Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ κάθισε για πρώτη φορά στο θρόνο με τη σύζυγό του, Καμίλα δίπλα του τη Δευτέρα. Σε μια ιστορική ομιλία, ο νέος βασιλιάς απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της βασίλισσας την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είπε στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ένα καλωσόρισμα σε εσάς και στην Αυτή Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα Σύζυγο, σε αυτήν την επίσημη περίσταση.

Οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο Μπόρις Τζόνσον, είχαν συγκεντρωθεί στην εντυπωσιακή αίθουσα του Γουέστμινστερ. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ο βασιλιάς επικαλέστηκε τα λόγια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Όπως είπε ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν πρότυπο για όλους τους πρίγκιπες που ζούσαν» δήλωσε αρχικά. Ο βασιλιάς επαίνεσε την αείμνηστη βασίλισσα για το «ανιδιοτελές καθήκον» της και ορκίστηκε να ακολουθήσει τα βήματά της.

Και πρόσθεσε: «Η Βασίλισσα έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τις συμβουλές σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά». Ο Sir Lindsay Hoyle εξέφρασε τα βαθύτερα συλλυπητήρια για την αείμνηστη βασίλισσα και από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου.»

Ολόκληρη η δήλωσή του: «Λόρδοι μου και μέλη της Βουλής: Είμαι βαθύτατα ευγνώμων για τις συλλυπητήριες ομιλίες της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής, οι οποίες αναφέρουν τόσο συγκινητικά ό,τι η αείμνηστη κυρίαρχη μας, η αγαπημένη μου μητέρα η Βασίλισσα όπως λέει ο Σαίξπηρ για την προηγούμενη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν «ένα πρότυπο για όλους τους πρίγκιπες που ζούσαν». «Καθώς βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει και που μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις στις οποίες αφιερώνεστε οι βουλευτές και των δύο Σωμάτων, με τέτοια προσωπική δέσμευση για τη βελτίωση όλων μας», ανέφερε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος.

«Το κοινοβούλιο είναι το ζωντανό και αναπνέον όργανο της δημοκρατίας μας. Ότι οι παραδόσεις σας είναι αρχαίες, βλέπουμε στην κατασκευή αυτής της μεγάλης αίθουσας και τις υπενθυμίσεις των μεσαιωνικών προκατόχων του αξιώματος στο οποίο με έχουν κληθεί. «Και τις απτές συνδέσεις με την αγαπημένη μου μητέρα, βλέπουμε παντού γύρω μας· από το σιντριβάνι στο New Palace Yard που τιμά το χρυσό ιωβηλαίο της αείμνηστης Βασίλισσας μέχρι το ηλιακό ρολόι στο Old Palace Yard για το Χρυσό Ιωβηλαίο, το υπέροχο βιτρό μπροστά μου για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο και, τόσο οδυνηρά και δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα, το πιο γενναιόδωρο δώρο σας στην αείμνηστη μεγαλειότητά της για να σηματοδοτήσει το άνευ προηγουμένου Πλατινένιο Ιωβηλαίο που γιορτάσαμε μόλις πριν από τρεις μήνες, με τόσο χαρούμενες καρδιές.»

«Η μεγάλη καμπάνα του Μπιγκ Μπεν –ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του έθνους μας σε όλο τον κόσμο και στεγάζεται στον Πύργο της Ελισάβετ που ονομάστηκε επίσης για το Ιωβηλαίο Διαμάντι της μητέρας μου– θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της προόδου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε αυτό το Κοινοβούλιο. “Λόρδοι μου και μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων: Συγκεντρωνόμαστε σήμερα σε ανάμνηση του αξιοσημείωτου χρόνου της αφοσιωμένης υπηρεσίας της Βασίλισσας στα έθνη και τους λαούς της.

Ενώ ήταν πολύ νέα, η αείμνηστη μεγαλειότητά της δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα της και τον λαό της και να διατηρήσει τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής διακυβέρνησης που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας και τον όρκο αυτό τήρησε με αξεπέραστη αφοσίωση. «Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τις συμβουλές σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά», δήλωσε ολοκληρώνοντας ο βασιλιάς Κάρολος.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ