Μάρτης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και η αρχή της «νέας ζωής». Ο μήνας που έχει συνδεθεί με το φρέσκο, το όμορφο και τη λευκή σελίδα για την επόμενη μέρα. Εδώ και χρόνια, ο μήνας αυτός ταυτίζεται παράλληλα και με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας, με τα βραχιόλια του Μάρτη ή αλλιώς «Μαρτάκια», να μπαίνουν στην καθημερινότητα μας ενισχύοντας φιλανθρωπικούς οργανισμούς! Στους πρωταγωνιστές των βραχιολιών του Μάρτη εδώ και αρκετό καιρό είναι φυσικά το TELETHON Κύπρου, που μαζί με τη δημιουργό Μαρία Λαγού (Mia Lagou), από το 2017, μεταδίδουν θετική ενέργεια στις ζωές μας με τα Μαρτάκια τους, συνεισφέροντας για μια καλύτερη ζωή στους συνανθρώπους μας με νευρομυϊκές, γενετικές και άλλες παθήσεις.

Το Μαρτάκι του 2023 έγινε ήδη ανάρπαστο και από τα μέσα Φεβρουαρίου εξαντλήθηκαν όλα όσα τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος του κόσμου για στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη! Το κοινό αγκάλιασε και φέτος αυτή την προσπάθεια, δίνοντας μεγάλη ώθηση και δύναμη στους δημιουργούς αυτής της δράσης!

Τι είναι το Μαρτάκι;

Μαρτάκι είναι το έθιμο στο οποίο ο κόσμος φοράει ένα βραχιόλι από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι, που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί και φοριέται από την 1η Μαρτίου μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για ένα παλαιό έθιμο, με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι παρευρισκόμενοι έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το Mαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης και από τις ασθένειες.

Η Μαρία Λαγού μίλησε στο Hello! Cyprus και έκανε μια ιδιαίτερη αναδρομή στις δημιουργίες της, από το 2017 μέχρι και το 2023. Δύο καρδίες, χελιδόνι, ήλιος, ελεφαντάκι και πασχαλίτσα, οι εμπνεύσεις της Μαρίας μέχρι στιγμής!

Μαρτάκι 2017

«Τα πρώτα μας βήματα»

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε Άνοιξη φοράω δύο κλωστές μπλεγμένες (άσπρο/κόκκινο) για «να μην μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη, για να προσέχει την κόρη την ακριβή», έτσι έλεγε η γιαγιά μου και η μαμά μου μετά από αυτή! Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια τώρα και που πάντα αφήνει μια γλύκα στην καρδιά, μια αισιοδοξία. Το 2017, λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω «Μαρτάκια» για τους φίλους στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, μικρά δωράκια για να μας φτιάξουν το κέφι! Τα πρώτα Μαρτάκια δεν είχαν ιδιαίτερο χαρακτήρα… ήταν φτιαγμένα με διάφορα φυλακτά και ματάκια που είχα βρει στην αγορά εκείνη τη χρονιά! Στόχο τους, να φέρουν χαμόγελα σε όλη την παρέα! Και όταν οι φίλοι φόρεσαν τα βραχιόλια τους, ξεκίνησαν να ζητούν περισσότερα και γι’ άλλους. Και τα δέκα βραχιόλια έγιναν είκοσι, έγιναν σαράντα… και σε αντάλλαγμα ξεκίνησαν οι εισφορές για το TELETHON Κύπρου. Και κάπως έτσι, αβίαστα ξεκίνησε ο θεσμός μας και από στόμα σε στόμα διαδόθηκε. Γιατί όλοι φοράμε ένα Μαρτάκι, κάθε χρόνο, ένα αθώο έθιμο που θα κρατήσει για πάντα, γιατί βαθιά μέσα μας είμαστε όλοι παιδιά. Δύο κλωστές με ιστορία, που έμελλε να γράψουν ακόμη μεγαλύτερη για όλους αυτούς που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια αλλά και για τον κάθε συνάνθρωπο μας που επωφελήθηκε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία!

Μαρτάκι 2018

«Μάρτης είναι, χάδια κάνει»

Ένα Μαρτάκι όλο χάδια και αγάπη. Ζαβολιάρικο και ελπιδοφόρο. Το 2018 ήταν η πρώτη φορά που απευθυνθήκαμε και επίσημα στο ευρύ κοινό παρουσιάζοντας το Μαρτάκι του TELETHON! Με σύμβολο μια καρδία γεμάτη αγάπη, θέλαμε να δείξουμε σε όλους ότι η καρδιά μας χτυπά για το TELETHON! Και χτυπά τόσο δυνατά που μπορεί αν φτάσει παντού!

Μαρτάκι 2019

«Η ελπίδα ανθίζει – Hope is blooming»

Ένα Μαρτάκι γεμάτο ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς μας. Επιλέξαμε το χελιδόνι, σύμβολο της αγάπης, της φροντίδας, της ελπίδας και της στοργής, δείχνοντας έτσι την αφοσίωση μας προς τον συνάνθρωπο και τις ανάγκες του. Όπως το χελιδόνι υποδέχεται την Άνοιξη κάθε χρόνο, έτσι και εμείς υποδεχόμαστε την Άνοιξη με την ελπίδα να ανθίζει στις καρδιές μας, προσφέροντας ότι μπορούμε στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Μαρτάκι 2020

«Είσαι ηλιαχτίδα, δώσε φως, δώσε δύναμη, δώσε ελπίδα»

Εμπνευσμένο από το λογότυπο του TELETHON και τον ήλιο! Το 2020 θέλαμε να είναι γεμάτο φως και θετική ενέργεια, γι’ αυτό ο ήλιος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το «Μαρτάκι – γούρι» μας. Ένα «Μαρτάκι» αλλιώτικο, γεμάτο φως, ενέργεια, αισιοδοξία και χαρά, το οποίο μπορεί να φορεθεί ολόχρονα για να μας θυμίζει τη σημασία της ανθρωπιάς, της προσφοράς και της αγάπης.

Μαρτάκι 2021

«We are in this together»

Μέσα στην καρδιά της πανδημίας, όπου όλος ο κόσμος δοκιμαζόταν, μαζί και οι αξίες μας, το Μαρτάκι μας έδωσε ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Στις χαρές και στις προκλήσεις εμείς μένουμε ενωμένοι και συλλογικά προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους! Η καρδιά μας χτυπά για τον συνάνθρωπο, για όλο τον κόσμος που μας χρειάζεται.

Μαρτάκι 2022

«Βοηθάμε ο ένας τον Άλλο»

Οι καιροί που ζούμε είναι γεμάτοι προκλήσεις που εύκολα μπορούν να μας αποξενώσουν αλλά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και τρόπος! Το Μαρτάκι του 2022 ήταν αφιερωμένο στην αλληλεγγύη. Για το 2022, επιλέξαμε τον ελέφαντα, σύμβολο δύναμης, σοφίας, προστασίας και καλοτυχίας. Μια προβοσκίδα αλληλεγγύης, μια τεράστια αγκαλιά για τον συνάνθρωπο μας, με την ευχή να είμαστε όλοι υγιείς.

Μαρτάκι 2023

«Η χαρά της ζωής»

Πασχαλίτσα, το απόλυτο σύμβολο της χαράς, της αισιοδοξίας για τη ζωή, της τύχης και της αγάπης! Γεμάτο θετική ενέργεια, με σκοπό να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους συνανθρώπους μας με νευρομυϊκές, γενετικές και άλλες παθήσεις. Η παρουσία της πασχαλίτσας έχει συνδεθεί με την προστασία και την εκπλήρωση των επιθυμιών. Η κύρια έννοια της περιστρέφεται γύρω από την ευτυχία, την αληθινή αγάπη, την αθωότητα και την ανάγκη να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Φοράμε τα Μαρτάκια μας και μαζί φέρνουμε την χαρά!

Μαρτάκι 2024

Looking for inspiration!

Έχουν είδη ξεκινήσει οι προεργασίες για το Μαρτάκι του 2024. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το Μαρτάκι 2024 μπορούν να στείλουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο [email protected].

Κλείνοντας, η Mia Lagou στέλνει και τις ευχαριστίες της για τη διαχρονική υποστήριξη στους συνοδοιπόρους του θεσμού, όπου ο καθένας απ’ αυτούς παίζει σημαντικό ρόλο! Στην Ελευθερία Ιωάννου, που επιμελείται τον σχεδιασμό της συσκευασίας και τα γραφικά! Στο τυπογραφείο Κώνος που αναλαμβάνει τις εκτυπώσεις, την ACS courier, τον επίσημο διανομέα σε όλη την Κύπρο. Αλλά, κυρίως, σε όλους τους εθελοντές που στέκονται αγέρωχοι στο πλευρό του TELETHON Κύπρου και στηρίζουν την κάθε καινούρια ιδέα!

Το TELETHON διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυαπαθών Κύπρου από το 1994. Προσφέρει βοήθεια και υπηρεσίες σε ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά, που πάσχουν από πολύ σοβαρές και εκφυλιστικές παθήσεις. Παρέχει τις οικογένειες τους ψυχολογική στήριξη και άλλα κοινωνικά προγράμματα ώστε αυτοί με την σειρά τους να βοηθήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι παθήσεις από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι αυτοί, είναι ανίατες. Για το λόγο αυτό, ένα μέρος των εσόδων του TELETHON επενδύεται στην επιστημονική έρευνα, γιατί ο στόχος του αγώνα μας είναι η θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του TELETHON, καθώς και για εισφορές: https://www.cing.ac.cy/telethon και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook & Instagram).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ