Το φοιτητικό σπίτι δεν είναι απλώς το μέρος που κοιμάσαι τη νύχτα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι κυρίως ένας ασφαλής χώρος για να περνάς καλά μόνος ή με φίλους, να διαβάζεις για τις εξετάσεις σου και να χαλαρώνεις στις προσωπικές σου στιγμές. Εκεί θα μαζεύεις φίλους, θα γυρίσεις αρκετές φορές με κούραση από τη σχολή και εκεί όπου θα ζήσεις πολλές όμορφες στιγμές, που θα αποτελέσουν όμορφες αναμνήσεις για όλη σου τη ζωή. Το άρθρο ακολουθεί το ταξίδι μιας νεαρής φοιτήτριας, το οποίο παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της IKEA, που για πρώτη φορά χρειάστηκε να εξοπλίσει το φοιτητικό της σπίτι.

Η συγκεκριμένη κοπέλα, αφού πέρασε αρκετό καιρό φιλοξενούμενη σε σπίτια συμφοιτητών, αποφάσισε ότι είναι καιρός να αποκτήσει τον δικό της προσωπικό χώρο και να τον διακοσμήσει σύμφωνα με τη δική της προσωπικότητα και γούστο. Έτσι, μετέτρεψε ένα μικρό διαμέρισμα σε έναν λειτουργικό, φωτεινό και φιλόξενο χώρο.

Ξεκίνησε αξιολογώντας τον χώρο της και τα έπιπλα που θα ταίριαζαν σε αυτό, έτσι ώστε να είναι ταυτόχρονα και άνετος αλλά και πρακτικός. Ακόμα και ένα διαμέρισμα με ενιαίο χώρο (open plan) μπορεί να γίνει απόλυτα λειτουργικό με τα κατάλληλα διαχωριστικά έπιπλα ή και παραβάν. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει συνοχή μεταξύ των χώρων ως προς τα χρώματα και τη θέση τους.

Για την ίδια, ήταν πολύ σημαντικό να αποκτήσει ένα πραγματικά καλό κρεβάτι. Ως γνωστόν, ο ύπνος για τους φοιτητές είναι μεγάλης σημασίας και κάθε ζεστό φοιτητικό σπίτι πρέπει να έχει ένα ωραίο κρεβάτι. Είτε επειδή μετά από μία κουραστική μέρα με πολλές ώρες μελέτης και εργασίας είναι απαραίτητη η ξεκούραση, είτε επειδή σαν φοιτητές κάποιες φορές υπάρχουν και τα ξενύχτια.

Στο καθιστικό της δεσπόζει ο άνετος πολυμορφικός καναπές που μπορεί να προσαρμοστεί για όλες τις δραστηριότητες. Είτε πρόκειται να φιλοξενήσει την παρέα της, είτε πρόκειται για προσωπικές στιγμές χαλάρωσης, διαβάζοντας το αγαπημένο της βιβλίο. Πρόσθεσε μερικά πόστερ στους τοίχους, ριχτάρια και διακοσμητικά μαξιλάρια και τώρα έχει έναν χώρο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά της.

Αν και της αρέσει το λευκό χρώμα στο σπίτι της, ανησυχούσε ότι θα κάνει τον χώρο της να δείχνει άδειος και ψυχρός. Μιλώντας με τον διακοσμητή της ΙΚΕΑ, πήρε μερικές συμβουλές για το πώς να κάνει το σπίτι της πιο ζεστό και φιλόξενο, ακόμα και με μία περιορισμένη, ανοιχτόχρωμη παλέτα. Η προσθήκη διαφορετικών υφασμάτων, ριχταριών και διακοσμητικών μαξιλαριών σε διαφορετικές υφές και χρωματικούς τόνους του λευκού προσφέρουν την αίσθηση της ζεστασιάς.

Το βράδυ συνεχίζει να επικρατεί αυτή η αίσθηση με κεριά και φωτιστικά. Ένα κρεμαστό φωτιστικό πάνω από το κρεβάτι και σε χαμηλό ύψος, ζεσταίνει τον χώρο και δημιουργεί μία όμορφη ατμόσφαιρα.

Ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα όπως αυτό, η καθημερινότητα μπορεί να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική με την κατάλληλη οργάνωση. Με λίγη βοήθεια από έξυπνες λύσεις αποθήκευσης, που ενεργοποιούν κάθε χώρο και εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα. Σε αυτό το διαμέρισμα για παράδειγμα, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί χώροι, για ύπνο και φαγητό/εργασία. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε κουρτίνες για να ξεχωρίσει αυτούς τους χώρους, κερδίζοντας έτσι, ζεστασιά και λειτουργικότητα.

Παρόλο που το σπίτι είναι σχετικά μικρό, η κουζίνα του καλύπτει τις περισσότερες της ανάγκες, αν και χρειάστηκε έναν έξτρα χώρο για διάφορες εργασίες. Η απάντηση ήρθε με τη μορφή του τρόλεϊ κουζίνας, προσφέροντας έναν επιπλέον πάγκο εργασίας και χώρο αποθήκευσης. Ως φοιτήτρια, της αρέσει το διάβασμα, αλλά και να προσκαλεί τους φίλους της για φαγητό. Το τραπέζι της σε στυλ πάγκου, συνδυάζεται με διαφορετικά σκαμπό και καρέκλες για να προσφέρει ευελιξία, ενώ τα ράφια αποθήκευσης φιλοξενούν όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ και κάνουν την προετοιμασία του τραπεζιού πιο εύκολη από ποτέ.

Μια ακόμη πρόκληση για τη νεαρή φοιτήτρια, ήταν το μπάνιο και οι περιορισμοί του. Η λύση ήρθε με τη σωστή αξιοποίηση και οργάνωση όλων των χώρων.

Στο μπάνιο, οι τοίχοι του έχουν αξιοποιηθεί με ανοιχτές και κλειστές λύσεις και αξεσουάρ αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος για τα άπλυτα και για το πλύσιμο ή το στέγνωμα των ρούχων. Και όλα αυτά, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με μικρό κόστος.

Είτε λοιπόν είσαι νέος φοιτητής, είτε επιστρέφεις για ακόμη μία φοιτητική χρονιά, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις για την επίπλωση και τη διακόσμηση του χώρου σου, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και να σε κάνει να νιώθεις οικεία και άνετα. Ευτυχώς, μπορείς να το κάνεις χωρίς να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου, κάνοντας μια βόλτα στην ΙΚΕΑ, όπου θα βρεις έπιπλα, διακοσμητικά είδη και αξεσουάρ για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι, όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι.

Πάρε έμπνευση και παραδείγματα από τη νεαρή φοιτήτρια και το πώς κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό διαμέρισμα στον προσωπικό της παράδεισο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ