Η ζωγραφική είναι μία μορφή τέχνης η οποία δεν προϋποθέτει μόνο ταλέντο αλλά και αρκετή έμπνευση. Πολλές είναι οι στιγμές από την καθημερινότητα ή γνώσεις μας που μπορεί να μας εμπνεύσουν για το επόμενο αριστούργημα. Ο Μάνθος Βάφης γεννήθηκε το 1988 και σπούδασε καλές τέχνες και φιλοσοφία σε Αμερική, Αγγλία και Κύπρο. Στις 6 Ιουλίου η ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του με όνομα «Giorgione:Ανάμεσα Ανατολής και Δύσης» από τον Δρ. Ιωάννη Χριστοδούλου στην Παλαιά Αγορά Παλλουριώτισσας.

Λίγα λόγια για τον Giorgione:

Ο Giorgione υπήρξε σε μια εποχή παρόμοια σαν την δική μας. Η εποχή αυτή ήταν η χρυσή εποχή της Δημοκρατίας της Βενετίας. Εμείς εδώ στο νησί την γνωρίζουμε διαφορετικά, την έχουμε στο νου μας ως Ενετοκρατία, και την ζούμε καθημερινά όσο και αν δεν το γνωρίζουμε. Την διακρίνουμε μέσα στο λεξιλόγιο μας, την ιστορία μας, την κουλτούρα μας. Η πολιτική δομή της με το ισχυρότερο ναυτικό της εποχής την καθιστούσε ως την μόνη λύση προς την οποία στρέφονταν όλοι. Θα λέγαμε κάτι σαν την Αμερική του σήμερα.

Και όπως η Αμερική του σήμερα χάνει το “έδαφος” της στην Ανατολή, έτσι και στην εποχή του Giorgione. Κατ’ ακρίβεια, μας λέει ο Julius Norwich για την τότε εποχή:

“Η αυτοκρατορία της Δύσης έμοιαζε να χάνει έδαφος σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ο νέος αντίπαλος της στην Ανατολή το κέρδιζε”

Μια αντιμαχία που κίνησε τον μαθητή του Kissinger, Robert Kaplan να γράψει προειδοποιώντας το σύγχρονο “συμβούλιο των Δέκα” με τα εξής:

“it isn’t the so-called clash of civilizations that is taking place, but the clash of artificially reconstructed civilizations”

Μέσα σε μια τέτοια σύγκρουση η Κύπρος έπεσε στους Τούρκους το 1571. Το σημαντικό είναι ότι ο Giorgione ζωγράφισε όλο αυτό το σκηνικό του πριν και του μετά της τότε εποχής, και εγώ με την δική μου σειρά ζωγραφίζω όσα ζωγράφισε εκείνος με την συμβουλή: «να ‘χα μια ζωγραφιά να ζωγραφίσω»

Ο γνωστός μουσικός και ζωγράφος έφυγε από την ζωή σε νεαρή ηλικία, μόλις 32 χρονών λόγω πανδημίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ