Ο Ανδρεάς Γεωργίου κάνει ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, ενώ παράλληλα μας μιλάει για τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους αλλά και για τους ανθρώπους που συνεργάζεται και για εκείνον είναι η οικογένεια του. Τη Βάνα Δημητρίου και τον Κούλλη Νικολάου.

Από την Μαρία Κολλιάτσα

Το σίριαλ «8 λέξεις», του οποίου έχετε αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια, αλλά πρωταγωνιστείτε, παράλληλα, διαγράφει μια σταθερή πορεία στον πίνακα τηλεθέασης. Εσείς πόσο ευχαριστημένος είστε απ’ αυτά τα νούμερα;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ο στόχος μας, πηγαίνοντας στον ΣΚΑΪ, ήταν να χτίσουμε μυθοπλασία σε ένα κανάλι το οποίο δεν την είχε συμπεριλάβει ποτέ ξανά πριν στο πρόγραμμά του. Ήταν πρόκληση για μας. Η σειρά έχει αποδείξει ότι αυτό το πετυχαίνει και η πορεία της είναι μόνο ανοδική σε όλα τα κοινά. Μέχρι στιγμής μάς βλέπουν ένα εκατομμύριο τηλεθεατές σταθερά κάθε βράδυ.

Στη συγκεκριμένη σειρά, με ποια από τις ιδιότητες που έχετε είστε πιο αυστηρός; Με αυτήν του ηθοποιού ή με αυτήν του σκηνοθέτη;

Είμαι σε όλα αυστηρός. Πρώτα με τον εαυτό μου, γιατί έχω μεγάλη ανάγκη να εξελίσσομαι. Ως σκηνοθέτης έχω απαίτηση από τους συνεργάτες μου να είναι οργανωμένοι, ώστε να αξιοποιείται και ο ελάχιστος χρόνος, προς όφελος του καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

Πιστεύετε ότι στην πραγματική ζωή θα μπορούσαν δύο αδέλφια να συγκρουστούν για την ίδια γυναίκα;

Είναι κάτι πολύ μακριά από μένα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να δω τη γυναίκα του αδερφού μου διαφορετικά. Προσωπικά, τις νύφες μου τις αγαπάω σαν αδερφές μου. Όμως, όλοι έχουμε ακούσει να συμβαίνουν αυτά. Συνέβαιναν και θα συμβαίνουν.

Αποτελούν το πάθος και η αγάπη, για σας, κινητήριο δύναμη;

Μα, φυσικά. Έχω περάσει περιόδους της ζωής μου που χωρίς αυτά αισθανόμουν το απόλυτο κενό. Όσο καλά και αν πήγαιναν όλα, χωρίς το πάθος δεν έχει τίποτα ουσία.

Από τι εμπνέεστε και ποιοι είναι για σας μέντορες ή δάσκαλοι στη δουλειά;

Μέντοράς μου είναι η Βάνα Δημητρίου. Αισθάνομαι ότι με «μάζεψε από το δρόμο» και με έκανε άνθρωπο. Είχα πάντα την όρεξη για δουλειά, το κυνηγούσα από πολύ μικρή ηλικία, αλλά, μέχρι να συναντήσω τη Βάνα, δεν είχα κανένα πρόγραμμα και καμία πειθαρχία. Η Βάνα μού έμαθε τα πιο πολλά. Μεγάλη σχολή. Και την ευχαριστώ για όλα. Από την άλλη, είχα δίπλα μου τα τελευταία 10 χρόνια τον Κούλλη Νικολάου, τον μεγάλο μου πια αδερφό, ο οποίος όχι μόνο πίστευε σε εμένα, αλλά συνεχώς λειτουργούσε για «εμάς» πριν από «εμάς». Διέθετε πάντα έναν περίεργο τρόπο, ώστε να βλέπει τα λάθη μου πριν από εμένα, αλλά συγχρόνως να με αφήνει να τα βιώνω για να μάθω. Ήταν εκεί κρυφά για να με προστατεύει πάντα.

Η επιτυχία που σημειώνετε τα τελευταία χρόνια σάς έχει αλλάξει; Τι σας έχει διδάξει η μέχρι τώρα πορεία σας;

Αυτό που αλλάζει σεζόν με σεζόν είναι το άγχος, το οποίο όλο και λιγοστεύει, γιατί οι εμπειρίες πια είναι πολλές. Τα περισσότερα προβλήματα τα έχω συναντήσει πολλές φορές και η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ πως το πρόβλημα είναι πρόβλημα όσο διαρκεί. Μετά είναι απλώς μια εμπειρία η οποία κάτι με έμαθε. Κάπως με πήγε πιο μπροστά και με έκανε μια σταλίτσα πιο «σοφό».

Υπάρχουν επιρροές από άλλους Έλληνες σκηνοθέτες;

Επιρροές δεν υπάρχουν, εκτός και αν γίνεται υποσυνείδητα. Θαυμάζω πολύ τον Κώστα Γαβρά και από τη νέα γενιά τον Γιώργο Λάνθιμο. Δεν νομίζω ότι έχω επιρροές από αυτούς. Μακάρι να έχω, γιατί εγώ κάνω τηλεόραση, η οποία είναι άλλο πράγμα.

Η συνεργασία σας με την Κάθριν Κέλι Λανγκ ήταν έκπληξη. Θα δούμε κι άλλες τέτοιες στο μέλλον;

Θα δούμε. Αλλά προς το παρόν δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, για καθαρά προληπτικούς λόγους (γέλια).

Πόσο κοντά είστε στο χαρακτήρα του Οδυσσέα Καλλέργη και ποια στοιχεία προσθέσατε, ώστε να τον πλησιάσετε;

Νομίζω ότι είμαι φιλόδοξος, όπως είναι κι αυτός. Αγαπάει με πάθος τη ζωγραφική, όπως αγαπάω και εγώ με πάθος τη σκηνοθεσία. Τον Οδυσσέα τον απωθεί η μεγάλη έκθεση και οι δημόσιες σχέσεις, και σ’ αυτό μοιάζουμε τα τελευταία χρόνια. Ο Οδυσσέας, όταν αγαπάει, αγαπάει βαθιά και είναι μονογαμικός. Το ίδιο και εγώ.

Με ποια γυναίκα ηθοποιό θα θέλατε να συνεργαστείτε κάποια στιγμή;

Με τις περισσότερες ηθοποιούς που εκτιμώ υποκριτικά έχω συνεργαστεί. Υπάρχουν όμως και αρκετές άλλες που εκτιμώ προσωπικά και θα ήθελα κάποια στιγμή να συμβαδίσουμε, όπως για παράδειγμα τη Βάσω Λασκαράκη, η οποία προσεγγίζει τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα με την ίδια σοβαρότητα.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Πώς σκέφτεστε το μέλλον σας τηλεοπτικά;

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, εάν βεβαίως είναι συγχρονισμένη και συντονισμένη με τη γενικότερη εξέλιξη. Δεν μπορώ να αισθάνομαι ότι μένω στάσιμος, γιατί πνίγομαι. Είμαι τυχερός λοιπόν να βρίσκομαι με μια ομάδα που έχει κοινό στόχο και όραμα και που εξελισσόμαστε παράλληλα.

Τι γνώμη έχετε για τα ριάλιτι προγράμματα, τα οποία επέστρεψαν στην τηλεόραση;

Υπάρχουν ριάλιτι και ριάλιτι, όπως στη μυθοπλασία υπάρχουν σειρές και σειρές. Θεωρώ ότι κάποια κόνσεπτ που έρχονται από το εξωτερικό δεν ταιριάζουν καθόλου στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και στην κουλτούρα μας ως λαού. Όλα τα είδη πρέπει να έχουν το χώρο τους στην ψυχαγωγία, προκειμένου να υπάρχει πλουραλισμός και ποικιλία στο πρόγραμμα, ώστε να έχει την επιλογή ο τηλεθεατής.

Πώς ήταν το 2020 σε προσωπικό επίπεδο για σας; Ήταν μια καλή χρονιά;

Σίγουρα, το 2020 ήταν ένα δύσκολο έτος για όλη την ανθρωπότητα. Σε προσωπικό επίπεδο, είχα τη δυνατότητα για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια να μηδενίσω το κοντέρ, να εμβαθύνω, να αναθεωρήσω, να οργανωθώ στρατηγικά και να χτίσω καινούργιους πυλώνες, γιατί το ένιωθα πραγματικά ανάγκη. Από την άλλη, χάσαμε πολλά, όπως και ο περισσότερος κόσμος.

Υπάρχουν στόχοι που δεν έχουν κατακτηθεί; Και ποιοι είναι αυτοί;

Από μικρός πάντα έβαζα στόχους 5ετίας. Σύντομα συμπληρώνω αυτήν την 5ετία της ζωής μου και το σχέδιο είναι έτοιμο για την υλοποίηση των επόμενων στόχων. Πιο πολύ έχει να κάνει με το αντικείμενό μου και την εξέλιξή του. Από προσωπικής πλευράς, σίγουρα θέλω να κάνω οικογένεια και παιδιά, οπότε και αυτό είναι στα σχέδιά μου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας προγράμματα, από όταν ήσασταν παιδί μέχρι και σήμερα, στην τηλεόραση;

Αν και δεν κολλάω σε ένα πρόγραμμα, μου αρέσει πολύ το καινούργιο. Θα πω τα «Φιλαράκια», τα οποία μπορεί να τύχει να τα βάλω και να χαζέψω μέχρι σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ