Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε μια εποχή που το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας κι αν όχι η προέκταση βρίσκεται επάνω μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη μας να είμαστε συνεχώς «μέσα στα πράγματα» μεγαλώνει και η σχέση μας με το κινητό γίνεται όλο και πιο στενή.

Λίγο η δουλειά, λίγο τα social media, λίγο το online shopping… Μέρα με τη μέρα «εθιζόμαστε» ακόμη περισσότερο σε αυτή τη συσκευή. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σε ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων και δυσκολευόμαστε όλοι να διαχειριστούμε, είναι η ενασχόληση με το κινητό, όταν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας το βράδυ για να κοιμηθούμε…

Για κάποιους λειτουργεί ως μέσο αποφόρτισης από την ένταση της ημέρας, για άλλους ως εργαλείο μάθησης καινούργιων πληροφοριών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το κινητό μας, μας συντροφεύει στο κρεβάτι, αντί να το κλείσουμε και να το βάλουμε στη φόρτιση, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε το συντομότερο δυνατό.

«Τα τηλέφωνα είναι εξαιρετικά εθιστικά», επισημαίνει η Χριστίνα Λι, ψυχίατρος και περιφερειακή ιατρική διευθύντρια ψυχικής υγείας στο στο Kaiser Permanente στη Βαλτιμόρη. Ακόμα κι αν έχεις διανύσει χιλιόμετρα με το σκρολ και έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα, ο εγκέφαλός σου θα λαχταρά συνεχώς περισσότερα, συνεπώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχεις πιάσει ξανά το κινητό στα χέρια σου και θα ‘χεις αρχίσει την αναζήτηση.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο χρόνος που περνάμε στο κινητό μας λίγο πριν από τον ύπνο είναι βλαβερός για την υγεία μας. Από τη μία μας προκαλεί άγχος – που ίσως εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνουμε – ενώ από την άλλη καταστέλλει τη μελατονίνη και σαμποτάρει τον ύπνο μας.

Πώς θα «αποσυνδεθείς» από το κινητό σου;

Σκέψου «γιατί» ασχολείσαι με το κινητό αντί να κοιμηθείς: Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να σκεφτείς τι σε ωθεί στο να ασχολείσαι με το κινητό σου την ώρα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξεκουράζεις τον εγκέφαλό σου. Δεν νιώθεις αρκετά νυσταγμένη για να κοιμηθείς ή απασχολείς τον εγκέφαλό σου με διαφορετικό περιεχόμενο για να αποφύγεις τις σκέψεις που σε αγχώνουν; Σίγουρα θα υπάρχει κι άλλος τρόπος.

Αντικατέστησε τα έντονα χρώματα της οθόνης με γκρι: Για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, η ειδικός μας παροτρύνει να αντικαταστήσουμε τα έντονα χρώματα που υπάρχουν στην οθόνη του κινητού μας με αποχρώσεις του γκρι. Η έρευνα επιβεβαιώνει πως με το να αφαιρέσεις τα χρώματα από την οθόνη σου, αυτομάτως αυτό γίνεται λιγότερο δελεαστικό και έτσι αλλάζει η συχνότητα χρήσης, βελτιώνοντας, παράλληλα, τον ύπνο και την ευημερία σου.

«Δέσε» με ένα λαστιχάκι το κινητό: Όσο αστείο ή χαζό κι αν σου ακούγεται μια άλλη τεχνική που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, είναι να τυλίξουμε με μια γραβάτα, με ένα λαστιχάκι ή ακόμα και με το scrunchie μας το κινητό, δημιουργώντας έτσι ένα «εμπόδιο» ανάμεσα σε εμάς και το σκρολ. Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως, αυτή η κίνηση λειτουργεί σαν «υπενθύμιση» και μας αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουμε ξανά και κυρίως άσκοπα το κινητό, ενώ ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ