Ο Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School Γιάγκος Χατζηγιάννης  και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΕΒ μας δίνει συμβουλές για την νέα φοιτητική χρονιά, ενώ μας αναλύει τα μυστικά της σπουδής του Marketing και όχι μόνο!

 

Με την έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς, μιας χρονιάς με νέα δεδομένα, ποιοι κλάδοι έχουν την περισσότερη απήχηση στους πρωτοετείς φοιτητές;

Εμείς σαν Ίδρυμα εδώ και 42 χρόνια τονίζουμε ότι «σημασία δεν έχει τι θα σπουδάσεις αλλά τι θα κάνεις όταν σπουδάσεις». Με αυτό θέλουμε να τονίσουμε την σημασία της «απόσβεσης στην επένδυση» που πρέπει ο κάθε φοιτητής να έχει υπόψη του όταν επιλέγει το πρόγραμμα και το Ίδρυμα των σπουδών του. Είμαστε περήφανοι ότι όλα μας τα προγράμματα προσφέρουν την μέγιστη απόσβεση στην επένδυση αφού έχουμε τους υψηλότερους δείκτες εργοδότησης και ανέλιξης στην Κύπρο.

Σίγουρα πολύ δημοφιλή είναι τα προγράμματα του University of West London, εφόσον προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική στους φοιτητές και τις οικογένειες τους μετά τα νέα δεδομένα στην Αγγλική εκπαίδευση λόγω του «Brexit».

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τους κλάδους του μάρκετινγκ σε επίπεδο σπουδών;

Σίγουρα το Μάρκετινγκ είναι μια επιστήμη που πολλές φορές είναι παρεξηγημένη. Τα άτομα που σπουδάζουν Μάρκετινγκ χρειάζεται να κατέχουν ευρύτατες γνώσεις για το επιχειρείν και τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά του καταναλωτή. Η ελληνική έννοια του Μάρκετινγκ είναι η «αγοραλογία» δηλαδή η μελέτη σε βάθος όλων των πτυχών της αγοράς.

Μπορούμε να μιλάμε για επαγγέλματα του μέλλοντος; Αν ναι ποια θα λέγατε ότι είναι αυτά;

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να μιλά κάποιος με ασφάλεια για «επαγγέλματα του μέλλοντος». Είναι πιο σοφό να μιλά κάποιος για «ικανότητες» και «δεξιότητες» του μέλλοντος. Η νέα προσέγγιση πλέον είναι ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το τι θα είναι η βασικές σπουδές ενός ατόμου αλλά πως αναπτύσσει τις δεξιότητες του στον πραγματικό κόσμο μετά τις σπουδές.

Ποιους νέους κλάδους ενέταξε το CIM στα φοιτητικά του προγράμματα φέτος;

Σαν Ίδρυμα ακολουθούμε μια «συντηρητική» πολιτική όσο αφορά νέα προγράμματα αφού κατά μέσο όρο προσθέτουμε ένα πρόγραμμα ανά 5 χρόνια και μόνο εφόσον βεβαιωθούμε ότι θα προσθέσει πραγματικά αξία. Δεν πιστεύουμε στην προσφορά πολλών προγραμμάτων για χάρη του αριθμού αλλά πιστεύουμε στην εξειδίκευση και να είσαι ηγέτης στα προγράμματα που προσφέρεις.

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα, προσφέρετε και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ενδιαφερόντων το MBA;

Βεβαίως. Προσφέρουμε 4 Μεταπτυχιακά προγράμματα, όλα κορυφαία στο είδος τους. Το ΜΒΑ είναι ένα πρόγραμμα με μακρά ιστορία και πολύ κατοχυρωμένο στην αγορά εργασίας. Είμαστε από τα πρώτα ιδρύματα στην Κύπρο που προσφέρουν ΜΒΑ, από το 1988, άρα είμαστε το κατ’ εξοχήν Ίδρυμα για απόκτηση ενός κορυφαίου ΜΒΑ.

Με την ένταξη της τεχνολογίας στο κομμάτι του μάρκετινγκ θα λέγατε ότι πλέον οι καταναλωτές ενημερώνονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα νέα προϊόντα;

Σίγουρα η τεχνολογία έχει επιφέρει μια τεράστια επανάσταση στον χώρο του Μάρκετινγκ. Για αυτό και εμείς από το 2017 προσφέρουμε με τεράστια επιτυχία το μοναδικό «MSc Digital Marketing» με τον συνεργάτη μας «University of West London» δίδοντας έτσι τα εχέγγυα στους φοιτητές μας για να μπορούν να διαπρέψουν επαγγελματικά.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους φοιτητές που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιο κλάδο σπουδών να ακολουθήσουν;

Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να κατανοήσουν την σοβαρότητα της απόφασης τους που πιθανόν να καθορίσει το μέλλον τους. Θα πρέπει να κάνουν ενδελεχή έρευνα πριν αποφασίσουν και όχι να αποφασίζουν με λάθος παράγοντες όπως την δημοτικότητά του Ιδρύματος ή το επίπεδο της φοιτητικής ζωής, αλλά με γνώμονα την απόσβεση στην επένδυση τους.

Πώς μπορεί κανείς να εξασφαλίσει υποτροφία στο CIM;

Έχουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, παρέχοντας πέραν των 20 υποτροφιών των χρόνων σε συνεργασία με κορυφαίους

Οργανισμούς. Επιπλέον εξετάζουμε την κάθε αίτηση για υποτροφία που δεχόμαστε με βάση κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια με αποτέλεσμα τα τελευταία 42 χρόνια να έχουμε παραχωρήσει εκατοντάδες υποτροφίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ