Η σημασία του καλού ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο που στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τον ύπνο ως μία μορφή επικοινωνίας με τους θεούς.

Δυστυχώς,όμως, ο «καλός ύπνος» είναι για πολλούς ανθρώπους ένα άπιαστο όνειρο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι ο 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Yπολογίζεται ότι o ένας στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Το πρόβλημα είναι συχνότερo στις γυναίκες, σε εργαζομένους σε βάρδιες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.  H αϋπνία μπορεί να συνδέεται με ιατρικά θέματα αλλά και με το άγχος και την υπερένταση της καθημερινότητας.

Τι είναι αϋπνία;

Η αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο νιώθει ότι η διάρκεια ή/και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητικά.

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από:

  • δυσκολία στην έναρξη του ύπνου
  • συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία να επέλθει ξανά ο ύπνος,
  • πολύ πρωινή αφύπνιση
  • κακής ποιότητας ύπνος που δεν ξεκουράζει τον οργανισμό
  • κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που μειώνει την απόδοση στην εργασία και δυσκολεύει την ανταπόκριση στις καθημερινές δραστηριότητες

 Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Η ποσότητα του ύπνου που είναι απαραίτητη διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες (τρόπος ζωής , άσκηση) κ.ά.

Ο ύπνος είναι επαρκής όταν κάποιος ξυπνάει και αισθάνεται ανανεωμένος χωρίς να νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση όλων για τη σημασία του ύπνου;

Ένας καλός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην .

  • Μνήμη και μάθηση

Η στέρηση του ύπνου μειώνει τα αποτελέσματα στις γνωστικές δοκιμασίες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ έχει συσχετιστεί και με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

  • Καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνεται η λειτουργία των νευρώνων.

  • Εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η έλλειψή ύπνου σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για λοιμώξεις

  • Ομαλή ανάπτυξη

Στην παιδική και εφηβική ηλικία κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη

  • Κυτταρική ανανέωση

Κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων γεγονός που καθιστά τον ύπνο πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς

  • Βελτίωση της διάθεσης και κοινωνική συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με μία διεθνή μελέτη (μελέτη Equinox) που είχε στόχο την διερεύνηση των συνεπειών του διαταραγμένου ύπνου, η αϋπνία σχετίζεται με μειωμένη παραγωγικότητα και αύξηση των ατυχημάτων.

Αν ταλαιπωρείστε από την αϋπνία

  • Φροντίστε το δωμάτιο σας να είναι ήσυχο, σκοτεινό, με καλή θερμοκρασία και αφήστε έξω τις ηλεκτρικές συσκευές.
  • Χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο, ένα ποτήρι γάλα ή διαβάζοντας ένα βιβλίo.
  • Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου – αφύπνισης γιατί βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.

Σημαντικά όπλα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας αποτελούν η μελατονίνη και η βαλεριάνα

Η Μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας και η οποία καθορίζει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης. Το ρολόι του οργανισμού μας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Η έκκριση της μελατονίνης αρχίζει αργά το απόγευμα, φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα στο μέσο της νύχτας και στη συνέχεια μειώνεται ώστε να επιτευχθεί η πρωινή αφύπνιση. Ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει την παραγωγή και την έκκριση της είναι η απουσία φωτός. 

Όσο μεγαλώνουμε η ενδογενής παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται για αυτό εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα διαταραχών του ύπνου, κυρίως μετά τη μέση ηλικία. 

Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι μετά από λήψη μελατονίνης για 3 εβδομάδες  η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, οι νυχτερινές αφυπνίσεις μειώνονται και πρωτίστως μειώνεται ο χρόνος επέλευσης του ύπνου, δηλ. κοιμούνται πιο γρήγορα.

Η ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΥΠΝΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Βαλεριάνα

Το ηρεμιστικό της φύσης

Η βαλεριάνα είναι φυτό με καθολικά αναγνωρισμένες χαλαρωτικές ιδιότητες ευνοώντας με φυσικό τρόπο το γαλήνιο ύπνο.

Όταν η Βαλεριάνα συνάντησε τη μελατονίνη δημιουργήθηκε η Valetonina® – ο φυσικός τρόπος να νικήσετε την αϋπνία.

H Valetonina® είναι ένας πρωτοποριακός συνδυασμός Μελατονίνης και Βαλεριάνας.

ΗValetonina® έχει έναν καινοτόμο σχεδιασμό που επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους. 

Η επικάλυψη του δισκίου, η οποία περιέχει τη  μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που έρχεται ο ύπνος. Στο εσωτερικό του δισκίου, δηλ. στον πυρήνα, βρίσκεται η βαλεριάνα (εκχύλισμα ρίζας), η απελευθέρωση της οποίας γίνεται σε δεύτερο χρόνο προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το αποτέλεσμα είναι ένας παρατεταμένος, ήρεμος και ποιοτικός ύπνος, ο οποίος μας προσφέρει ένα ευχάριστο ξύπνημα και ενέργεια κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας

Πηγή: World Sleep day® 2016 (worldsleepday.org/press-releases),

https://worldsleepday.org/usetoolkit/press-releases

Φύλλο οδηγιών του προϊόντος Valetonina®

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ