Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει αδιαμφισβήτητα κερδίσει μία θέση στο Πάνθεον των σπουδαιότερων λογοτεχνών και με το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε το 1979, είχε παραχωρήσει μία συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο Έλληνας ποιητής είχε τότε αποκαλύψει την προέλευση του ονόματός του. Σε ένα απόσπασμα που αναρτήθηκε στο Tik Tok και γρήγορα «σάρωσε» το διαδίκτυο με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στις 2 Νοεμβρίου 1911, εκείνος εξήγησε πώς εμπνεύστηκε το «Ελύτης».

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρεται μέσα από τη συνέντευξη στο έτος 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα, που εκείνος τους είχε στείλει. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, κλήθηκε να αποφασίσει γρήγορα το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, με το οποίο θα υπέγραφε.

«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από “ελ” μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από “ελ”, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι» ανέφερε αρχικά. 

«Κατόπιν ήταν το γράμμα “υ” που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε “i grec” θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το “ελ” το “υ”, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, “ύτης”. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του “ελ” και του “της” έβαλα το “υ” και βγήκε το Ελύτης» εξήγησε.

Δείτε το βίντεο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ