Με τα νέα δεδομένα διατήρησης της ατομικής και κοινωνικής ασφάλειας, η υποχρεωτική αποστασιοποίηση ενθαρρύνει πλέον τους καλλιτέχνες να εφεύρουν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. Έτσι, ο εικαστικός PASHIAS συναντά τον θεατή στην οθόνη του υπολογιστή του, προτείνοντας δύο βίντεο ‘οδηγούς’. Στο πρώτο πεντάλεπτο βίντεο, “Οδηγός καλλιτεχνικής προπόνησης σε έξι βήματα”, o PASHIAS προτείνει ένα ασκησιολόγιο σωματικής εκγύμνασης βασισμένο στην πρακτική του performance art. Ακολουθώντας την αυξανόμενη παραγωγή βίντεο με κατ’ οίκον σωματικές ασκήσεις που χαρακτηρίζει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο εικαστικός οικειοποιείται – έξυπνα και με χιούμορ – την φόρμα και την αισθητική ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, προσκαλώντας τον θεατή να μιμηθεί εικόνες και χειρονομίες που απαρτίζουν την μέχρι τώρα πρακτική του. Το σώμα κερδίζει ευφάνταστα την όψη κοιλιακών μέσα σε δευτερόλεπτα, μαθαίνει να κατασκευάζει τόξο από τα κέρατα ενός ταύρου, βρίσκει το θάρρος να μετατραπεί σε στόχο βολής και αυτοχειροκροτείται με σκοπό την επίτευξη του αισθήματος ‘νίκης’.

Στο δεύτερο βίντεο, “Συμβουλές & κόλπα”, o PASHIAS συμπληρώνει την σειρά ασκήσεων σώματος και μυαλού, με οδηγίες που έχουν ως σκοπό την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μας. Έχοντας πάντα ως επίκεντρο την σωματική και ψυχική υγεία, ο οδηγός ευεξίας προτείνει εναλλακτικές μεθόδους διατήρησης των αποστάσεων και των μέτρων προφύλαξης, όταν το σώμα μας εκτίθεται σε χώρους μαζικής σύναξης. Ταυτοχρόνως, ο εικαστικός απαλλάσσει τον θεατή από τον εθισμό του καπνίσματος, προτείνοντας την τελετουργική καύση βαμβακιού. Απομακρύνει τον θεατή από τα δημόσια πάρκα, φέρνοντας την επαφή με τη φύση μέσα στο σπίτι του. Μέσα από τις εικόνες, τις σωματικές διαδικασίες και τα πολιτιστικά ιδεώδη που χαρακτηρίζουν τα ζωντανά έργα του εικαστικού, παρουσιάζεται η σημαντικότητα διατήρησης της πνευματικής οξυδέρκειας και της προσαρμογής του τρόπου σκέψης μας με τα εναλλασσόμενα κοινωνικά δεδομένα. H τεχνική “The PASHIAS” προσπαθεί να συνδέσει τον απομονωμένο θεατή με το σώμα του, με τον συνάνθρωπό του, καθώς και με ‘στιγμές’ δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης.

Το σύνολο των ζωντανών έργων που παρουσιάζονται στο πρώτο βίντεο, προέρχονται από την σειρά “Training for performance”, που πήρε μέρος από το 2015 μέχρι το 2017. Ερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, ο PASHIAS επικεντρώνεται στο σώμα ως πηγή ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Στη σειρά αυτή, ο εικαστικός δημιουργεί ένα άθλημα ‘διαμέσων’ με βάση την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Σουηδία και Ισπανία, παρουσιάζοντας 11 ζωντανά performance, εκθέσεις φωτογραφικών έργων, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα, όπως την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Μπεζανσόν και το Marina Abramović Institute. Το δεύτερο βίντεο απαρτίζεται από έργα τα οποία πήραν πρόσφατα μέρος σε συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς ανά το παγκόσμιο, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Τrouble στο Βέλγιο, το Λεβέντειο Μουσείο και την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στη Κύπρο. Ταυτοχρόνως, συμπεριλαμβάνονται έργα από ατομικές παρουσίασεις στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ