι το προσωπικό της στοίχημα;

Σας βρίσκουμε στο σπίτι σας στη Λεμεσό, λίγες ημέρες μετά την καραντίνα. Η Κύπρος, όπως και όλος ο πλανήτης έζησε πολύ δύσκολες στιγμές με την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς βιώσατε εσείς τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι; Ποιο ήταν το καθημερινό πρόγραμμα σας καθώς και τί θετικό αποκομίσατε;

Σίγουρα, η σκέψη όλων μας αυτή την περίοδο είναι στραμμένη σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό και σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Βιώσαμε όντως πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ανυπομονούσα μέχρι να  σφίξω ξανά στην αγκαλιά μου τα εγγονάκια μου

Όπως όλοι έτσι και εγώ παρέμεινα στο σπίτι  τηρώντας τις οδηγίες και τα διατάγματα της Κυβέρνησης. Θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν ήταν ότι πιο ευχάριστο μπορεί να βιώσει ο καθένας από εμάς. Ωστόσο μου δόθηκε περισσότερος  χρόνος για το σπίτι, να περιποιηθώ  το κήπο μου, και να απολαύσω  μικρά καθημερινά πράγματα  που  προηγουμένως δεν είχα την ευκαιρία λόγω του βεβαρημένου προγράμματος μου . Την ίδια στιγμή , δεν σταμάτησα να εξυπηρετώ κόσμο που απευθυνόταν κοντά μου για βοήθεια  για θέματα υγείας, καθώς και για οποιαδήποτε αλλά που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα παρακολουθούσα την διερεύνηση της εξέτασης των αιτήσεων του Ανεξάρτητου Φορέα  Κοινωνικής Στήριξης  μαζί με τους συνεργάτες μου .

 

Η Πρώτη Κυρία στο σαλόνι του σπιτιού της.

 

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς, η απουσία των αγαπημένων σας προσώπων, ως μητέρα και γιαγιά;

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ, ως μητέρα και γιαγιά στερήθηκα τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ήταν ομολογουμένως μια πολύ δύσκολη περίοδος και δοκιμασία, και πραγματικά ανυπομονούσα μέχρι να  σφίξω ξανά στην αγκαλιά μου τα εγγονάκια μου, τις κόρες μου, τους γονείς μου και ολόκληρη την οικογένεια μου.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε για την επόμενη ημέρα της άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε όλους τους Κύπριους πολίτες αλλά και ειδικότερα στις ομάδες που απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποδείχθηκαν οι σημερινοί “ήρωες”;

Πριν και πάνω από όλα θερμές ευχαριστίες  και ευγνωμοσύνη οφείλουμε όλοι στους «ήρωες» της πρώτης γραμμής, τους επαγγελματίες υγείας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, την επιδημιολογική ομάδα  που με πραγματικό  κίνδυνο της ζωή τους έδωσαν ελπίδα και ζωή όχι μόνο  σε όσους είχαν προσβληθεί από τον ίο αλλά και σε όλους εμάς, θερμές ευχαριστίες επίσης  στην αστυνομία, στους εθελοντές αλλά και σε όλους όσους συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Δεν έκανα τεστ κορωνοϊού γιατί δεν εκτέθηκα σε κινδύνους

Αυτό που θα ήθελα  να μεταφέρω στους πολίτες είναι αυτό που οι επιστήμονες μας επαναλαμβάνουν, ο κορωνοϊός είναι ανάμεσα μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε  με αυτή την έγνοια  μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο.  Θερμή μου παράκληση,  που τονίζω  συνεχώς και στα παιδιά και τα εγγόνια μου,   να τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής να κρατούμε αποστάσεις και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης για προστασία .

Έχετε υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού ; 

Δεν έχω υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού για το λόγω ότι τηρούσα αυστηρά όπως προανέφερα τις οδηγίες και τα διατάγματα της Κυβέρνησης, ως εκ τούτου η παραμονή μου στο σπίτι δεν επέτρεψε να εκτεθώ σε κινδύνους .

Η Άντρη Αναστασιάδη στην αγαπημένη γωνιά του κήπου της, στο σπίτι της στην Λεμεσό.

Είστε η πρώτη κυρία τα τελευταία επτά χρόνια. Πώς το βιώσατε μέχρι σήμερα;

Όπως αντιλαμβάνεστε μετά την εκλογή του συζύγου μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας τα καθήκοντα και ο ρόλος μου άλλαξαν τις μέχρι τότε συνήθειες της ζωής μου. Οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν σαν αποτέλεσμα των πολλαπλών καθηκόντων και υποχρεώσεων που εκ της θέσεως μου έχω, όπως η προεδρία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανώσεων αλλά και προσαρμογής με το πρόγραμμα και τα καθήκοντα του Προέδρου. Όπως καταλαβαίνεται μιλούμε για μια νέα περίοδο ζωής που όσο  και αν σχετίζεται με παλαιότερες δράσεις είναι πολλαπλάσια βεβαρημένη με νέα καθήκοντα και πρωτοβουλίες.

Επιδιώκω  να κλέβω λίγο χρόνο για να είμαι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου που λατρεύω

Πόσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά για τα καθήκοντα που απορρέουν μέσα από αυτό το ρόλο;

Θα μπορούσα να πω πως όσο και αν προσπαθώ να καταμετρήσω τον χρόνο μεταξύ οικογενειακών υποχρεώσεων και καθηκόντων που έχω προαναφέρει ο πλείστος χρόνος αναλώνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα νέα μου καθήκοντα.

Πώς είναι μια καθημερινή μέρα της Άντρης Αναστασιάδη;

Θα πρέπει να πω πως κάποιες από τις ζωτικές για μένα συνήθειες φρόντισα να μην αλλάξουν όπως το περπάτημα το κολύμπι και λιγότερο η γυμναστική.  Εκείνο που πάντοτε επιδιώκω είναι να κλέβω λίγο χρόνο να είμαι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου που λατρεύω.

Αν έπρεπε να συγκρίνετε την εμπειρία της πρώτης διακυβέρνησης με τη δεύτερη, ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές, τόσο για το ρόλο της πρώτης κυρίας, όσο και για το ζεύγος Αναστασιάδη.

Η πρώτη ξεκίνησε με τα σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και όχι μόνο.  Στην ουσία ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε την ευκαιρία ούτε να χαρεί την εκλογή του το 2013.  Δύσκολες στιγμές για όλους μας.  Άγχος αγωνία και έγνοια για το μέλλον της Κύπρου μας.  Με την βοήθεια όλων με το τέλος της πενταετίας έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολλές από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης όσο και σωρεία άλλων προβλημάτων.  Τα αποτελέσματα της πρώτης πενταετίας καταγράφονται από την επανεκλογή του Προέδρου με μία ισχυρή εντολή  διακυβέρνησης που έφθασε το 57%.  Τα δύο πρώτα χρόνια της δεύτερης πενταετίας ήταν η υλοποίηση των προγραμμάτων του προέδρου με ομαλό τρόπο. Με την συμπλήρωση των δυο χρόνων ανέκυψε η πανδημία και η πρωτόγνωρη κρίση που απειλεί όχι μόνο την υγεία και την ζωή αλλά και την οικονομική  ευημερία.

Ο Πρόεδρος εκλήθη για άλλη μια φορά να διαχειριστεί μια νέα κρίση να πάρει αποφάσεις που είναι ξένες στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του και να αναγκαστεί να πάρει οδυνηρά μέτρα. Χάρη στη συνεργασία και τις θυσίες του λαού μας, το καλό σύστημα υγείας αλλά και τους αξιόλογους και ξεχωριστούς επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση  φαίνεται πως και αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Απομένει η αντιμετώπιση τις οικονομικής κρίσης που είμαι βέβαιη πως με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και το πείσμα του λαού μας και πάλι θα τα καταφέρουμε.

Η Πρώτη Κυρία φωτογραφίζεται στους κήπους του Προεδρικού.

Βλέπετε διαφορές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη της πρώτης πενταετίας, με αυτό της δεύτερης;

Ο Πρόεδρος ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένος στην επίλυση των προβλημάτων που η Κύπρος αντιμετωπίζει με προτεραιότητα το Κυπριακό,  τον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και την σημαντική ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις γειτονικές μας χώρες, που πρέπει να πω, πως για πρώτη φορά  βρίσκονται σε  άριστο επίπεδο αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πολιτική δεν είναι στάσιμη άρα κάποιες προκλήσεις αλλάζουν, όχι όμως και ο ζήλος με τον οποίο  ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να εργάζεται.

Η Μελάνια είναι μια εντυπωσιακή παρουσία, έχει στυλ και είναι πολύ σικάτη.

Εκ της θέσεως σας είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε συζύγους πολλών ξένων ηγετών. Προσφάτως και τη Μελάνια Τραμπ. Πώς σας φάνηκε; 

Η Μελάνια Τραμπ είναι μια εντυπωσιακή παρουσία έχει στυλ και είναι πολύ σικάτη. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μας δόθηκε ο χρόνος μιας στενότερης σχέσης, όπως έτυχε με την Michele Obama με την Μπριζίτ Μακρόν, την βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, την σύζυγο του Πρωθυπουργού του Καναδά την κα Τριντό, την Μαρέβα Μητσοτάκη, την Σίσσυ Παυλοπούλου.  Όμως αισθάνομαι ευτυχής ως εκ της θέσεως μου πέραν των συζύγων πολιτικών έχω γνωρίσει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων η αγαπημένη μου φίλη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο).

Επιλέξατε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στα θέματα του εθελοντισμού. Μιλήστε μας για αυτή την ενεργή σας δράση αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πήρατε ως Πρώτη Κυρία.

Η προσωπική μου πρωτοβουλία να δημιουργήσω τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είναι πιστεύω  ότι καλύτερο μπορούσα να προσφέρω στους φοιτητές μας.  Σκοπός του Φορέα είναι η στήριξη των δυσπραγούντων φοιτητών μας που λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστάσεων έπρεπε να διακόψουν τις σπουδές τους.  Η υλοποίηση του έγινε το 2015 μετά την νομοθέτηση του από την Βουλή. Είναι κάτι που  θέλω να έχει συνέχεια και διάρκεια και μετά την δική μας Προεδρία. Η επιτροπή του σώματος είναι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων και αναλαμβάνει την καταβολή στοχευμένης οικονομικής βοήθειας προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα  για τα δίδακτρα και εκεί που δεν υπάρχουν δίδακτρα κατευθείαν στους ιδιοκτήτες μισθωμένων διαμερισμάτων των φοιτητών.  Με την άριστη συνεργασία και με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων που συμπληρώνουν την χορηγία που δίνουμε στους φοιτητές το όραμα μου κανένας φοιτητής χωρίς πτυχίο έγινε πραγματικότητα.  Από το 2015 που άρχισε ο Φορέας να δέχεται αιτήσεις μέχρι το 2019 βοηθήσαμε 2000 φοιτητές δαπανώντας συνολικά το ποσό γύρω στα 2,500.000 ευρώ.  Οι αιτήσεις για οικονομική χορηγία γίνονται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της επιτροπής, ενώ για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έχουμε λάβει 837 αιτήσεις.

Η Άντρη Αναστασιάδη στην πρώτη της φωτογράφιση μετά την “καραντίνα” στο σπίτι της.

 

Πώς νιώθει η πρώτη κυρία, κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας μια ιστορία ενός παιδιού που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και κοινωνικής απόρριψης. Σκέφτεται ως μητέρα και γιαγιά; Έτυχε να παρέμβει;

Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη όχι μόνο στα παιδιά  αλλά και σε οποίο πάσχει και υποφέρει, η ανταπόκριση μου είναι άμεση και δεν τελειώνει μέχρι να νιώσω ότι οι προσπάθειες ευοδώθηκαν.

Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια  να στηρίζω τον άνδρα μου στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει

Η Άντρη Αναστασιάδη στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πόσο σας “χρειάζεται” και πως ανταποκρίνεστε εσείς;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθύνετε στον Πρόεδρο και όχι σε μένα. Δεν πρόκειται εγώ να περιαυτολογήσω. Το μόνο που σημειώνω με κάθε ειλικρίνεια είναι ότι καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια  να τον στηρίζω στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Ας μην ξεχνάμε ότι η δράση του Νίκου Αναστασιάδη δεν άρχισε με την  εκλογή του  στην Προεδρία αλλά από τότε που ήμασταν νέοι και είναι πολλές οι θυσίες που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η οικογένεια  για αυτή την πολιτική δράση.

Δεν αρνούμαι ότι επικαλούμαι την βοήθεια Του Θεού στις δύσκολες στιγμές

Ξεχώρισα ότι είστε δασκάλα του “Ikepana” της σχολής Sogetsu Ιαπωνίας έπειτα από πενταετές πρόγραμμα που παρακολουθήσατε. Μιλήστε μας για αυτή τη μορφή τέχνης και αν την αξιοποιείτε στην καθημερινότητα σας, στο σπίτι ή ακόμα και στο Προεδρικό.

Η Ikepana είναι μια πανάρχαια τέχνη ανθοδέτησης που έχει τις καταβολές της στον 6ο αιώνα στην Ιαπωνία. Η ουσιώδης ομορφιά της βρίσκεται στην χρησιμοποίηση των απλούστερων  υλικών όπως ένα τέλειο λουλούδι , ένα μοναδικό φύλλο, η κομψή γραμμή ενός κλαδιού. Δίδεται κυρίως έμφαση στη τελειότητα της γραμμής και στην αρμονία των χρωμάτων.

Είναι κάτι που αγαπώ και αξιοποιώ στο σπίτι ή ακόμα και στο Προεδρικό

Ασχολούμαι όσο απαιτείται με τη μόδα. Επιλέγω το κλασικό στυλ.

Και κάτοχος σχολής διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Ασχολείστε με την διακόσμηση στο σπίτι σας ή στο Προεδρικό.

Τόσο το σπίτι μου όσο και το Προεδρικό έχουν την προσωπική μου φροντίδα.

Aσχολείστε με τη μόδα; Ποιο είναι το στιλ που σας καθορίζει;

Ασχολούμαι όσο αυτό απαιτείται. Επιλέγω το κλασικό στυλ, τα ταγιέρ ή φορέματα που μου ταιριάζουν.  Πιστεύω ότι η μόδα είναι αυτό που μας εκφράζει και προσαρμόζεται στην προσωπικότητα του κάθε ενός από εμάς .

Στην Κύπρο αντιμετωπίσαμε την πλήρη έννοια της ανδροκρατίας, αλλά αυτό αλλάζει…

 

Η Πρώτη Κυρία μας υποδέχεται στο σπίτι της στη Λεμεσό και καλωσορίζει και επίσημα το Hello! Cyprus

Πώς βιώνεται προσωπικά τις σημερινές διεκδικήσεις των σύγχρονων γυναικών για ισότητα και ισονομία σε όλα τα επίπεδα;

Βρισκόμαστε στο 2020 και για μένα δεν έχει σημασία το φύλο αλλά η αξία ενός ανθρώπου, αυτή είναι και η έννοια της ισότητας , οι γυναίκες έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι όχι μόνο μπορούν αλλά διαπρέπουν σε κάθε αξίωμα που αναλαμβάνουν.  Κακά τα ψέματα, στην Κύπρο και όχι μόνο αντιμετωπίσαμε την πλήρη έννοια της ανδροκρατίας, αλλά αυτό αλλάζει και χάρη στις διεκδικήσεις των γυναικών . Έχουμε καταφέρει πολλά αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας.

Η κυπριακή και όχι μόνο κοινή γνώμη βρέθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ενώπιον συγκλονιστικών εγκλημάτων σε βάρος γυναικών. Σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για αυτά τα θέματα;

Αυτά τα εγκλήματα και  όσα βιώσαμε πρόσφατα δεν αποτελούν παρά το έργο ανθρώπων χωρίς ήθος, συνείδηση και φραγμούς. Εκείνο που προέχει είναι η στήριξη των γυναικών, των  οργανώσεων που αφορούν την γυναίκα  και η ενίσχυση της φωνής αλλά και  της θέσης της γυναίκας εν γένει. Ήδη στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τηλεόραση παρακολουθείτε;

Καθημερινά για σκοπούς ενημέρωσης και όταν αυτό είναι εφικτό, παρακολουθώ διάφορα προγράμματα και συνεντεύξεις και αυτό με ξεκουράζει.

Αν κάποιο παιδί ή εγγόνι μου θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική θα το στηρίξω. Ένα επίθετο όμως, δεν αποτελεί διαβατήριο.

Θα θέλατε να δείτε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να ασχοληθούν με την πολιτική;

Θέλω να τα βλέπω ευτυχισμένα και να ασχολούνται με αυτά που τα γεμίζουν. Αν κάποιο παιδί μου ή εγγόνι μου αποφασίσει ενσυνείδητα να ασχοληθεί, βεβαίως και θα στηρίξω μια τέτοια επιλογή. Έχουμε ωστόσο βιώσει τις θυσίες που η πολιτική απαιτεί και γνωρίζουμε επίσης ότι ένα επίθετο ή μια συγγένεια δεν αποτελεί διαβατήριο για ενασχόληση  με την πολιτική.

Η Πρώτη Κυρία αν ακούσετε έξω θα πουν μπορεί να τα έχει όλα. Αλήθεια τα έχετε όλα; Και αν όχι τι σας λείπει;

Προφανώς έχουν υπόψη τους τα υλικά αγαθά και θα ήμουν αγνώμων να δηλώσω οτιδήποτε περί του αντιθέτου. Αλλά η ζωή δεν είναι μόνο η ύλη. Μου λείπει ο προσωπικός χρόνος, μου λείπουν οι ανθρώπινες οικογενειακές στιγμές.

Μου λείπει ο προσωπικός χρόνος, μου λείπουν οι ανθρώπινες οικογενειακές στιγμές.

Kλείνοντας, θα ήθελα να μου εκμυστηρευτείτε το προσωπικό σας στοίχημα για το 2020;

Να δούμε να επιτυγχάνονται στόχοι που θα κάνουν ακόμη καλύτερες τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας , με την ευχή να δημιουργηθούν επίσης οι συνθήκες για επανένωση της πατρίδας μας.

 

Η φωτογράφιση και η συνέντευξη πραγματοποιήθηκαν στους κήπους του Προεδρικού πριν τα περιοριστικά μέτρα, και στο σπίτι της στη Λεμεσό, μετά το τέλος της “καραντίνας”.

Συνέντευξη: Κώστας Καρνάκης

Φωτογράφος: Μιχάλης Κυπριανού

Επιμέλεια Εικόνας: Ανδρέας Πολεμιδιώτης

Κάμερα: Ανδρέας Πίτσιλος, Άγγελος Βρόντης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Παναγιώτου

Τα ρούχα είναι από την προσωπική γκαρνταρόμπα της Πρώτης Κυρίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νικόλα Ζαννέττο, την κα. Χριστιάνα Ιακώβου και κα. Χριστιάνα Καλλή για την άψογη συνεργασία και βοήθεια για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , , , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ