Με μια ανάρτηση ο βασιλιάς Κάρολος ανακοινώνει πως ο δούκας του Κεντ ολοκληρώνει τις υπηρεσίες του εις το όνομα του στέμματος.

Είναι μια προδιαγεγραμμένη παραίτηση καθώς ο δούκας του Κεντ, πρίγκιπας Εδουάρδος, είναι πια 88 ετών και κρίνεται πως δεν μπορεί πλέον να είναι εργαζόμενο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ο δούκας του Κεντ υπηρετούσε ως Συνταγματάρχης των Φρουρών της Σκωτίας από το 1974 κι είναι αυτό το αξίωμα από το οποίο παραιτείται.

O δούκας του Κεντ, πρίγκιπας Εδουάρδος επιθεωρεί το σύνταγμα μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Photo: Instagram/theroyalfamily
O δούκας του Κεντ, πρίγκιπας Εδουάρδος επιθεωρεί το σύνταγμα μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Photo: Instagram/theroyalfamily

Ποιος είναι ο δούκας του Κεντ- Οι ελληνικές ρίζες

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος, Δούκας του Κεντ, γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1935. Είναι ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου δούκα του Κεντ και της Μαρίνας πριγκίπισσας της Ελλάδας, κόρης του Νικολάου πρίγκιπα της Ελλάδας. Έτσι ο Εδουάρδος είναι δεύτερος εξάδελφος του βασιλιάς Κωνσταντίνου.

Ο δούκας του Κέντ με τη μητέρα του πριγκίπισσα Μαρίνα και τον πατέρα του Γεώργιο, δούκα του Κεντ. photo: Instagram/princegeorge.dukeofkent
Ο δούκας του Κέντ με τη μητέρα του πριγκίπισσα Μαρίνα και τον πατέρα του Γεώργιο, δούκα του Κεντ. photo: Instagram/princegeorge.dukeofkent

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν πρώτη του ξαδέρφη, καθώς ο πατέρας του πρίγκιπας Γεώργιος, Δούκας του Κεντ, ήταν αδελφός του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας, ήταν πρώτη ξαδέλφη του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Κατέχει τον τίτλο του δούκα του Κεντ από την ηλικία των έξι ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1942. Έτσι, με την ιδιότητά του αυτή, εκπροσωπεί τον βασιλιά σε διάφορες περιστάσεις.

Νυμφεύτηκε το 1961 την Αικατερίνη Γουόρσλεϋ, κόρη του σερ Γουίλιαμ Άρθρινγκτον Γουόρσλεϋ, 4ου βαρονέτου του Χόβινγκχαμ και απέκτησαν τρια παιδιά. Τον Γεώργιος Ουίνδσορ, κόμη του Σαιντ Άντριους, την Λαίδη Χέλεν Τέυλορ (παντρεύτηκε τον Τίμοθυ Τέυλορ) και τον Λόρδος Νικόλαος Ουίνδσορ.

Ποια είναι η μητέρα του πριγκίπισσα Μαρίνα

H τρίτη και μικρότερη κόρη του πρίγκιπα Νικολάου, τρίτου γιου του βασιλιά Γεωργίου και της βασίλισσας Όλγας, αδελφού του βασιλιά Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Ελένης, μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 1906.

Η γέννα ήταν δύσκολη και το μωρό γεννήθηκε με μια μόνιμη αναπηρία στο αριστερό πόδι. Χρόνια φυσικής άσκησης, όμως, εγχειρήσεις και τα ειδικά διαμορφωμένα παπούτσια που φορούσε η πριγκίπισσα σε όλη της τη ζωή έκαναν το πρόβλημα μη αντιληπτό σε τρίτους.

Η μικρή πριγκίπισσα πήρε το όνομα Μαρίνα, από την Αγία Μαρίνα, έπειτα από απαίτηση του παππού της, βασιλέα Γεωργίου, που φρόντιζε με τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του να προσεγγίζει το κοινό αίσθημα.

Η Μαρίνα και οι αδελφές της πριγκίπισσες Όλγα και Ελισσάβετ, με τον αριστοκρατικό αέρα και το μοναδικό στυλ, όμορφες και με οικογενειακούς δεσμούς με τις μεγάλες βασιλικές δυναστείες της Ευρώπης, εξελίχθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο σε πολύφερνες νύφες.

H πριγκίπισσα Μαρίνα, μητέρα του τωρινού δούκα του Κεντ. Photo: Αρχείο
H πριγκίπισσα Μαρίνα, μητέρα του τωρινού δούκα του Κεντ. Photo: Αρχείο

Η μητέρα τους πριγκίπισσα Ελένη ήταν αποφασισμένη να τις δει να κάνουν τους καλύτερους γάμους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με τους άλλους βασιλικούς οίκους. Η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν με την Μαρίνα.

Η Μαρίνα είχε δείξει από μικρή το δυναμισμό της. Είχε πάντα έτοιμη την απάντηση σε κάθε παρατήρηση των γονέων και των παππούδων της.

Καλλιτεχνική φύση, ήταν ωστόσο απόλυτα συνειδητοποιημένη εξαιτίας της μητέρας της για τη βασιλική και αυτοκρατορική της καταγωγή και, ως εκ τούτου, μάλλον απρόσιτη, περήφανη και σνομπ, κάτι που στο μέλλον θα τρόμαζε τους επίδοξους γαμπρούς που διάλεγε για εκείνη η μητέρα της.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, κατοπινός βασιλιάς της Αγγλίας (που όμως παραιτήθηκε όταν δεν του επετράπη να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον επειδή ήταν διαζευγμένη).

Το προξενιό με τον Εδουάρδο δεν στέφθηκε με επιτυχία, αυτό με τον μικρότερο αδελφό του, Γεώργιο, ωστόσο, είχε το ποθητό αποτέλεσμα. Ο δούκας του Κεντ ήταν μόλις τέσσερα χρόνια μεγαλύτερός της Μαρίνας, όμορφος, γοητευτικός, γιος του βασιλιά της Αγγλίας και μοιραζόταν μαζί της τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα.

Οι δυο τους έδιναν την εικόνα ενός πραγματικά ταιριαστού και ερωτευμένου ζευγαριού και έγιναν αμέσως οι αγαπημένοι του βρετανικού Τύπου, πρωταγωνιστώντας στην κοσμική ζωή του Λονδίνου.

Ο γάμος τους τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα στις 29 Νοεμβρίου του 1934. Ανάμεσα στις μικρές παρανύμφους ήταν και η σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ.

Ήταν η πρώτη βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο. Η πριγκίπισσα Μαρίνα ζήτησε, αντί γαμήλιων δώρων, να δοθούν χρήματα σε λογαριασμούς συμπαράστασης σε ανέργους, μια κίνηση που της εξασφάλισε μεγάλη δημοτικότητα.

Η οικογένεια του άνδρα της δεν άργησε να δυσαρεστηθεί με την υψηλή δημοτικότητα της Μαρίνας, αλλά και με την εμμονή της με την κομψότητα και την κοσμική ζωή. Η Μαρίνα αδιαφορούσε.

Όταν η βασίλισσα Μαίρη, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου, της έκανε παρατήρηση για τα βαμμένα κόκκινα νύχια της, εκείνη της απάντησε με θράσος: «Στον δικό σας, Τζόρτζι, δεν αρέσουν τα κόκκινα νύχια, ο δικός μου όμως τρελαίνεται!».

O δούκας του Κεντ είχε ωστόσο και μια σκοτεινή πλευρά. Η αγάπη του για τη νυχτερινή διασκέδαση τον οδήγησε στα ναρκωτικά, ενώ οι ερωτικές περιπέτειες με γυναίκες, και κυρίως άνδρες, ήταν αμέτρητες.

Οι ερωμένες και οι εραστές του προέρχονταν από όλες τις φυλές και τις τάξεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο θεατρικός συγγραφέας, Noel Coward, που έμελλε να γίνει στενός φίλος της Μαρίνας. Παρά τις ατασθαλίες του δούκα, ο γάμος του με τη Μαρίνα ήταν ευτυχισμένος.

Winter chic: Η πριγκίπισσα Μαρίνα και ο δούκας του Κεντ σε επίσκεψη στη Γερμανία. Photo: Αρχείο
Winter chic: Η πριγκίπισσα Μαρίνα και ο δούκας του Κεντ σε επίσκεψη στη Γερμανία. Photo: Αρχείο

Οι δυο τους απέκτησαν τρία παιδιά, τον Εδουάρδο, την Αλεξάνδρα και τον Μιχαήλ. Όταν ο δούκας του Κεντ σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα αεροπορικό δυστύχημα, που καλύπτεται με πέπλο μυστηρίου, τον Αύγουστο του 1942, η Μαρίνα ήταν απαρηγόρητη.

Η πριγκίπισσα Μαρίνα και ο δούκας του Κεντ στη Βενετία. Photo: Instagram/princegeorge.dukeofkent
Η πριγκίπισσα Μαρίνα και ο δούκας του Κεντ στη Βενετία. Photo: Instagram/princegeorge.dukeofkent

Μετά το θάνατο του συζύγου της και το τέλος του πολέμου η Μαρίνα συνέχισε την προηγούμενη ζωή της, εκτελώντας τα βασιλικά της καθήκοντα και γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο της με θέατρο, μουσική, ταξίδια και συναντήσεις με μεγάλες προσωπικότητες.

Το 1957 παρ’ ολίγον θα δεχόταν την πρόταση γάμου του χήρου βασιλιά της Νορβηγίας, Όλαφ. Την ίδια εποχή είχε μια μεγάλη ερωτική σχέση με τον ηθοποιό, Ντάνι Κέι, την οποία κατάφερε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα.

Η πριγκίπισσα Μαρίνα πέθανε στον ύπνο της στις 27 Αυγούστου του 1968. Λίγες μέρες πριν είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο. Στο φέρετρό της ήταν απλωμένη η ελληνική σημαία, εντολή της Μαρίνας για να θυμίσει πως εκείνη -σε αντίθεση με άλλες πριγκίπισσες της Βρετανίας, και κυρίως τις συνυφάδες της- ήταν πριγκίπισσα και πριν από το γάμο της…

Η παραίτηση του δούκα του Κεντ

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ο μεγαλύτερος γιος της Μαρίνας, ετών 88 ετών είναι ο Συνταγματάρχης των Φρουρών της Σκωτίας, αξίωμα από το οποίο παραιτείται.

Ο βασιλιάς Κάρολος δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο με φωτογραφίες του ευχαριστώντας τον για τις υπηρεσίες του.

Η ανακοίνωση ξεκινάει με λίγα ευχαριστήρια λόγια από τον ίδιο τον δούκα.

«Το να υπηρετώ ως Συνταγματάρχης των Φρουρών της Σκωτίας από το 1974, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει περάσει κάποιος σε αυτόν τον ρόλο, ήταν πραγματική τιμή και θα με γεμίσει για πάντα με μεγάλη χαρά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχω δει το έργο των Φρουρών της Σκωτίας σε καιρό ειρήνης και πολέμου και έχω δει τη γενναιότητα, το ανιδιοτελές θάρρος και την αφοσίωσή τους στο καθήκον». – Ο Δούκας του Κεντ

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Στα 50 του χρόνια ως Συνταγματάρχης, ο Δούκας του Κεντ θα παραδώσει τη Συνταγματολογία του Συντάγματος στον Δούκα του Εδιμβούργου.

Ως συνταγματάρχης, ο Δούκας του Κεντ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό το έργο των Φρουρών της Σκωτίας και επισκέπτεται το Σύνταγμα σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν το 2008 για να συναντήσει μέλη του Συντάγματος.

Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα έχει επίσης παρευρεθεί σε κάθε Trooping of The Color από το 1975 ως Συνταγματάρχης των Φρουρών της Σκωτίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, ο Δούκας του Κεντ θα παραστεί στην ετήσια ημέρα μνήμης και μνήμης της Σκωτίας Φρουράς στο Λονδίνο – αυτή θα σηματοδοτήσει την τελευταία ημέρα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας ως συνταγματάρχη».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγές: Πηγή: “Πριγκίπισσες της Ελλάδος” Αλκμήνη Παλαιολόγου, Εκδόσεις Φερενίκη, Wikipedia

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ