Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που λατρεύουν το καρπούζι και εκείνοι που ορκίζονται στο πεπόνι. Και κάθε καλοκαίρι, το δίλημμα επιστρέφει στην κουζίνα μας, στα οικογενειακά τραπέζια, ακόμα και στην παραλία: ποιο από τα δύο είναι το πραγματικό φρούτο του καλοκαιριού;
Ας το παραδεχτούμε, και τα δύο έχουν τη χάρη τους – γλυκά, δροσερά, μυρωδάτα και απίστευτα αναζωογονητικά, ειδικά τις μέρες που η ζέστη χτυπάει κόκκινο. Όμως, ποιο κάνει πραγματικά καλό στον οργανισμό μας; Ποιο έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Και τελικά, υπάρχει νικητής;
Καρπούζι: Ο βασιλιάς της ενυδάτωσης
Το καρπούζι δεν λείπει ποτέ από ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Με τη δροσερή του σάρκα και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (ξεπερνά το 90%), είναι κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο για την ενυδάτωση του οργανισμού.
Πέρα από το νερό, όμως, προσφέρει και βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κάλιο, ενώ περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συσχετιστεί με αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Επιπλέον, χάρη στην κιτρουλίνη, συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Πεπόνι: Η γλυκιά έκπληξη με τις έξτρα βιταμίνες
Το πεπόνι ίσως να είναι λίγο πιο… παρεξηγημένο. Όμως, όσοι του δίνουν μια ευκαιρία, ανακαλύπτουν έναν πραγματικό θησαυρό.
Πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, φυτικές ίνες και κάλιο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην καρδιοπροστασία αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχει φυλικό οξύ και βιταμίνη B6, που είναι σημαντικές για την υγεία του νευρικού συστήματος.
Ενδιαφέρον έχει και η παρουσία της αδενοσίνης, μιας ουσίας που δρα προστατευτικά ενάντια σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιο να διαλέξεις τελικά;
Αν μιλάμε καθαρά διατροφικά, το πεπόνι έχει ένα μικρό προβάδισμα. Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερο κάλιο (κάτι πολύτιμο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ιδρώνουμε πολύ), καθώς και υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένες βιταμίνες. Από την άλλη, το καρπούζι υπερτερεί στην ενυδάτωση και προσφέρει το διάσημο λυκοπένιο, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η αλήθεια όμως είναι μία: δεν χρειάζεται να διαλέξεις στρατόπεδο. Το σώμα σου –και η διάθεσή σου– θα σε ευχαριστήσουν αν τα εντάξεις και τα δύο στη διατροφή σου, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο, μιας και περιέχουν φυσικά σάκχαρα.
Παρότι γλυκά και απολαυστικά, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες – αρκεί, φυσικά, να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια καρπούζι αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα πεπονιού φτάνει περίπου τις 34-36 θερμίδες, ανάλογα με την ποικιλία. Είναι λοιπόν ιδανικά φρούτα για ένα δροσερό καλοκαιρινό σνακ, που ικανοποιεί την ανάγκη για κάτι γλυκό χωρίς τύψεις.