Η 20η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μαστοκυττάρωση.

Η Παγκύπρια Κοινότητα Μαστοκυττάρωσης, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, μέσα στο πλάισιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την Μαστοκυττάρωση, έχει προγραμματίσει φωταγωγήσεις, σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου, της Υγείας και Δημοτικων συμβουλίων.

Η Μαστοκυττάρωση είναι μια σπάνια νόσος με επιπολασμό 1 στα 10,000 άτομα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρέυσεις μαστοκυττάρων, στο δέρμα, στο μυελό των οστών και τα εσωτερικά όργανα (συκώτι, σπλήνα, γαστροεντερικό σύστημα και στους λεμφαδένες). Η αιτία είναι άγνωστη και δεν υπάρχει θεραπεία.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ήπια ή απειλητική για τη ζωή και μπορεί να οφείλεται σε εκλυτικούς παράγοντες που διαφέρουν σημαντικά απο ασθενή σε ασθενή. Στη σπάνια περίπτωση της συστηματικής επιθετικής μασοκυττάρωσης και στη λευχαιμία εκ μαστοκυττάρων, τα συμπτώματα προκύπτουν λόγω των αλλαγών και της ανεπάρκειας των οργάνων μέσω της διήθησης των μαστοκυττάρων.

Η Κύπρος απο πέρσι, μέσα απο συνεργασίες και επαφές με αντίστοιχους συνδέσμους ανα το κόσμο, έχει συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο χάρτη υποστήριξης και ενημέρωσης για τη νόσο και  συμβάλει στην πρόληψη, αλλά και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με Μαστοκυττάρωση και τις οικογένειές τους.

Ενημερωτικά, σήμερα στη Κύπρο υπάρχουν, με επιβεβαιωμένη διάγνωση, 7 ενήλικοι και 10 ανήλικοι ασθενείς και απο ενημερώσεις που φτάνουν κοντά μας υπάρχουν και άλλα περιστατικά ανηλίκων ασθενών που αναμένουμε να επικοινωνήσουν μαζί μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ