Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι εικαστικές δημιουργίες του Μάριου Τόκα.. μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μάριος Τόκας.

Η έκθεση με τίτλο “Εικαστικές Υμνωδίες” η οποία θα παρουσιαστεί μετά από συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού “Αποθήκες Παπαδάκη” από Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 έως το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη με Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι.

Θα παρουσιαστούν 61 σύγχρονες αγιογραφίες του καλλιτέχνη, τις οποίες φιλοτέχνησε από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 μέχρι και το θάνατό του (2008) και οι οποίες, με την επιμέλεια της συζύγου και των παιδιών του, μεταφέρθηκαν από την οικογενειακή του εστία στο Πικέρμι στην γενέτειρά του τη Λεμεσό.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία και έχει επιμεληθεί την έκθεση, η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με την ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Μάλιστα, επισημαίνει πως τα έργα του εισηγούνται μια νεοχριστινική εικονογραφία του θείου.

“Η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Πρόκειται για μια πηγαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία, απότοκο προσωπικών βιωμάτων και μιας βαθιάς αναζήτησης για επικοινωνία με το υπερβατικό, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην εικαστική όσο και στη μουσική του παρακαταθήκη, κυρίως στη σύνθεσή του “Θεογεννήτωρ Μαρία”. Μολονότι δε ο ίδιος θεωρεί τη σχέση του με τη ζωγραφική ως μιας εντελώς προσωπική υπόθεση, η μελέτη της ολότητας του έργου του καταδεικνύει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο πραγματώσεων σύγχρονων καλλιτεχνών για μια προσωπική επικοινωνία, ένα διάλογο με τη βυζαντινή εικονογραφία και την κατάθεση νέων προτάσεων, οι οποίες, φέροντας το στίγμα της ιδιοπροσωπίας, εισηγούνται μια νεοχριστιανική εικονογραφία του θείου”

Πάρτε μια γεύση από μερικά από τα έργα που μπορείς να θαυμάσεις, μέσα από το βιντεάκι προώθησης της συγκεκριμένης έκθεσης, που δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι του καλλιτέχνη στο YouTube.

Την έκθεση πλαισιώνει πολυσέλιδος πολυτελής κατάλογος με την γραφιστική επιμέλεια του γιου του συνθέτη Κώστα Τόκα.

Οι χορηγοί της έκθεσης είναι οι Υπεραγορές Αλφαμέγα και ο ΟΠΑΠ Κύπρου, ενώ θεσμικός χορηγός είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Χορηγός επικοινωνίας και μέγας υποστηρικτής είναι ο ALPHA Κύπρου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στο mariostokas.com.cy.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ