Ήδη από τη δεκαετία του ’40, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος ήταν οι δύο ανερχόμενοι Έλληνες εφοπλιστές της Νέας Υόρκης, υπήρχε μεταξύ τους ανταγωνισμός στο επαγγελματικό πεδίο, αλλά, πρώτα από όλα, σε προσωπικό.

Και οι δύο είχαν θέσει ως στόχο να παντρευτούν την πανέμορφη, ξανθιά κόρη του πατριάρχη των Ελλήνων Εφοπλιστών της διασποράς, του Γιώργου Λιβανού. Η Τίνα Λιβανού, έφηβη ακόμη, ξανθιά, λεπτοκαμωμένη, κομψή, θύμιζε σταρ του σινεμά και δεν είχε καμία σχέση με άλλες κόρες εφοπλιστών, που είχαν σκούρα μαλλιά και δέρμα και -αλίμονο- έντονη τριχοφυία. Τόσο ο Ωνάσης όσο και ο Νιάρχος τη διεκδικούσαν ο καθένας για τον εαυτό του, τελικά όμως ήταν ο Ωνάσης εκείνος που κατάφερε να πείσει τον πατέρα της να του τη δώσει για νύφη.

 

Τίνα και Αριστοτέλης Ωνάσης
Τίνα και Αριστοτέλης Ωνάσης στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα.

 

Παντρεύτηκαν το 1946, όταν ο Ωνάσης ήταν 46 ετών και η Τίνα 17, και ο πατέρας της, αν και δεν ενέκρινε απόλυτα το γαμπρό του, ενέκρινε την οικονομική συμμαχία που θα του έφερνε ο γάμος της κόρης του με τον ανερχόμενο εφοπλιστή.

 

 

Σταύρος και Ευγενία Νιάρχου στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Λίγο αργότερα, ο Σταύρος Νιάρχος θα συμβιβαζόταν με τη μεγαλύτερη αδελφή της Τίνας, την Ευγενία Λιβανού. «Λιγότερο διάσημος από τον Ωνάση και σίγουρα λιγότερο συζητημένος, ο Νιάρχος ενοχλούσε τον μπατζανάκη του με κάθε τρόπο» γράφει στη βιογραφία του Ωνάση ο Πίτερ Έβανς.
«Ο Ωνάσης ζήλευε τις επιτυχίες του με ασήμαντες αλλά πάντα εξαιρετικής καλλονής ερωμένες, τον ζήλευε για την κομψότητά του και έβραζε με τον ”καταραμένο” ευρωπαϊκό του αέρα. Ο Ωνάσης δεν μπορούσε να φορέσει ούτε το πιο ακριβό κοστούμι για περισσότερο από ένα πρωινό χωρίς να το κάνει να φαίνεται παρακατιανό. Ο Νιάρχος απέπνεε την ανία των πολύ πλουσίων, ο Ωνάσης τη χαρά της ζωής των πληβείων».

 

 

Οι δύο ανταγωνιστές στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Όταν ο Nιάρχος βγήκε εξώφυλλο στο περιοδικό ”’Time”, ο Ωνάσης έκανε τα πάντα για να τον κάνουν και εκείνον. Το κατάφερε με το γάμο του με την Τζάκι. Ο Ωνάσης είχε τη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο Νιάρχος την «Κρεολή».

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by pinkpillbox.com (@pinkpillbox_com)

Ο Ωνάσης αγόρασε και διαμόρφωσε το Σκορπιό σε ένα μικρό ιδιωτικό παράδεισο, ο Νιάρχος έκανε το ίδιο στη Σπετσοπούλα. Ο Ωνάσης φιλοξενούσε την Γκρέτα Γκάρμπο, ο Νιάρχος τον Ρούντολφ Νουρέγεφ.

 

Στην κορφή του κόσμου. Η Τζάκι ήταν για τον Ωνάση η απόλυτη trophy bride.

 

Ο Ωνάσης  είχε δεσμό με τη διασημότερη Ελληνίδα στον κόσμο και παντρεύτηκε τη χήρα του Προέδρου των Η.Π.Α, ο Νιάρχος έκανε παιδί με τη Σαρλότ Φορντ, κόρη του ιδιοκτήτη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας-θρύλος.

Ο γάμος του Νιάρχου με την Charlotte Ford συζητήθηκε έντονα. Κατέληξε σε διαζύγιο με τον Νιάρχο να επιστρέφει στην Ευγενία.

 

«Και οι δύο ήθελαν οι γυναίκες τους να τους είναι πιστές από κάθε πλευρά, να μοιράζονται μαζί τους τις προκαταλήψεις, τις επιθυμίες και τις έχθρες τους» συνεχίζει ο Έβανς. Ο Ωνάσης έφτασε να απαγορεύσει στην Τίνα να παραστεί στο γάμο της αδελφής της με τον Νιάρχο. Η αποξένωση αυτή προκαλούσε ιδιαίτερο πόνο ανάμεσα στις δύο αδελφές».

Ο Σταύρος Νιάρχος κατάφερε τελικά να παντρευτεί την Τίνα Λιβανού το 1971.

 

Μετά το μυστηριώδη θάνατο της Ευγενίας και παρά τις φήμες για το τι τον προκάλεσε, η Τίνα, που είχε πάρει διαζύγιο από τον Ωνάση δέκα χρόνια νωρίτερα, έσπευσε το 1971 να παντρευτεί τον χήρο της Ευγενίας, κάτι που ο Ωνάσης και η κόρη της, Xριστίνα, δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες μετά το θάνατο της Τίνας το 1974 ήταν ψυχρές και ουσιαστικά δεν αναθερμάνθηκαν ποτέ.

 

 

Οι διασημότητες συνέχισαν να περιβάλλουν τον Σταύρο Νιάρχο μέχρι τέλους. Εδώ με τον Μικ Τζάγκερ και τη Τζέρι Χολ το 1979.

Σήμερα, η Αθηνά Ωνάση έχει ελάχιστες επαφές με τα ξαδέλφια της, Σταύρο και Ευγενία Λιβανού. Ίσως όμως αυτό να οφείλεται και στο οτι έχουν επιλέξει διαφορετικό τρόπο ζωής. Η απόγονος του Αριστοτέλη Ωνάση αποφεύγει τη δημοσιότητα, ενώ τα τέκνα Νιάρχου μοιάζουν να την απολαμβάνουν.

Η εξέλιξη του ανταγωνισμού ωστόσο τελικά ωφέλησε την Ελλάδα: Οι δυο μεγάλοι επιχειρηματικοί αντίπαλοι κληροδότησαν στο Ελληνικό κράτος μεγάλα ιδρύματα που φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα τους τα οποία επιδεικνύουν ακάματη δραστηριότητα και έχουν προσφέρει πολλαπλά και ποικιλοτρόπως στη χώρα και τους πολίτες της εδώ και δεκαετίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Τίνα Λιβανού: Γιατί παντρεύτηκε τον σύζυγο της αδελφής της μετά τον θάνατό της; | Hello Magazine

Ευγενία Νιάρχου: Η σπάνια φωτογραφία πριν το τραγικό της τέλος | Hello Magazine

Σκορπιός: Η ιστορία του μυθικού νησιού τoυ Ωνάση που τώρα μεταμορφώνεται σε θέρετρο για vips. | Hello Magazine

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ