Ένα αφιέρωμα – ντοκουμέντο για την εποχή των Λεπρών στην Κύπρο που θα συγκλονίσει, μας παρουσιάζουν οι 24 ΩΡΕΣ το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 18:45.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η ομάδα του φέρνουν στο φως και ζωντανεύουν ξανά την άγνωστη ιστορία που αφορά συναθρώπους μας, οι οποίοι έζησαν και πέθαναν ως απόκληροι της κοινωνίας.

Η ιστορία το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά από τα χρόνια των Οθωμανών και φτάνει μέχρι την δεκαετία του 1950. Οι περιπλανώμενοι Λεπροί της Κύπρου που ζητιάνευαν για λίγο φαγητό κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου, τα σχέδια μαζικής δολοφονίας τους και η σωτήρια παρέμβαση του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου που δώρισε το σημερινό πάρκο Ακαδημίας για να συγκεντρωθούν εκεί.

Φωτογραφικά ντοκουμέντα και άλλα έγγραφα μιας άλλης εποχής φέρνουν στο φως την “Φάρμα των Λεπρών” που βρισκόταν στην περιοχή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η “ζωη εν τάφω” ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, πολλοί από τα παιδικά τους χρόνια, και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τραυμάτιζε ακόμη περισσότερο τις καταρρακωμένες τους ψυχές.

Η απόκοσμη εικόνα τους, ο πόνος στα σώματα τους, οι μεταξύ τους έρωτες, οι αρπαγές των παιδιών τους για να δοθούν σε “υγιείς” κηδεμόνες και ο αγώνας τους για καλύτερες συνθήκες ζωής αναδεικνύονται μέσα από γραπτές μαρτυρίες.

Μεταξύ άλλων για τις ανάγκες της εκπομπής, οι 24 ΩΡΕΣ ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και συνάντησαν τον Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κυριάκο Χατζηκυριακίδη ο οποίος πραγματοποίησε στο παρελθόν μια μεγάλη ακαδημαϊκή έρευνα για τους Λεπρούς της Κύπρου και έγραψε το βιβλίο “Η Φάρμα των Λεπρών”.

Μη χάσετε σε σκηνοθεσία Λοϊζου Μαρκίδη ένα επεισόδιο που θα διδάξει και θα συγκινήσει.

24 ΩΡΕΣ το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 18.45, από τον Alpha Κύπρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ