Tης Χριστίνας Κάσια

 

Tα βουνά και οι θάλασσες που μας χωρίζουν”. Βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια άγνωστη προσωπική πλευρά του Ιωάννη Καποδίστρια και όλα αυτά που τον χώριζαν αλλά και που τον ένωναν με την αγαπημένη του Ρωξάνδρα Στούρτζα…

Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, σκηνοθέτης
Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Αστέρως Κυπριανού. Πρόκειται για ένα θεατρικό αναλόγιο το οποίο είναι βασισμένο στην επιστολογραφία των δύο προσώπων, παρακολουθούμε μαζί τους τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας, της ζωής τους, τον τρόπο γνωριμίας τους, την εξέλιξη του Ιωάννη στην πολιτική του σταδιοδρομία, τον γάμο της Ρωξάνδρας με τον Γερμανό Κόμη Έντλινγκ, την αφοσίωση της γυναίκας αυτής στον μοναδικό της έρωτα η οποία διατηρείται και μετά το γάμο της.

Πάμε πίσω στον χρόνο, 200 περίπου χρόνια, στην εποχή σύστασης του ελληνικού κράτους, λίγο πριν και λίγο μετά το 1821.

Χάρης Αττώνης, ηθοποιός
Έχουμε και τον Ιωάννη Καποδίστρια που αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα και το όνειρό του είναι κάποια στιγμή να βοηθήσει με όποιον δυνατό τρόπο το ξεκίνημα αυτού του τόπου, της πατρίδας του όπως αναφέρει συνέχεια, που τόσο αγαπά.

Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, σκηνοθέτης
Πάντα να εξομολογείται ο Ιωάννης στη Ρωξάντρα όλους τους φόβους, τις αγωνίες του, η Ρωξάντρα να είναι πάντα στο πλευρό του, μακριά μεν αλλά στο πλευρό του.

Αστέρω Κυπριανού, ηθοποιός
Μια γυναίκα με απίστευτη αγάπη, πολύ ταπεινή και φαίνεται διαβάζοντας κανείς την αλληλογραφία της με τον Καποδίστρια, μέσα από τα σκόρπια φύλλα του ημερολογίου της, μέσα από τα απομνημονεύματά της, φαίνεται η μεγάλη λαχτάρα, η επιθυμία της να βρεθεί με τον Καποδίστρια, να ζήσουν μαζί μια μεγάλη αγάπη, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και φαίνεται ότι γίνεται μεγάλη θυσία για τον Καποδίστρια όταν ο ίδιος ο Κυβερνήτης ουσιαστικά της λέει ότι θα βαδίσω μονάχος μου το δρόμο για να σώσει την Ελλάδα.

Χάρης Αττώνης, ηθοποιός
Ακόμα και έτσι έβαλε πρώτα το καθήκον της πατρίδας του. Είχε έναν στόχο πολύ δυνατό ο οποίος τον οδήγησε να γίνει ο πρώτης κυβερνήτης της Ελλάδας ενώ παράλληλα έπαιρνε δύναμη από αυτή τη σχέση με τη Ρωξάνδρα. Ακόμα και σε αυτή τη σχέση, αναγκαστικά ενδεχομένως, ήταν διπλωμάτης, ο τρόπος που ενθάρρυνε αυτή τη γυναίκα να ήταν κοντά του ενώ παράλληλα της έλεγε ότι δεν γίνεται να είναι μαζί.

Όσο για τη μεγάλη αγάπη αυτής της σπουδαίας μορφής της ελληνικής ιστορίας…

Αστέρω Κυπριανού, ηθοποιός
Η Ρωξάνδρα ήταν η κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Ελισάβετ. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, μάλιστα λεγόταν ότι μπορούσε η Ρωξάνδρα να ξεκλειδώνει τις καρδιές των ανθρώπων και μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε να κερδίσει τον Καποδίστρια. Για τον Καποδίστρια η Ρωξάνδρα ήταν η μοναδική γυναίκα της ζωής του, η μοναδική γυναίκα που στιγμάτισε τη ζωή του. Μέσα από τα γράμματα βλέπουμε το φλογερό πάθος που υπάρχει μεταξύ τους, μια αγάπη πολύ δυνατή, ανεκπλήρωτη.

Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, σκηνοθέτης
Μιλούμε για έναν έρωτα που ξεπερνά το χώρο και το χρόνο, για δύο ανθρώπους πάρα πολύ σημαντικούς στην ελληνική ιστορία γιατί και οι δύο με τον τρόπο τους στήριξαν την Ελλάδα.

Χάρης Αττώνης, ηθοποιός
Μια πολύ δύσκολη ιστορία, πολύ έντονη, πολύ προσωπική και λεπτομερείς για τα συναισθήματα αυτών των δύο προσώπων.

Αστέρω Κυπριανού, ηθοποιός
Διαβάζοντας αυτές τις επιστολές, είναι τόσο δυνατός ο ρομαντικός ο λόγος των επιστολών που σκέφτεσαι ότι δεν είναι παραμύθι, δεν είναι φανταστικές ιστορίες, είναι αληθινές ιστορίες. Είναι δυνατό να υπήρχε τέτοια μεγάλη αγάπη και τέτοια μεγάλη θυσία;

Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, σκηνοθέτης
Πρόκειται για αναλόγιο με την Αστέρω Κυπριανού και τον Χάρη Αντώνη στους δύο βασικούς ρόλους, την Ελένη Τζιρκαλλή ενδυματολογία, την Σωσάννα Τομάζου στη σκηνογραφία και το Δημήτρη Ζαχαρίου στο ηχητικό και το Βασίλη Γεωργίου στην κονσόλα του ήχου.

Έξι παραστάσεις στις 6:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στις 15,16,18,19,21 και 22 Οκτωβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ