Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας, που εγκαθιδρύθηκε το 2016, πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Στοχεύει τόσο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπογονιμότητα, όσο και στη γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με υπογονιμότητα. Για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το πρόβλημα, η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας είναι αφιερωμένη στο ταξίδι (υπο)γονιμότητας του ασθενούς. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας, η Cryos International, η πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο, εντείνει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τους «αγώνες» της υπογονιμότητας και πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία, για να μάθετε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μείνετε έγκυος. Ως εκ τούτου, η Cryos συγκέντρωσε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας.

Ένα ζευγάρι υποφέρει από υπογονιμότητα ή προβλήματα γονιμότητας, μετά από ένα χρόνο προσπάθειας να συλλάβει φυσικά. Το ένα τρίτο των προβλημάτων γονιμότητας μπορεί να εξηγηθεί από την ανδρική υπογονιμότητα, το ένα τρίτο από τη γυναικεία υπογονιμότητα, ενώ το υπόλοιπο συχνά είτε δεν μπορούν να εξηγηθούν, είτε οφείλονται τόσο σε ανδρικούς όσο και σε γυναικείους παράγοντες.

1. Η ηλικία προκαλεί προβλήματα γονιμότητας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά γύρω στα 35. Μέχρι την ηλικία των 40, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος έχουν μειωθεί στο μισό. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων και η ποιότητα τους μειώνονται. Η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται όταν οι άνδρες είναι άνω των 45 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται. Μια απλή εξέταση αίματος που μετρά το επίπεδο της αντιμυλλεριανής ορμόνης (AMH) μπορεί να υποδείξει το επίπεδο γονιμότητας μιας γυναίκας. Μια ανάλυση σπέρματος μπορεί να δείξει την ποιότητα του σπέρματος και τις πιθανότητες σύλληψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δωρεά σπέρματος ή ωαρίων ίσως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη.

2. Κατεστραμμένες ή κλειστές σάλπιγγες

Ορισμένες γυναίκες έχουν κατεστραμμένες ή κλειστές σάλπιγγες που προκαλούνται από μόλυνση ή από φυσικό ελάττωμα. Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση ή η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια λύση.

  • Ορμονικές διαταραχές

Ο κύκλος της γυναικείας γονιμότητας ελέγχεται από πολλές ορμόνες, δύο τέτοιες ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η διαταραχή στα επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ωορρηξίας: τα ωάρια δεν ωριμάζουν ή οι ωοθήκες αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν τα ώριμα ωάρια. Τα επίπεδα ορμονών μπορούν να προσαρμοστούν μέσω ιατρικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

4. Ενδομητρίωση

Μια άλλη κοινή αιτία υπογονιμότητας είναι η ενδομητρίωση. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο ιστός, που συνήθως αναπτύσσεται στη μήτρα, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Εάν η ενδομητρίωση προκαλεί προβλήματα γονιμότητας, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν.

5. Κακή ποιότητα σπέρματος

Η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, καθόλου σπερματοζωάρια, χαμηλή κινητικότητα σπέρματος ή χαμηλή φυσιολογική μορφή σπέρματος. Ένας αριθμός σπερματοζωαρίων κάτω των 15 εκατομμυρίων θεωρείται χαμηλός. Η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να σημαίνει σπερματοζωάρια με μη φυσιολογικό σχήμα ή σπερματοζωάρια που δεν μπορούν να κινηθούν. Πολλές περιπτώσεις κακής κινητικότητας ή ποιότητας σπέρματος είναι ανεξήγητες, αλλά υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής ποιότητας σπέρματος.

6. Παράγοντες τρόπου ζωής

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Αυτό μπορεί να είναι η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, το υπερβολικό ή χαμηλό βάρος, περιβαλλοντικοί παράγοντες (έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα, διαλύτες και μέταλλα), το στρες σε σοβαρές περιπτώσεις κ.λπ.

Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει ανεπιτυχώς για περισσότερο από ένα χρόνο, η Cryos συνιστά να μιλήσει με έναν γιατρό για να μάθει την αιτία και να βρει μια κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.  Περίπου το 65% των ατόμων που υποφέρουν από προβλήματα γονιμότητας μπορούν να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο με θεραπεία γονιμότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ