Μια χριστουγεννιάτικη καμπάνια που κάθε άλλο παρά την μαγεία των Χριστουγέννων, ήταν αρκετή για να φέρει τον γαλλικό οίκο Balenciaga, στην πιο δυσμενή θέση που έχει υπάρξει ποτέ στα τόσα χρόνια παρουσίας του στον χώρο της μόδας.

Η καμπάνια “Gift Shop”, την οποία φωτογράφισε ο διάσημος φωτογράφος Gabriele Galimberti, είχε ως στόχο να αποτελέσει μια δήλωση σχετικά με την όμορφη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων, εμπνευσμένη από τη σειρά φωτογραφιών “toy story” του Galimberti.

Ο στόχος όμως δεν επιτευχθεί. Η απεικόνιση παιδιών να κρατούν τσάντες που θυμίζουν λούτρινα αρκουδάκια με BDSM αξεσουάρ παρέπεμπε σε παιδοφιλία και όπως ήταν λογικό προκάλεσε την οργή του διαδικτύου με το hashtag #cancelBalenciaga να γίνει tredn σε Twitter και TikTok.

Η απολογία του οίκου

Ο οίκος μετά τον σαλό διέγραψε όλο το Instagram feed του, αφήνοντας μόνο την ανάρτηση με την απολογία του, η οποία αναφέρει: «Θα θέλαμε να αναφερθούμε στις διαμάχες που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες διαφημιστικές μας καμπάνιες. Καταδικάζουμε έντονα την κακοποίηση παιδιών. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να το συμπεριλάβουμε στον «χαρακτήρα» του οίκου μας.

«Η Balenciaga επαναλαμβάνει την ειλικρινή της συγγνώμη για την προσβολή που προκαλέσαμε και ζητά συγγνώμη από όλους», γράφει η ανάρτηση.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Demna Gvasalia, τηρεί σιγή ιχθύος. Ο άνθρωπος που κατάφερε να φτάσει τον οίκο στην κορυφή και να το βάλει στην λίστα ανάμεσα στα πιο επιδραστικά fashion brands αυτή τη στιγμή έφτασε το brand στο ναδιρ του.

Γιατί αν και δεν έχει πει λέξη ακόμη, για την καμπάνια που προκάλεσε το #cancelbalenciaga, ας είμαστε ειλικρινείς, καμιά καμπάνια δεν λανσάρετε χωρίς την έγκριση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου.

Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε το Business of Fashion ανακάλεσε το βραβείο που σκόπευε να απονέμει στον Demna ενώ πολλοί fans του οίκου καίνε τα προϊόντα του στο διαδύκτιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ