Της Χριστοθέα Ιακώβου

Γλέντι μέχρι πρωίας υπόσχονται από την 1η Νοεμβρίου 2022 τα κέντρα διασκέδασης, στη βάση νέου διατάγματος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Το παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης είχε ανασταλεί κατά την προετοιμασία του νέου νομοσχεδίου περί Κέντρων Αναψυχής, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την 1η Νοεμβρίου λοιπόν, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κατηγορίας Γ δικαιούνται, μετά από αίτημα στον Έπαρχο, να κλείνουν στις 4.00 το πρωί τις καθημερινές και στις 5.00 το πρωί, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ για περίοδο έξι μηνών και προνοεί πως θα εφαρμόζεται με βάση τις πιο κάτω προϋποθέσεις.

Θα επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για κέντρο διασκέδασης κλειστού τύπου,
Θα διαπιστώνεται από την πολεοδομική άδεια χρήσης ότι πρόκειται για μία από τις κατηγορίες (δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά ή καμπαρέ
Στο ενδεχόμενο που η αρμόδια αρχή κρίνει ότι πολεοδομικά το υποστατικό δεν πληροί τις πρόνοιες του Διατάγματος Ηχητικής Διαβάθμισης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κ.Δ.Π 263/2022) και της εντολής του Υπουργού Εσωτερικών (Κ.Δ.Π 264/2022), τότε δύναται να ζητήσει την υποβολή ακουστικής μελέτης, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι ικανοποιούνται οι απαραίτητες πρόνοιες των υπό αναφορά Διατάγματος και Εντολής.
Ιδού το διάταγμα:

To νέο καθεστώς που ισχύει για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, αποτέλεσε αφορμή για επαναφορά διαχρονικής διαφωνίας μεταξύ οργανωμένων συνόλων που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής. 

«Κέντρα αναψυχής δύο ταχυτήτων»

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής) Φάνος Λεβέντης, εκφράζει δυσαρέσκεια για την απόφαση και υποστηρίζει πως δημιουργεί κέντρα αναψυχής δύο ταχυτήτων. Εν πρώτοις παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΣΙΚΑ την 1η Νοεμβρίου στην οποία αναφέρει πως καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το νέο διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών.

“Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών λυγίζει στις απαιτήσεις και πιέσεις συγκεκριμένου κλάδου κέντρων αναψυχής» γράφει η ανακοίνωση. Δημιουργούνται κέντρα αναψυχής δύο ταχυτήτων και προκαλούνται μέγιστες αναταράξεις στη βιομηχανία σε μια περίοδο που 3,500 κέντρα αναψυχής παλεύουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν”

Ο ΠΑΣΙΚΑ χαρακτηρίζει το διάταγμα ως απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό από κάθε άποψη και υποστηρίζει ότι δίνει το δικαίωμα στους οικείους Έπαρχους να παραβιάζουν το νόμο παραχωρώντας παράταση στη λειτουργία των δισκοθηκών, καμπαρέ, μουσικοχορευτικών κατά μιάμιση ώρα. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α θα ενεργήσει και θα πράξει ότι χρειάζεται για να ανατρέψει την απόφαση αυτή.

Σε δηλώσεις του στο AlphaNews.Live, ο κύριος Λεβέντης υπογράμμισε πως το διάταγμα αναφέρεται σε παράταση μιάμισης ώρας, ωστόσο η συγκεκριμένη αλλαγή τέθηκε στο θερινό ωράριο, ενώ τώρα είναι σε ισχύ το χειμερινό ωράριο.

“Τεχνηέντως οδηγεί τον κόσμο από το ένα κέντρο αναψυχής σε ένα άλλο, του οποίου του έχουν παρατείνει το ωράριο λειτουργίας. Το θεωρούμε απαράδεκτο, αφού εκτός από το διαχωρισμό, δημιουργούν και διάφορα προσκόμματα, ώστε οι ιδιοκτήτες να χρειάζεται εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια εκπομπών ήχου. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προβούν και σε τεράστια έξοδα, όπως ακουστικές μελέτες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι κι εντελώς αχρείαστες.”

Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως είχαν προβλέψει τη συγκεκριμένη απόφαση και ισχυρίζεται πως άρχισε να προλειαίνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά και το ΥΠΕΣ αναδείκνυαν το φαινόμενο της ηχορύπανσης. «Μέσα από το νόμο για την εκπομπή ήχου, υπάρχει, πλέον, κάποιος έλεγχος και το φαινόμενο της ηχορύπανσης έχει μειωθεί κατά πολύ», πρόσθεσε.

“Δεν υπήρχε λόγος να αναδειχθεί σε αυτό το βαθμό το θέμα με την ηχορύπανση. Αυτό που επιχείρησαν Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να εξασφαλίσουν ένα άλλοθι για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυτή την εξαγγελία για τις συγκεκριμένες κατηγορίες των κέντρων αναψυχής, που επιτρέπει την λειτουργία τους μέχρι και τις 5.00, την Παρασκευή και το Σάββατο. Εάν έθεταν το θέμα στη Βουλή, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό. Έτσι, με τον κίνδυνο να αποτύχουν να θέσουν σε ισχύ, την ενδεχομένως υπόσχεσή τους σε κάποιους.”

«Επιχειρείται η νομιμοποίηση των παραβάσεων που γίνονταν στο παρελθόν», είπε ο κ. Λεβέντης.

«Προωθείτο αθέμιτος ανταγωνισμός»

Από την πλευρά του, ο ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ. (Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης) υποστηρίζει ότι το νέο διάταγμα εκδόθηκε μετά από επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Τουρισμού, με την οποία ζητήθηκε να επιτραπεί ξανά στους Έπαρχους να παρατείνουν την άδεια λειτουργίας των Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, γινόταν λόγος για αναστολή που δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και άλλων προβλημάτων.

Διαβάστε την επιστολή:

Μιλώντας στο AlphaNews.Live o Πρόεδρος των Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου απάντησε στους ισχυρισμούς για «κέντρα αναψυχής δύο ταχυτήτων», ενώ τόνισε πως επανήλθε η νομιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια παρουσιάστηκε ένα κενό εξουσίας, το οποίο δημιουργήθηκε όταν το νεοσύστατο Υφυπουργείο Τουρισμού πήρε την εξουσιοδότηση για να καταθέσει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τα ωράριο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής. Ο ίδιος λέει πως το αναφερόμενο νομοσχέδιο είναι έτοιμο, ωστόσο δεν θα συζητηθεί πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Γι’ αυτό, έστειλαν επιστολή για να ακυρωθεί η απόφαση για αναστολή της αίτησης για παράταση/μείωση του ωραρίου προς τους Έπαρχους.

Ο ίδιος είπε πως το νέο διάταγμα του ΥΠΕΣ θέτει σε λειτουργία τον ισχύοντα νόμο που εφαρμοζόταν τα τελευταία 20 χρόνια και τον οποίο δυστυχώς δεν είχαν εφαρμόσει τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, ο κ. Βασιλείου επισημαίνει πως ο Έπαρχος έδινε παράταση στο ωράριο λειτουργίας ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, ανάφερε πως σε περιοχές κοντά στη θάλασσα τύγχανε το ωράριο να παρατείνεται από δύο μέχρι και δυόμιση ώρες, εάν όμως το κέντρο διασκέδασης βρισκόταν στη Λευκωσία (ανάλογα με την περίπτωση) δινόταν παράταση από μία μέχρι και μιάμιση ώρα.

Όσο αφορά τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη, ο ίδιος απάντησε πως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, ενώ μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό και άνευ λόγου απαιτήσεις, αφού οι χώροι εστίασης δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες. Σημείωσε εξάλλου πως τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από τις 22.00 μέχρι τις 4.00 ή 5.00 το πρωί (ανάλογα με τις μέρες), σε αντίθεση με την εστίαση που με βάση το νόμο δικαιούται να λειτουργεί από τις 6.00 το πρωί μέχρι και τις 3.00 το πρωί της επόμενης μέρας.

“Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται, ούτε δύο ταχυτήτων, ούτε τριών. Ο ΠΑΣΙΚΑ δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και ενθαρρύνει τα μέλη του να μην θέλουν εξορθολογισμό της εξουσίας και ευρύτερα να μην την εφαρμόζουν. Με άλλα λόγια θέλουν να παρανομούν.. Τι θα κάνει ένα εστιατόριο ανοιχτό η ώρα 4.00 και η ώρα 5.00;”

Ο κ. Βασιλείου δήλωσε πως ο ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α θέλει να μετατρέπονται οι χώροι εστίασης σε μουσικοχορευτικά κέντρα, χωρίς να κατέχουν τις απαραίτητες άδειες.

“Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και παράβαση των νόμων και είναι ελάχιστοι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Το 99% της εστίασης συμμορφώνεται, ο ΟΣΙΚΑ δεν νομίζω να συμφωνεί με τη στάση της ΠΑΣΙΚΑ. Ο ΠΑΣΙΚΑ θεωρεί πως το σωστό είναι αυτό που γινόταν τα τελευταία τρία χρόνια που δεν εφαρμοζόταν ο νόμος και μπορούσαν να παρανομούν.”

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στο νέο νόμο εκπομπών ήχου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν οι χώροι εστίασης μέχρι τις 3.00 το πρωί υπό την προϋπόθεση να κλείνουν τη μουσική στις 00.00. Επομένως, υπάρχει ρύθμιση και γι’ αυτό, λέγοντας πως η κάθε κατηγορία κέντρων αναψυχής χρειάζεται να λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία και τους όρους λειτουργίας της.

Πηγή: Alphanews.live

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ