Καλώς σας βρήκα φίλοι μου.

Μας χωρίζουν μόλις 40 μέρες από τα Χριστούγεννα και εκεί που-ως είθισται- το κλίμα κάπως αλλάζει, η διάθεση λίγο ανεβαίνει, έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πάντα μέσα από ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα (πόση επίδραση έχει η «ελπίδα» στον άνθρωπο ε;), φέτος τα πράγματα κάπως κυλούν αλλιώτικα. Τα ξέρουμε όλοι, τα ζούμε, τα συζητάμε. Ανάμεσα στις συζητήσεις στις γυναικόπαρεες- κάπου εκεί στα 30 και βάλε- επικρατεί και ένα άλλο φλέγον θέμα. Αν είσαι γύρω στα 20 θα σου είναι άγνωστη έννοια , αν έχεις περάσει τα 30 και κάνεις παρέα και με λιγάκι μεγαλύτερες σου, κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου. Το θέμα μας σήμερα, αγαπημένες μου η κατάψυξη ωαρίων. Γιατί; Επειδή πια κάπως τα πράγματα αλλάζουν όσον αφορά τις σχέσεις και δη τη διαιώνιση του είδους, κάπως εμείς οι γυναίκες μπορεί να μην βρούμε το ιδανικό ταίρι νωρίς στη ζωή μας, κάπως επειδή δεν μας προετοιμάζει κανείς για το time-limit αυτό και κάπως-ευτυχώς- η επιστήμη προχωρά.

Και αφού ξεκαθαρίσαμε τα γιατί και τα διότι, και επειδή όντως είναι ένα θέμα που απασχολεί την σύγχρονη γυναικά-εμού συμπεριλαμβανομένου-ρώτησα, έμαθα και σας συγκεντρώνω όλες τις απαντήσεις σε σχέση με την κατάψυξη ωαρίων .Κατί για το οποίο, στις μέρες μας ξεκάθαρα, δε χωράνε ταμπού και όποιεσδηποτε προκαταλήψεις. Με τη βοήθεια λοιπόν της Δρ.Σοφίας Φρακάλα- γυναικολόγου και μαιευτήρος, συγκεντρώσαμε τις κυριότερες απορίες που έχουμε οι γυναίκες γύρω από το θέμα αυτό.

1.Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες.

2.Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η μέθοδος αυτή;

Σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες πριν την εμμηνόπαυση. Στην ηλικία κάτω από τα 35 έτη λαμβάνουμε 20 ωάρια και άνω των 35 λαμβάνουμε 30.Και φυσικά ο λόγος του αριθμού ωοληψίας έγκειται στο ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα παράγει λιγότερο αριθμό ωαρίων.

3.Ποια είναι η διαδικασία μέχρι την ωοληψία ;

Κατά την 2-3 μέρα της περιόδου , αρχίζει η γυναίκα την διαδικασία διέγερσης των ορμονών που κρατά 8-12 ημέρες με στόχο φυσικά να παράξει όσα τα περισσότερα δυνατόν ωάρια. Η διέγερση γίνεται ενέσεις εως ότου ωριμάσουν τα ωοθυλάκια που παράγονται. Μετά γίνεται η ωοληψία-η διακολπική αναρρόφηση στην γυναίκα υπό αναισθησία.Η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί μισή ώρα και την επόμενη ημέρα η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία της.

4.Ποιοι οι κίνδυνοι κατά την συνολική διαδικασία;

Αρχικά η διέγερση των ωοθηκών πρέπει να γίνει μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην προκύψει υπέρδιέγερση η οποία μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση ή αναισθησιολογικές επιπλοκές.

5.Πόσες φορές μπορεί να επαναλάβει μια γυναίκα τη διαδικασία αυτή;

Στόχος είναι η λήψη του απαιτούμενου αριθμού ωαρίων .Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη μια φορά , οπότε θα πρέπει η διαδικασία να επαναληφθεί , με απόσταση 2-3 μήνες.

6.Η κάταψυξη ωαρίων είναι μια διαδεδομένη διαδικασία;

Τα τελευταία 3 χρόνια έχει γίνει διαδεδομένη και στην Κύπρο η διαδικασία αυτή και είναι αρκετές οι γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους, ώστε να έχουν την επιλογή να κάνουν παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία.

7.Πού φυλάγονται τα ωάρια;

Σε όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

8.Πόσο στοιχίζει η διαδικασία;

Στοιχίζει γύρω στις 2,5 χιλιάδες- χωρίς τα φάρμακα- και υπάρχει και επιδότηση από την κυβέρνηση.

Κλείνοντας το ευαίσθητο αυτό θέμα θα ήθελα να προσθέσω ότι η διαδικασία απόκτησης παιδιού είναι καθαρά προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας καθώς και δικαίωμα της. Η επιστήμη προχωρά και προσφέρει σωτήριες λύσεις σε θέματα όπως και αυτά. Η απόφαση είναι εντελώς προσωπική.

Σε εαυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Δρ.Σοφία Φρακάλα-γυναικόλο-μαιευτήρα για τις πολύτιμες γνώσεις που μου μετέφερε για την ολοκλήρωση του άρθρου μου.

P.S1: Για εισηγήσεις, σχόλια, ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο

s.stylianou@ alphacyprus.com.cy    Ή στο προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram: @st3ls ή και στο fb: stella Stylianou.

 

P.S 2: Να προσέχετε τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπατε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ