Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τις γυναίκες να εμφανίζουν πιο συχνά συμπτώματα, κυρίως μετά τα 40. Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένη κινητικότητα είναι μόνο μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα.

Αν και η ιατρική αγωγή είναι απαραίτητη, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Παρακάτω θα βρεις τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των αρθρώσεών σου.

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε Ω-3

Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί και πέστροφα είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Μελέτες δείχνουν πως η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Περιέχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως η ελαιοκανθάλη, που λειτουργεί παρόμοια με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ιδανικό για σαλάτες και μαγείρεμα.

Μούρα & φρούτα με αντιοξειδωτικά

Μύρτιλα, φράουλες, βατόμουρα και ρόδι περιέχουν βιταμίνη C και ανθοκυανίνες που ενισχύουν το κολλαγόνο, βασικό στοιχείο για υγιείς αρθρώσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, μπρόκολο και ρόκα είναι γεμάτα βιταμίνη Κ, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά που ενδυναμώνουν τα οστά και μειώνουν τις φλεγμονές. Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, που σχετίζεται με την επιβράδυνση της οστεοαρθρίτιδας.

Όσπρια

Φακές, ρεβίθια και φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φολικό οξύ. Συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος και chia είναι γεμάτοι με φυτικά ω-3, πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Μια χούφτα την ημέρα είναι ιδανική.

Πράσινο τσάι

Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), βασική ουσία στο πράσινο τσάι, έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση. Η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει τη φθορά του χόνδρου.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Βρώμη, κινόα και καστανό ρύζι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι σημαντικό για τη γενικότερη υγεία των αρθρώσεων.

Κουρκουμάς και τζίντζερ

Δύο φυσικά “θαύματα” της κουζίνας. Η κουρκουμίνη και η τζιντζερόλη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν ανακουφιστικά. Μπορείς να τα προσθέσεις στο φαγητό ή να τα απολαύσεις σε αφεψήματα.

Προβιοτικά τρόφιμα

Γιαούρτι, κεφίρ, τουρσιά και άλλα ζυμωμένα προϊόντα συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, και άρα στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Ένα ισχυρό μικροβίωμα είναι σύμμαχος ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ