Η Φωτεινή Τσιρίδου είναι μια γυναία που από την πρώτη ημέρα που γνώρισα, την θαύμασα για τα απλά, τα καθημερινά, την ζεστασιά που εμπνέει, το χιούμορ που “καίει” τις αποστάσεις και τους τύπους στις πρώτες συζητήσεις, την θηλυκότητα και την ενεργητικότητά της. Χαρακτηριστικά που έχει κάθε δυναμική και σύγχρονη γυναίκα και αξίζει να θαυμάζεις… χαρακτηριστικά ατόφια που βρίσκονται και στην ίδια και  την κάνουν ξεχωριστή και συγχρόνως ένα λαμπερό κομμάτι μιας ολότητας γυναικών που προσφέρουν καθημερινά, κινούν τα νήματα προς το καλύτερο και πάντα προσπαθούν και βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Η πρώτη εντύπωση “επιβεβαίωσε” την δεύτερη και εν συνεχεία την τρίτη και την τέταρτη καθώς μάθαινα για την φιλανθρωπική της δράση, την ευτυχισμένη οικογένεια που έχει και που με “θυσίες” κρατάει την ισορροπία καθώς τις επαγγελματικές επιτυχίες της ως νομικός. Χαλαρή αν την συναντήσεις, μεταξύ πολλών δουλειών και υποχρεώσεων, θα σου χαμογελάσει θα σε κάνει να ξεχαστείς και ταυτόχρονα αν μιλήσεις λίγο παραπάνω για τα πιο ουσιώδη της κοινωνίας με ένα… κλικ, θα σε παθιάσει για το έργο και την δράση που αξίζει να είμαστε μέρος της. Με λίγα λόγια σε κερδίζει για τους σωστούς λόγους, χωρίς πυροτεχνήματα και φαμφάρες αλλά με τον χαρακτήρα, το έργο και την αλήθεια που κρύβει στο βλέμμα της.

Μια συζήτηση μαζί της, ήταν η επόμενη επιδίωξη και πλέον μονόδρομος για να βρεθώ συνάμα, με μια σύγχρονη γυναίκα που δίνει ήδη πολλά στον τόπο της και έχει να δώσει ακόμη περισσότερα. Μας υποδέχτηκε, μαζί με τον Μιχάλη τον φωτογράφο,  προσφέροντας μας, τα αγαπημένα της σπιτικά γλυκά και ως θεσπέσια νοικοκυρά μας μετέφερε στον κόσμο της για λίγη ώρα.

 

Αυτή η συνέντευξη γίνεται τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα, σε μια ιδιαίτερη εποχή εν μέσω πανδημίας και mini lockdown. Αλήθεια, πώς βιώσατε όλη αυτή την κατάσταση, γνωρίζοντας ότι είστε και μια υπερδραστήρια επαγγελματίας, γυναίκα και μαμά.

Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος που δεν δυσκολεύτηκε, έστω και σε κάποιο βαθμό, όλο αυτό το διάστημα. Πολύς κόσμος αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά του, άλλοι να μεταφέρουν τη δουλειά από το γραφείο στο σπίτι κι άλλοι να συνεχίσουν όπως πριν αλλά με πιο απαιτητικούς όρους. Και, το κυριότερο, υπάρχει κόσμος που βίωσε όλη αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία. Δυσκολεύτηκα κι εγώ να ανταποκριθώ σε όλες τις υποχρεώσεις που είχα, αλλά επιλέγω να κοιτώ τη θετική πλευρά του πράγματος: Είμαστε υγιείς και μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας έστω και διαφορετικά. Σε μια τόσο δύσκολη πραγματικότητα χαίρομαι που τουλάχιστο έχουμε σύμμαχό μας στη μάχη την τεχνολογία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, να δουλεύουμε και να ψυχαγωγούμαστε έστω και σε κάποιο βαθμό. Τίποτα βέβαια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη διά ζώσης επαφή.

 

 

Έρχονται Χριστούγεννα και ήδη από ότι βλέπουμε μπήκατε σε mood εορταστικό. Πώς θα βιώσετε αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας και τί περιμένετε να φέρει ο «Άη Βασίλης» σε σας προσωπικά, στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία μας ευρύτερα.

Οι φετινές γιορτές είναι πιο μελαγχολικές λόγω της κατάστασης. Τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι διαφορετικά, με λιγότερα άτομα γύρω μας αλλά με την ίδια αγάπη. Βλέπετε, το φως στις ζωές μας το φέρνουν οι ανθρώπινες σχέσεις και η αγάπη για τους συνανθρώπους μας. Αυτή τη χρονιά ειδικά αυτές είναι πιο δυνατές από ποτέ. Κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, γιορτάζουμε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τα θυμόμαστε αυτά σαν μια μακρινή ανάμνηση.

Όσο για το δώρο, είναι κάτι που μακάρι να έρθει στα δέντρα όλου του κόσμου. Είναι η επιστροφή ξανά στην καθημερινότητά μας. Ήδη είμαστε κοντά.

Σε τί θα λέγατε HELLO! και σε τι GOODBYE από τη νέα χρονιά;

Goodbye πανδημία, hello νέα ζωή! Η όλη κατάσταση μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα – ο καθένας για τον εαυτό του διαφορετικά. Ελπίζω ότι σύντομα θα ξαναπιάσουμε τις ζωές μας από εκεί που τις αφήσαμε και ότι θα είμαστε σοφότεροι ώστε να φτιάξουμε έναν κόσμο ακόμη καλύτερο, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί.

Η Φωτεινή Τσιρίδου αγκαλιά με την οικογένειά της κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Μια γυναίκα που αγαπά την γυναίκα. Αυτό μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που σας βλέπω να μιλάτε για τις γυναίκες αλλά και μέσα από τις δραστηριότητες σας. Πιστεύετε ότι ο ρόλος της έχει αδικηθεί κατά καιρούς τόσο κοινωνικά, επαγγελματικά όσο και πολιτικά; Αποτελεί αυτό εξήγηση γιατί έχουμε λίγες γυναίκες στην πολιτική;

Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει και σε άλλους τομείς. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα: στην έλλειψη κινήτρων και στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες σε κάποια επαγγέλματα και τομείς. Αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο, ίσα-ίσα που τώρα τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δίκαια αφού εξαλείφονται αδικίες που ίσχυαν στο παρελθόν. Δεν έχουν εκλείψει, βέβαια, εντελώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι οφείλουμε ως κοινωνία να στηρίξουμε ουσιαστικά και έμπρακτα τους ρόλους που έχει να επιτελέσει η κάθε γυναίκα στην καθημερινότητα της. 

Ελπίζω ότι σύντομα θα ξαναπιάσουμε τις ζωές μας από εκεί που τις αφήσαμε και ότι θα είμαστε σοφότεροι ώστε να φτιάξουμε έναν κόσμο ακόμη καλύτερο, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί.

Δεν νοείται το 2020 διαχωρισμός με βάση το φύλο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δημόσια ζωή. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τους άντρες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Ως κοινωνία πρέπει να γαλουχήσουμε τις νέες γενιές πάνω στις αρχές των ίσως ευκαιριών και της ισοτιμίας. Να προάγουμε σύγχρονα πρότυπα με κέντρο τον άνθρωπο. Να ενισχύσουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και να τις τοποθετήσουμε πάνω από τις προσωπικές γνωριμίες. Μόνο έτσι θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας.

Τί σημαίνει για εσάς η «σύγχρονη γυναίκα του 2020»;

Σύγχρονη γυναίκα σημαίνει σύγχρονος άνθρωπος. Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να βλέπουμε στους συνανθρώπους μας: αξιοπρέπεια, ευγένεια, καλοσύνη, πάθος για μάθηση και πρόοδο, διάθεση για προσφορά, νοιάξιμο για τα κοινά και συμμετοχή σε αυτά. Η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να μπορεί να είναι και επαγγελματίας και σύζυγος και μητέρα και single. Πρέπει να μπορεί να διαλέξει τι θέλει να είναι, να είναι ελεύθερη να το κάνει χωρίς στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Πρέπει να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, το εμείς πάνω από το εγώ, να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγάλη εικόνα και το κοινό συμφέρον και όχι τα μικρότερα οφέλη. Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μας ξεχωριστά.

Έχετε, ήδη, δεχθεί πρόταση για να κατεβείτε υποψήφια με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αν μπορούσατε να αλλάζατε κάτι στον κόσμο με ένα μαγικό «κλικ», ποιο θα ήταν αυτό;

Δυστυχώς μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν, οπότε οι αλλαγές που ονειρεύομαι απαιτούν χρόνο και –κυρίως- συμμετοχή των πολιτών. Κι αυτό γιατί αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στην Κύπρο έχουν να κάνουν πρωτίστως με νοοτροπίες. Πρέπει να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, το εμείς πάνω από το εγώ, να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγάλη εικόνα και το κοινό συμφέρον και όχι τα μικρότερα οφέλη. Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μας ξεχωριστά.

Αν πάντως γινόταν να αλλάξουν πράγματα με κάποιο μαγικό τρόπο αυτό που θα ήθελα είναι κοινωνική προστασία για όλες και όλους. Να διασφαλίσουμε ότι όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, πού μένουν, ποιους γνωστούς και τι διασυνδέσεις έχουν. Και η αρχή πρέπει να γίνει από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τους πολίτες, μέσα από τις δομές και τους οργανισμούς του. Η ισοτιμία, η αξιοκρατία και η διαφάνεια πρέπει να είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας.

Τους επόμενους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Σίγουρα, όμως, για να υπάρξει μια αλλαγή στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε ουσιαστικά για τα κοινά.

Ελπίζουμε λοιπόν να σας δούμε στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2021.

Το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έχει ακόμα καταρτιστεί. Όταν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές θεσμικές διαδικασίες της παράταξης, τις οποίες σέβομαι απόλυτα, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.  

 

 

Βρίσκεστε όμως ήδη και στην Ομάδα Δημόσιων Οργανισμών στο ΔΗ.ΣΥ. Πώς είναι η νέα σας αυτή δράση;

Έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ για τους Δημόσιους Οργανισμούς, κάτι για το οποίο ευχαριστώ την ηγεσία του κόμματος και ελπίζω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης. Η  συμμετοχή μου για χρόνια στα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών και η εξάσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω το αντικείμενο και να έχω εικόνα για τις ανάγκες μας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πλέον, αυτή τη γνώση κι αυτές τις ιδέες που έχουν γεννηθεί έχουμε την ευκαιρία να τις μετατρέψουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί ήδη με την Ομάδα έχουμε αρχίσει δουλειά. Βασική μας αρχή είναι ότι η αξιοκρατία στη στελέχωση, η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας και η λογοδοσία της πολιτείας απέναντι στον πολίτη πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

 

Διανύσαμε τον μήνα Νοέμβριο, ως μήνα ενημέρωσης για την Προληπτική Παιδιατρική. Ένα κέντρο με σπουδαία δράση. Γενικότερα, έχετε συνδράμει πολύ στον τομέα του εθελοντισμού. Τί σας παρακίνησε σε αυτή την κατεύθυνση και τί κερδίζετε από όλη σας την δράση;

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να συμμετέχω σε εθελοντικές καμπάνιες και φιλανθρωπικές δράσεις. Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και να βοηθώ με όποιον τρόπο μπορώ όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη – μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο ολοκληρώνομαι ως άνθρωπος.

Ο εθελοντισμός αποτελεί για μένα μια αυτονόητη επιλογή αφού δρα πολύ εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα. Παράγει ενεργή συμμετοχή στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η υγεία, ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη. Αποτελεί αδιαμφησβήτητα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές ή ακόμα και να τις αλλάξουν σε θέματα ζωτικής σημασίας.

Όπως γνωρίζετε στηρίζω ενεργά τις δράσεις του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που εορτάστηκε ο Νοέμβριος ως Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από εδώ και στο εξής καθιερώνεται αυτό και όλοι στον Σύνδεσμο Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής νιώθουμε υπερήφανοι που συμβάλαμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αγάπησαν, πίστεψαν και στήριξαν τον σκοπό της πρόληψης έτσι ώστε να στείλουμε ανά το παγκύπριο το μήνυμα μας:  «Με γνώμονα το παιδί για ένα καλύτερο αύριο».

Ως αντιπρόεδρος ΧΑΚ, ποια θα λέγατε είναι η «μετοχή» της ζωής σας που έχει περισσότερη αξία;

Το «νοιάξιμο» για τον συνάνθρωπό μου. Οι ενεργοί πολίτες πρέπει να νοιαζόμαστε για όσα συμβαίνουν γύρω μας, να συμμετέχουμε στα κοινά και να βοηθάμε όσους το έχουν ανάγκη. Δεν είναι ανάγκη οι πράξεις να είναι μεγάλες, αρκεί μια μικρή ουσιαστική κίνηση για να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.

Καλή δύναμη στην πορεία σας στους «πολιτικούς αιθέρες». Ας κλείσουμε με μια ευχή, υπόσχεση ή επιθυμία στους αναγνώστες μας από μια σύγχρονη γυναίκα που λέει HELLO! σε ότι μπορεί να βελτιώσει την ζωή μας.

Να είμαστε υγιείς, να ζούμε ειρηνικά, να δημιουργούμε και να βρίσκουμε λόγους να χαμογελάμε. Σε μια τέτοια συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να μη χάνουμε το σθένος μας και να μη λυγίζουμε. Συνεχίζουμε δυναμικά και με πίστη στις δυνάμεις μας, νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας και οικοδομούμε ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων μας, για μια Κύπρο που να ευημερεί για όλους ανεξαίρετα.

 

Συνέντευξη και επιμέλεια: Κώστας Καρνάκης

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ηγουμενίδης

Ρούχα: Από την προσωπική γκαρνταρόμα της κα. Τσιρίδου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ