Το Ίδρυμα “Μάριος Τόκας” και ο ALPHA Κύπρου παρουσιάζουν στις 20 & 21 Δεκεμβρίου 2021 μουσική παράσταση – αφιέρωμα “Μάριος Τόκας – Μουσικές του νησιού μου”, με πάνω από 50 μουσικούς συντελεστές επί σκηνής και μοναδικά εκθέματα ζωγραφικής του αξέχαστου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα.

Για το εν λόγω γεγονός, μίλησε σήμερα το πρωί ο Άγγελος Τόκας, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Μάριος Τόκας” και ενημέρωσε το κοινό για τις επικείμενες μουσικές παραστάσεις μέσα από την εκπομπή Αlpha Ενημέρωση της Κάτιας Σάββα.

Όπως ανέφερε, οι μουσικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 20:00 και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία στις 20:00.

Οι ερμηνευτές των έργων του Μάριου Τόκα θα είναι η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Σταύρος Κωνσταντίνου με τη συνοδεία 12μελους ορχήστρας του υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Δημηνάκη και της πολυμελούς χορωδίας “Musica Mundana” υπό τη διεύθυνση της Γιάννας Θαλασσινού.

Στις μουσικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν τραγούδια του Μάριου Τόκα που έχουν άρωμα του αγαπημένου μας νησιού. Μεταξύ αυτών και το συμφωνικό-βυζαντινό έργο του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο σε μουσική Μάριου Τόκα και κείμενα του αγιορείτη μοναχού και υμνογράφου Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη. Το 1995, σε μία επίσκεψη του γνωστού μουσικοσυνθέτη στο Άγιο Όρος, διάβασε τους ύμνους του, γοητεύτηκε και αποφάσισε να τους δουλέψει δένοντας τους βυζαντινούς ήχους με τη μελωδία της ψυχής του. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να ξεχάσει και τη χαρακτηριστική δήλωσή του: «Για το Θεογεννήτωρ Μαρία θέλω να πω πως το θεωρώ την κορυφαία στιγμή της πορείας μου μέσα στο ελληνικό τραγούδι…».

Δείτε το απόσπασμα στο ακόλουθο βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ