Η Πρωτομαγιά είναι μια από τις πιο φωτεινές μέρες του χρόνου και είθισται σύμφωνα με την παράδοση κάθε σπίτι να δημιουργεί το δικό του στεφάνι. Η διαδικασία μπορεί να φαντάζει μπελαλίδικη όμως αν αξιοποιήσουμε σωστά τα υλικά που διαθέτουμε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Τι θα χρειαστείς

Πάρε ένα κουβάρι σπάγγο φυσικού χρώματος ή φυσική κύπερη για το δέσιμο. Ένα μικρό κλαδευτήρι. Ένα ψαλίδι. Ένα ζευγάρι προστατευτικά γάντια, εάν τα χέρια σου είναι ευαίσθητα.

Διάλεξε τα λουλούδια της αρεσκείας σου

Κόψε λουλούδια πολλών ειδών και κάθε χρώματος, βάζοντας την φαντασία σου να «οργιάσει». Ανάμειξε άγρια, ήμερα, μικρά, μεγάλα και διάφορες πρασινάδες, βότανα κάνοντας τους πιο απροσδόκητους συνδυασμούς.

Συγκέντρωσε αρκετά λουλούδια

Έχε στο νου σου ότι θα χρειαστείς πιθανότατα περισσότερα λουλούδια από αυτά που νόμιζες γιατί θα τοποθετηθούν πολύ πυκνά. Αν μείνεις στην πόλη και δυσκολευτείς ή αν πρέπει να αγοράσεις, προτίμησε μεγάλα λουλούδια και πολλές πρασινάδες – έτσι θα χρειαστούν λιγότερα. Αν τα κόψεις, μάλιστα, από την προηγούμενη μέρα, τα βάζεις σε νερό ώστε να “διανυκτερεύσουν” στο μπαλκόνι ή την αυλή.

Πάρε 3-4 κλαδιά κισσού

Άρχισε να πλέκεις τα κλαδιά, ξεκινώντας από ένα και συνεχίζοντας με τα άλλα, στερεώνοντας τις άκρες ανάμεσα στα κλαδιά. Το τσέρκι πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο απ το στεφάνι που θες να φτιάξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τσέρκι έχει διάμετρο 35 εκατοστά και το τελειωμένο στεφάνι 50 εκατοστά. Αν πάλι δεν βρίσκεις εύκολα κισσό ή άλλο ευλύγιστο κλαδί μπορείς να κάνεις ένα στεφάνι από συρμάτινη κρεμάστρα του καθαριστηρίου, ωστόσο δεν θα σε βολέψει τόσο στα επόμενα στάδια γιατί γλιστράει. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσέρκι του ανθοπωλείου που έχεις κρατήσει από άλλες χρονιές.

Κόψε τα κοτσάνια

Άρχισε να κόβεις τα κοτσάνια σε μήκος περίπου δέκα εκατοστών.

Με τα μικρότερα λουλούδια φτιάξε μικρά μπουκετάκια δεμένα με σπάγκο

Θα χρειαστούν πολλά μπουκετάκια, πάνω από 45 στο συγκεκριμένο στεφάνι. Τα μεγαλύτερα λουλούδια μπορείς να τα βάλεις μόνα τους. Αν κάθε μπουκετάκι είναι ομοιογενές, από το ίδιο λουλούδι, το στεφάνι θα γίνει πιο στιλιζαρισμένο.

Δέσε τα ματσάκια

Άρχισε να δένεις 4-5 ματσάκια μαζί πάνω στο τσέρκι με τα κοτσάνια παράλληλα με το σώμα του και όλα προς την ίδια κατεύθυνση.

Συνέχισε προς την ίδια κατεύθυνση

Συνέχισε πάντα προς την ίδια κατεύθυνση πολύ πυκνά, δένοντας σφιχτά κάθε 3-4 μπουκετάκια έως ότου συμπληρωθεί. Αν στο τελικό στεφάνι βλέπεις κενά ή αραιά σημεία μπορείς να μπήξεις μονά λουλούδια ή ανθισμένα κλαράκια να τα καλύψεις όταν έχει πια κρεμαστεί.

Επιστράτευσε φίλους ή παιδιά

Για το τέλος μην ξεχάσεις να εντάξεις στη διαδικασία τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αν μαζί αρχίσετε να φτιάχνετε μπουκετάκια πάει πολύ πιο γρήγορα… Σε μιάμιση ώρα το στεφάνι θα είναι έτοιμο και ανάλογα με τα λουλούδια που θα διαλέξεις μπορεί να παραμείνει φρέσκο για κάποιες μέρες. Τα άγρια αντέχουν λιγότερο από τα ήμερα, τα μικρά λιγότερο από τα μεγάλα.

Καλή επιτυχία και καλή Πρωτομαγιά!

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ