Βασίλισσα Σοφία: Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι γνωστή, παρότι έχει δηλώσει Ισπανίδα!

Η βασίλισσα Σοφία έχει την Ελλάδα στην καρδιά της. Κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά (όπως θα δούμε παρακάτω) με τις καρφίτσες που φοράει και έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχέση με την Ελλάδα.

Βασίλισσα Σοφία: Οι ζαφειρένιες καρφίτσες της που σχετίζονται με την Ελλάδα
Βασίλισσα Σοφία: Οι ζαφειρένιες καρφίτσες της που σχετίζονται με την Ελλάδα

Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως η βασίλισσα Σοφία, θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα και ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της στα πατρογονικά εδάφη ( Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου του 1938). Η ίδια ούτε έχει διαψεύσει αλλά ούτε έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Συνεχίζει όμως μέχρι στιγμής να στέκεται δίπλα στον βασιλιά γιος της και την μέλλουσα βασίλισσα Ελεονώρα.

Οι λογαριασμοί στο instagram spanishroyaljewels και greekroyal.jewels συγκέντρωσαν σε μερικά post, όλες τις καρφίτσες της βασίλισσας που έχουν κάποια σχέση με την χώρα μας.

Το πρώτο post το συνοδεύουν με μια λεζάντα στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Η πρώτη, και ίσως η πιο ρομαντική, είναι μια καρφίτσα jabot αποτελούμενη από δύο ζαφείρια cabochon, ένα από τα οποία σε σχήμα καρδιάς.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την προέλευσή της, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η καρφίτσα ήταν μέρος της συλλογής της Βασίλισσας Σοφίας από τα νεανικά της χρόνια, όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας.

Υπάρχει πιθανότητα να ανήκε στη μητέρα της, βασίλισσα Φρειδερίκη. Ως Πριγκίπισσα την φορούσε αρκετά συχνά καρφιτσωμένη στην κορδέλα του Βασιλικού Οικογενειακού Τάγματος των Αγίων Όλγας και Σοφίας.

Τον Ιούλιο του 1969, την επέλεξε για ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της οικογένειας: την ημέρα που ο Δον Χουάν Κάρλος ορίστηκε ως διάδοχος του Ισπανικού Κράτους με τον τίτλο του Βασιλιά (6-7).

Το μοτίβο μιας καρφίτσας jabot χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δύο άκρων, τα οποία φαίνεται να αιωρούνται πάνω από το ύφασμα, καθώς η καρφίτσα παραμένει κρυμμένη πίσω από αυτό. Αρχικά, αυτές οι καρφίτσες φορέθηκαν καρφιτσωμένες στα βολάν ή στη δαντέλα που φορούσαν οι άντρες στο μπροστινό μέρος των πουκαμίσων τους. Αργότερα, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, έγιναν αρκετά της μόδας στις γυναίκες, οι οποίες τις φορούσαν σε πέτα, καπέλα ή τσάντες.»

Στην επόμενη δημοσίευση σημειώνουν:

«Αυτή η μικρή καρφίτσα προέρχεται επίσης από τη συλλογή κοσμημάτων της Βασίλισσας Φρειδερίκης, με δύο στρογγυλά αστέρια ζαφείρια cabochon σε αντίθετες πλευρές μιας στριφτής ταινίας με σετ διαμαντιών. Η Βασίλισσα των Ελλήνων φόρεσε συχνά αυτή τη λεπτή καρφίτσα με ένα χαρακτηριστικό σχήμα που μας θυμίζει «S» (6-10), για την προέλευση και την ιστορία της οποίας δε γνωρίζουμε πολλά, όπως και για τις δύο καρφίτσες που παρουσιάσαμε προηγουμένως. Ωστόσο, υποψιαζόμαστε πως όλα τα αστέρια ζαφείρια μπορεί να έχουν την ίδια προέλευση. Η καρφίτσα “S” ήταν ένα επίσης κόσμημα που κληρονόμησε η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας το 1981 μετά τον θάνατο της μητέρας της και συνιστά έκτοτε, τακτική επιλογή της Βασίλισσας Σοφίας (1-5).»

Στην επόμενη δημοσίευση αναλύουν μεταξύ άλλων μια καρφίτσα που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1981:

«Ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια της συλλογής κοσμημάτων της Βασίλισσας Σοφίας είναι η καρφίτσα που αποτελείται από ένα εντυπωσιακό αστέρι ζαφείρι cabochon σε διαμαντένιο πλαίσιο. Και αυτή η καρφίτσα προέρχεται επίσης από την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια.

Πιθανότατα αποτελεί κειμήλιο προερχόμενο από τη συνονόματη γιαγιά της, βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων, η οποία φαίνεται να τη φοράει κατά τη διάρκεια των εορτασμών του γάμου της ανιψιάς της, πριγκίπισσας Όλγας, και του πρίγκιπα Παύλου της Γιουγκοσλαβίας το 1923 στο Βελιγράδι (10).

Μετά το θάνατό της, την καρφίτσα πιθανώς κληρονόμησε ένας από τους δύο εν ζωή γιους της, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ και ο τότε διάδοχος του θρόνου Παύλος. Ο τελευταίος παντρεύτηκε το 1938 την πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννόβερου, η οποία σύντομα άρχισε να φοράει την καρφίτσα συχνά.

Στην πραγματικότητα, έγινε αγαπημένο κόσμημα της τότε πριγκίπισσας και μετέπειτα Βασίλισσας των Ελλήνων, τόσο σε επίσημες όσο και σε καθημερινές εμφανίσεις (6-9).

Τη ζαφειρένια καρφίτσα δανείστηκε μάλιστα η μεγαλύτερη κόρη της για μερικές από τις πρώτες της γκαλά εμφανίσεις (5).

Ήταν η Βασίλισσα Σοφία που την κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1981. Έκτοτε, η βασίλισσα της Ισπανίας την έχει φορέσει πολλές φορές. Επιπλέον, η ΑM έχει παίξει λίγο με αυτό το κομμάτι, καθώς το έχει φορέσει ως κούμπωμα σε μαργαριταρένιο κολιέ, ενώ περιστασιακά έχει κρεμάσει σ’ αυτό ένα επιπλέον μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού. »

Στην τελευταία τους δημοσίευση που είναι αφιερωμένη στις ζαφειρένιες καρφίτσες που σχετίζονται με την Ελλάδα, σημειώνουν: «Η Βασίλισσα Σοφία έχει ακόμη μια καρφίτσα με αστέρι ζαφείρι πλαισιωμένο με διαμάντια. Αυτό το κομμάτι, παρόμοιο αλλά ελαφρώς μικρότερο, χρησιμοποιείται ως κούμπωμα σε ένα βραχιόλι με τέσσερις σειρές από μικρά μαργαριτάρια (1-3).

Σκεφτήκαμε ότι ίσως αυτό το κούμπωμα να προέρχεται από ένα άλλο κόσμημα που η Βασίλισσα κληρονόμησε από τη μητέρα της, καθώς η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι με ζαφείρι σε πολύ παρόμοιο σχήμα (4-7). Θα μπορούσε η Βασίλισσα Σοφία να έχει μετατρέψει το τεράστιο δαχτυλίδι της μητέρας της σε κούμπωμα για το βραχιόλι της;

Εφόσον εικάζουμε, σκεφτήκαμε επίσης ότι είναι πιθανό αυτό το δαχτυλίδι να προέρχεται από μια καρφίτσα jabot που είχε η βασίλισσα Φρειδερίκη από τα πρώτα χρόνια του γάμου της και σταμάτησε να φοράει στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (8-10 ).»

Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφία κειμένου: instagram /spanishroyaljewels και greekroyal.jewels

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ