Με τα πρώτα κρύα να πιάνουν και η κακοκαιρία να έχει «χτυπήσει» ήδη πολλές περιοχές σε Κύπρο και Ελλάφδα, το καλύτερο φαγητό να απολαύσεις αυτή τη στιγμή είναι μια ζεστή κοτόσουπα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, έχει την καλύτερη συνταγή με τα μυστικά της για να πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται με καταιγίδες, βροχές & απότομη πτώση θερμοκρασίας η κακοκαιρία «Barbara»

Η συνταγή για την κοτόσουπα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1.700 gr)
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλων. σέλερι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. ρύζι ή ζυμαρικά μικρά
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε περίπου 3 λίτρα νερό, ώστε να καλύπτει πλήρως τα υλικά, και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Κατά τα πρώτα λεπτά του βρασμού, ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μια κουτάλα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό.
  • Σουρώνουμε το ζωμό και αφαιρούμε τα λαχανικά.
  • Επιστρέφουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι ή τον φιδέ.
  • Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει ο βρασμός, περιμένοντας λίγα λεπτά πριν προσθέσουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι με το κορν φλάουρ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Παίρνουμε λίγο από τον καυτό ζωμό της σούπας και τον προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία (να μην «κόψουν» τα αυγά).
  • Περιχύνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με την κοτόσουπα, ανακινώντας ελαφρά την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί καλά (ή ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα).
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει ελαφρώς το αυγολέμονο.
  • Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, προσθέτοντας από πάνω ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

  • Προτιμήστε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Έχει πιο πλούσια γεύση, αλλά ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.
  • Μην αφαιρείτε τίποτα από την κατσαρόλα πριν το βράσιμο. Όλα τα υλικά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλούσιου και γευστικού ζωμού. Μετά το βράσιμο, μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λίπος από την επιφάνεια με μια κουτάλα.
  • Η κλασική κοτόσουπα γίνεται με τη λεγόμενη “Αγία Τριάδα της κουζίνας”: κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ή σέλινο. Είναι η βάση για έναν γεμάτο, ισορροπημένο ζωμό.
  • Αποφύγετε τα δυνατά μπαχαρικά όπως δάφνη, δεντρολίβανο ή άλλα έντονα αρωματικά. Μπορείτε να πειραματιστείτε, αλλά η αυθεντική, καθησυχαστική γεύση της κοτόσουπας βασίζεται στην απλότητα.
  • Ξαφρίζουμε τη σούπα κάθε φορά που σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, κυρίως στα πρώτα λεπτά του βρασμού.
  • Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα μετά από ώρες, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κορν φλάουρ για να διατηρήσει τη βελούδινη υφή της.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ρύζι, φιδέ ή τραχανά, βάλτε μικρή ποσότητα. Μεγάλες ποσότητες κάνουν τη σούπα πολύ πυκνή και βαριά. Αν φτιάχνετε μεγάλη ποσότητα που θα φαγωθεί αργότερα, καλύτερα να αποφύγετε το ρύζι, γιατί λιώνει και πήζει τον ζωμό με την πάροδο του χρόνου.
  • Μπορείτε να φτιάξετε την κοτόσουπα και χωρίς ζυμαρικά, σαν βελουτέ, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ