Φέτος για πρώτη φορά, μετά απο την πρωτοβουλία των ασθενών, θα γνωστοποιηθεί στο κοινό η εν λόγω ημέρα όπως και η πάθηση της Μαστοκυττάρωσης.

Η Μαστοκυττάρωση είναι μια σπάνια νόσος με επιπολασμό 1 στα 10,000 άτομα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρέυσεις μαστοκυττάρων, στο δέρμα, στο μυελό των οστών και τα εσωτερικά όργανα (συκώτι, σπλήνα, γαστροεντερικό σύστημα και στους λεμφαδένες).

Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται στην ενηλικίωση τείνει να καταλήγει σε χρόνια και επηρεάζει το μυελό των οστων παράλληλα με το δέρμα, ενώ κατά την παιδική ηλικία εμφανίζεται μόνο στο δέρμα με την εμφάνιση δερματικών βλαβών, χωρίς επηρεασμό των εσωτερικών οργάνων που συνήθως εξαφανίζονται στην εφηβεία. Στους περισσότερους ενήλικες τείνει να είναι επίμονη και μπορεί να εξελιχθεί σε συστημική Μαστοκυττάρωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατηγοριοποιήσει τη Ματοκυττάρωση στις εξής παθήσεις, τη Δερματική Μαστοκυττάρωση και τη Συστημική Μαστοκυττάρωση καθώς επίσης το Σύνδρομο ενεργοποίησης των Μαστοκυτάρων.

            Δερματική Μαστοκυττάρωση (CM)

– Κηλιδοβλατιδώδης δερματική μαστοκυττάρωση (MPCM) (πρώην Urticaria Pigmentosa, UP)

– Διάχυτη δερματική μαστοκυττάρωση (DCM)

– Μαστοκυττάρωμα

 

Συστηματική Μαστοκυττάρωση (SM)

 

– Ανώδυνη Δερματική μαστοκυττάρωση (ISM), (πιο συχνή μορφή Συστηματικής Μαστοκυττάρωσης)

– Μαστοκυττάρωση Μυελού των Οστών(BMM)

– Λανθάνουσα Συστηματική Μαστοκυττάρωση (SSM)

– Συστηματική Μαστοκυττάρωση με συνοδό αιματολογικό νόσημα κλωνικού τύπου μη μαστοκυτταρικής σειράς (SM-AHNMD)

– Επιθετική Συστηματική Μαστοκυττάρωση (ASM)

– Λευχαιμία εκ μαστοκυττάρων (MCL)

– Σάρκωμα εκ μαστοκυττάρων

– Εξωδερματικό Μαστοκυττάρωμα

 

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρουν τους ασθενείς είναι πάρα πολλά, όπως:

–   Δυσανεξία σε τροφές

–   Ευαισθησία σε οσμές

–   Υπερευαισθησία σε μούχλα

–   Συχνές αλλεργικές αντιδράσεις

–   Κίνδυνος Αναφυλακτικού Σοκ

–   Ομίχλη Εγκεφάλου (μειωμένη πνευματική διαύγεια)

–   Γαστρεντερικά προβλήματα

–   Μυαλγίες

–   Δυσκολία στην αναπνοή

–   Κνίδωση

 

Στη Κύπρο δυστύχως δεν ύπαρχει η απαραίτητη υποδομή, Ιατρική και κοινωνική, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή διάγνωση, παρακολούθηση, θεραπεία καθώς επίσης και σωστή ενημερωση του Ιατρικού προσωπικού για την σωστή αντιμετώπιση των ασθενών ούτε και του κοινού για αποφυγή περιστατικών κοινωνικού αποστασιασμού λόγω των εμφανή σημαδιών στο δέρμα του ασθενούς.

Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ενα community group στο viber και στο Facebook (Παγκύπρια Κοινότητα Μαστοκυτάρωσης) στο οποίο συμμετέχουν ασθενείς και γονείς ανήλικων ασθενών, για την άμεση μεταξύ τους επικοινωνία, για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, γνώσεων και για ψυχολογική υποστήριξη.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ