Κοτόπουλο µε πιπεριές και µανιτάρια

Υλικά
• 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο σε µπουκιές
• 3 πιπεριές χρωµατιστές σε µπαστουνάκια
• 8 µανιτάρια στα τέσσερα
• 1 κρεµµυδάκι φρέσκο ψιλοκοµµένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
• 1 κλωναράκι θυµάρι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
• 1 κ.σ. µουστάρδα dijon
• 400 ml ζωµό λαχανικών ή νερό
• αλάτι
• πιπέρι
• µαϊντανό ψιλοκοµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουµε σε ένα φαρδύ βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τις πιπεριές, τα µανιτάρια, το κρεµµυδάκι και το σκόρδο για 7΄-8΄, να µαλακώσουν ελαφρώς αλλά να µην ψηθούν τελείως. Μεταφέρουµε τα λαχανικά σε ένα πιάτο και τα διατηρούµε ζεστά. Στο ίδιο σκεύος και χωρίς να προσθέσουµε άλλη λιπαρή ουσία, ρίχνουµε το κοτόπουλο και το ροδίζουµε από όλες τις πλευρές για 5΄ περίπου. Στη συνέχεια επαναφέρουµε τα λαχανικά στο τηγάνι, ανακατεύουµε και σβήνουµε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί το αλκοόλ, προσθέτουµε το ζωµό, το θυµάρι, τη µουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουµε σε µέτρια φωτιά, µέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα. Διορθώνουµε το αλάτι και το πιπέρι, γαρνίρουµε µε το µαϊντανό και συνοδεύουµε ιδανικά µε καστανό ρύζι.

Τιp: Αντικαθιστούµε, εάν θέλουµε, το κρασί µε χυµό από ένα λεµόνι.

 

Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη συνταγή που μας μαγειρέψες;
Το κοτόπουλο με πολύχρωμα λαχανικά και ρύζι είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Επίσης είναι από τα πρώτα που έμαθα να φτιάχνω όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα και άρχισα να μαγειρεύω. Μου αρέσουν πολύ τα υλικά του. και γευστικά αλλά και γιατί έχουν όλα τα θρεπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να περιλαμβάνει ένα γεύμα.

Μαγειρεύεις αρκετά;
Ναι και μάλιστα τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά. Πειραματίζομαι, έχω ξεκινήσει να κάνω και πιο παραδοσιακά, μαμαδίστικα φαγητά, όπως λαδερά – αν και όχι πάντα με την αναμενόμενη επιτυχία. Ωστόσο το προσπαθώ.

Σε ποιο από τα ταξίδια σου έχεις φάει τα καλύτερα πιάτα;
Θα έλεγα στη Ρώμη. Εκεί δοκίμασα τα ωραιότερα μακαρόνια της ζωής μου. Γενικά έχω μια προτίμηση στη μεσογειακή κουζίνα. Στη Γαλλία, από την άλλη, δεν μου άρεσε το φαγητό, ίσως γιατί δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα άψητα κρέατα και τις σάλτσες.

Θα μπορούσες να τρως μόνο ψάρια και λαχανικά;
Μέχρι και πριν από δύο χρόνια περίπου, δεν έτρωγα καθόλου κρέας. Κάποια στιγμή όμως χρειάστηκα ορισμένες βιταμίνες που περιέχει και αναγκαστικά πια το έβαλα στη διατροφή μου, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε, ναι, θα μπορούσα να ζήσω χωρίς κρέας.

Φροντίζεις να ψωνίζεις βιολογικά προϊόντα;
Τελευταία όλο και περισσότερο επιλέγω βιολογικά προϊόντα. Ξεκίνησα πριν από αρκετά χρόνια από τα αβγά, γιατί είχε μια φίλη μου και, όποτε μου έδινε βιολογικά, μου άρεσαν πάρα πολύ. Πλέον υπάρχουν σε πληθώρα, τα βρίσκεις εύκολα στην αγορά και τα προτιμώ.

Στο σπίτι επιλέγεις light προϊόντα;
Θέλω να μαγειρεύω υγιεινά. Αποφεύγω γενικά το αλάτι, το λάδι, τα τηγανιτά κ.λπ. Ακόμα και αν το φαγητό έχει λιπαρά, προσπαθώ να είναι καλά λιπαρά.

Έχεις κάποιον σεφ που ακολουθείς;
Υπάρχουν αρκετοί καλοί σεφ και τα τελευταία χρόνια μας έχουν μάθει πολλά. Ό,τι έχω δοκιμάσει από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο είναι αξεπέραστο, δεν μπορείς να τον φτάσεις ποτέ, όπως επίσης και οι συνταγές του Άκη Πετρετζίκη θεωρώ ότι είναι φανταστικές. Έχουμε εκπαιδευτεί κατά κάποιον τρόπο να μαγειρεύουμε μέσα από ανθρώπους που ξεχώρισαν στην κουζίνα.

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς περισσότερο με τη μαγειρική;
Από μικρή δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μαγειρική. Τα βασικά, ναι, θέλω να μπορώ να τα κάνω. Επίσης, δεν είναι καν το αγαπημένο μου δωμάτιο στο σπίτι. Καμία σχέση.

Τι μνήμες έχεις από τα παιδικά σου χρόνια;
Η κουζίνα ήταν έντονο σημείο αναφοράς, όλοι στην οικογένεια έχουν πολύ καλή σχέση μαζί της. Στο σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη, κάναμε γιορτές και καλέσματα, με άφθονο πάντα φαγητό. Η μαμά μου μαγειρεύει καταπληκτικά, το ίδιο και ο μπαμπάς μου, όπως και η αδελφή μου. Εγώ μόνο διέφερα από μικρή, δεν μου άρεσε πολύ η διαδικασία. Άσε που δεν έτρωγα και όλα τα φαγητά. Ήμουν περίεργη στις γεύσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό της μαμάς;
Τα ρεβίθια στο φούρνο, που αδυνατώ να τα πετύχω, είναι καταπληκτικά, αλλά και το παστίτσιο της είναι τέλειο.

Γλυκά φτιάχνεις;
Όχι με τις ώρες. Τα βασικά, σοκολατένιο κορμό, κέικ κλπ. Δεν είμαι λάτρις του γλυκού, οπότε δεν μου λείπει κιόλας. Αν κάποιος θέλει να φάει γλυκό στο σπίτι μου, προτιμώ να πάω να το αγοράσω. Σε αντίθεση με τα φρούτα που φροντίζω πάντα να έχω πολλά.

Το καλάθι της νοικοκυράς έχει τα πάντα;
Εννοείται, ακόμα και πράγματα που δεν τρώω. Γιατί θέλω, όταν αποφασίσω να μαγειρέψω, να μη μου λείπει τίποτα. Οπότε προνοώ να τα έχω όλα.

Από τη Μαρία Κολλιάτσα στο Hello! Cuisine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ